Opgezwolle en Typhoon tijdens Dutch Homeless Cup

Zwolle – De Herberg Zwolle, één van de 14 deelnemende teams aan de Dutch Homeless Cup (DHC), krijgt aanstaande zaterdag tijdens de derde ronde van de landelijke dak- en thuislozencompetitie steun uit onverwachte hoek. De voetballers worden tijdens de middagbreak verrast door optredens van hiphop acts Opgezwolle en Typhoon. De aftrap op het Grote Kerkplein in Zwolle wordt verricht door onder andere Gerard van den Belt, algemeen directeur en oud-speler van FC Zwolle en voormalig topscheidsrechter Frans Derks.

De aanwezigheid van Opgezwolle en Typhoon zal ongetwijfeld een steun in de rug zijn voor het team dat Zwolle vertegenwoordigt. Wist De Herberg Zwolle eerder nog glansrijk de regionale voorrondes te winnen, na twee speelronden en zes gespeelde wedstrijden staan de spelers uit Zwolle op drie punten met een doelsaldo van min 40. Op de ranglijst laten ze alleen Utreg B en Goodfellas Eindhoven achter zich.

De teams – met in totaal meer dan 200 deelnemers – spelen dit jaar nog vier competitierondes in de centra van grote steden: na Zwolle wordt er gespeeld in Utrecht (5 juli), Rotterdam (2 augustus) en Amsterdam (6 september), waar de finale op de Dam wordt gespeeld. Tijdens de voorgaande rondes van de DHC bleek al dat de 14 deelnemende teams de competitie bijzonder serieus nemen. Het winnende team mag dan ook deelnemen aan het WK dat dit jaar in Melbourne wordt gespeeld. Hoe serieus de Zwolse formatie de competitie neemt blijkt wel uit het feit dat het team een clinic heeft gekregen van het ‘echte’ Zwolse team. Daarnaast traint het team regelmatig op het complex van FC Zwolle.

Ondanks het fanatisme waarmee gespeeld wordt, geldt voor alle deelnemers aan de competitie dat deelnemen belangrijker is dan winnen. Deelname aan de competitie en de intensieve begeleiding moeten de dak- en thuislozen het perspectief geven dat ze werkelijk uit een vaak uitzichtloze situatie kunnen komen. Alle deelnemers worden namelijk tijdens en na de competitie intensief begeleid. Daar staat tegenover dat iedere voetballer verplicht is zich volledig in te zetten. Hij moet twee keer per week trainen, meespelen in elke competitieronde en participeren in een re-integratietraject. Het uiteindelijke doel van dit traject is het vinden van een eigen huis en een vaste baan. ‘We weten uit eerdere competities dat voetbal een uitgelezen middel is voor sociale integratie van dak- en thuislozen’, zegt Edu Jansing, directeur van de stichting. ‘Veel dak- en thuislozen zijn niet meer gewend in een team te functioneren, voldoening te krijgen door het maken van een doelpunt, positieve aandacht te krijgen en gestimuleerd te worden door een sportief en maatschappelijk doel. Deze competitie verhoogt hun kansen terug te keren in de samenleving.’

Het is voor het eerst dat de competitie op deze schaal in Nederland wordt georganiseerd. De DHC komt voort uit The Homeless World Cup, een internationaal evenement voor daklozen dat sinds 2003 jaarlijks wordt gehouden. Vorig jaar bood Kopenhagen een week onderdak aan teams uit liefst 48 landen uit de hele wereld, een jaar eerder was dat Kaapstad. Van alle deelnemers aan het WK in Zuid-Afrika gaf 73% aan een ‘significante levensverandering’ te hebben ondergaan. Bijna de helft van de voetballers die meededen in Kaapstad wist sindsdien zijn woonsituatie te verbeteren en ruim eenderde vond een reguliere baan.

De Dutch Homeless Cup Zwolle wordt ondersteund door het Leger des Heils, de KNVB, Nike, NederlandVacature, De Straatkranten, het Ministerie van VWS, het Oranje Fonds, Woningcorporatie Beter Wonen Vechtdal en de gemeente Zwolle. Daarnaast steunen verschillende (oud)-profvoetballers en trainers de dak- en thuislozen competitie, onder andere Jean-Paul de Jong, John de Wolf en Jaap Stam. Meer informatie en de actuele stand is te vinden op www.dutchhomelesscup.nl.

