Het weer: Wolken, ook wat zon en meest droog

Engelse Werk
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Dinsdag heeft het weer wolken en ook wat zon in petto voor Zwolle. En misschien een motregenbuitje, maar die kans is klein en de eventuele neerslaghoeveelheid ook. Daarom is het eigenlijk overbodig is dat we er woorden aan besteden in dit weerbericht. We gaan het over de wind hebben: die is zwak tot matig. Hij komt uit het zuidwesten tot westen met windkracht 2 à 3. In de middag geleidelijk afnemende wind.

Maandagmiddag kwam de temperatuur op onze beide stadsthermometers iets boven 16 graden uit, maar dinsdag blijven we daar waarschijnlijk een tikje onder. Het goede nieuws voor de herfstvakantie is dat warmere lucht vanuit het zuiden onderweg is naar de regio Zwolle.

Voor het zover is hebben we de woensdagochtend, die fris van start gaat: een graad of 7. Je moet rekening houden met mist, misschien op uitgebreide schaal. Die verdwijnt, waarna vooral woensdagmiddag veel zon wordt verwacht. En geen regen. Een maximumtemperatuur van 17 graden.

Donderdag doet de temperatuur er nog een schepje bovenop. Er staat maar liefst 18 tot 20 graden op het programma voor Zwolle. Uitbundig zonnig wordt het volgens de huidige prognoses niet. Er is tamelijk veel bewolking, maar de lekkere temperatuur maakt natuurlijk veel goed. Het blijft overdag waarschijnlijk droog.

We bevinden ons gedurende enkele dagen in het maximum van de meteorenzwerm de Orioniden. De beste tijd om deze ‘vallende sterren’ te zien, is rond 6 uur ’s morgens, maar de hele nacht is er verhoogde kans dat er eentje aan de hemel verschijnt. De optimale kijkrichting is de zuidelijke hemel, maar recht omhoog kijken vanuit een ligstoel is ook een goede methode. Circa negen meteoren per uur worden verwacht onder optimale condities.

Helaas lijken de weersomstandigheden de komende nachten vaak ongunstig, door kans op bewolking of mist. Je moet geluk hebben dat er toch voldoende heldere perioden zijn. En de halve maan kan tevens een storende lichtbron zijn aan de hemel.

De Orioniden worden veroorzaakt door stof en gruis dat de komeet Halley heeft achtergelaten in de ruimte. De aarde beweegt daar elk jaar rond 21 oktober doorheen. Stukjes ter grootte van een zandkorrel of nog kleiner kunnen door wrijving met luchtdeeltjes een fel lichtspoor produceren aan de nachthemel. Dat gebeurt op 80 tot 120 kilometer hoogte. Orioniden hebben een snelheid van ongeveer 66 kilometer per seconde wanneer ze opgloeien.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)