 

Artikel delen:
Reacties 10
 1. Dacht dat Sjon de Wolf inmiddels zichzelf ook al wel zo in de zak had gescheten dat ie zelf dak- of thuisloos was.

  Serieus: Zo goed dat alle ondersteuners nog maar eens genoemd moeten worden:

  Leger des Heils, de KNVB, Nike, NederlandVacature, De Straatkranten, het Ministerie van VWS, het Oranje Fonds, Woningcorporatie Beter Wonen Vechtdal en de gemeente Zwolle. Daarnaast steunen verschillende (oud)-profvoetballers en trainers de dak- en thuislozen competitie, onder andere Jean-Paul de Jong, John de Wolf en Jaap Stam  ⚠️ Meld

 2. Hoi Larry, wat is dat hele ‘nekschotgebeuren’ nu eigenlijk? Hoor de term af en aan, maar geen idee waar het nu werkelijk voor staat….. 🙁
  Kan me er wel wat bij voorstellen, maar straks interpreteer ik het verkeerd en mix ik me in een totaal misgevatte discussie
  Voor degenen die me af willen rekenen op mijn gebrek aan actualiteit….sorry ;D 😉


  ⚠️ Meld

 3. Ghehe.

  Dat nekschot is een uitdrukking die ik al langere tijd gebruikte en dan meestal cynisch, sarcastisch of ‘semi-grappig’ bedoeld. 😉
  In deze context als een metafoor voor het vaak voorkomende afkraken en negatief bejegenen van zwervers, zoals zo vaak gebeurt o.a. met opmerkingen als naar een andere planeet sturen of opsluiten in werkkampen e.d.
  Beter is het om ze een positief duwtje in de rug te geven zoals met dit voetbaltoernooi waardoor sommigen hun leven weer op de rails schijnen te krijgen.

  Overigens is nicht Gordon een tijd geleden in de fout gegaan door tijdens een talentlozenjacht op TV, Idols of zo, een kandidaat een nekschot toe te wensen.
  Gaf nog een hoop commotie voor SBS of RTL.


  ⚠️ Meld

 4. Toch vond ik het machtsvertoon belachelijk: zure cartoonist

  De volgende link is doorgelinkt vanaf de ‘zure cartoonist’ website:
  Klikkerdeklik…

  Dit wil dus niet zeggen dat ik er maar zo mee instem, maar het stemt wel weer tot nadenken. 🙂


  ⚠️ Meld

 5. Haha, ok, thanx Larry…..Ook inderdaad niet zo netjes van meneer Gordon. Ik heb zijn reacties inderdaad wel eens gezien. Misselijkmakend, zeker ook omdat hij zelf artistiek gezien ook maar een lulletje rozewater is. Erg makkelijk om in zijn positie jongeren af te kraken en uit te lachen. Doet een beetje narcistisch aan.

  Ter5ug on topic….initiatief van dit tournooi vind ik super!


  ⚠️ Meld

 6. De heeeeeeele velen in het verleden en de veeeeeelen die nog gaan volgen.
  Niet piepen over het systeem voor voorrondes CL (wij 2e club van Nederland hun 5e maar nog boven Feyenooit en AZ) , dat wel gelijk op de schop gaat per volgend seizoen.

  Heb er in ieder geval een bijzondere live-voetbalmiddag aan overgehouden en 2 erg gezellige kroegbezoekjes. Bovendien de bekende Zwollenaar Igor Cornelissen een tijd mogen spreken. Over de rest schrijf ik niet 😉 Zo blijkt het nadeel van Ajax’s resultaat toch weer z’n voordeel te hebben opgeleverd.

  Maar meest succesvolle club ooit ben je wel weer aan een grote prijs toe: Dus een kampioenschap of de CL of UEFA-cup winnen.
  Heb er alle vertrouwen in voor de toekomst! Heb er alle vertrouwen in voor de toekomst!

  En voor morgenavond heb ik de boodschappen net weer binnen: Glory, glory Man Unitedddd


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.