Stickers tegen stikstofprobleem? - Foto: 100km.nl
Foto: 100km.nl

Stickers tegen stikstofprobleem?

Zwolle – Het stikstofprobleem. Je kunt hoofdschuddend naar het journaal kijken. Je kapot ergeren aan de boeren en politici die rollebollend over straat gaan. Er eindeloos over praten tijdens een verjaardag, of: er gewoon zelf iets aan doen. Twee Overijsselse broers bedachten een stickeractie om medeweggebruikers te duiden waarom ze rustiger zijn gaan rijden: maximaal 100 km per uur op de snelweg.

‘We kunnen vaak niet zonder de auto. Maar daar kun je ook verantwoord mee omgaan, elke dag opnieuw. Minder hard rijden is één van de manieren om uitstoot terug te dringen, en tegelijkertijd te besparen op je brandstof. Zo vang je twee vliegen in één klap. Of misschien zelfs drie: je komt ook nog eens een stuk relaxter aan op je bestemming’, aldus Bastiaan van Esch (35) uit Zwolle.

‘Belangrijk vonden we wel dat we aan andere bestuurders duidelijk konden maken waarom we dit doen. En zo werd het idee voor de sticker geboren. Een praktische manier om te communiceren op de snelweg. We willen inspireren, niet irriteren’, benadrukt Jeroen van Esch (40) uit Gramsbergen. Er werd een ontwerp gemaakt, een voorraad stickers ingekocht en een complete website gerealiseerd.

Rustiger rijden betekent helemaal niet dat je veel later op je bestemming aankomt. Integendeel, weet Bastiaan uit ervaring. ‘Ik reed afgelopen week van Groningen naar Zwolle en kwam precies op de verwachte aankomsttijd aan. Een rit naar Keulen van 234 km door een kennis duurde tien minuten langer – een verwaarloosbaar tijdsverlies dus.’

Het doel is om maximaal 100 te rijden op de snelweg. De geleerden zijn het niet met elkaar eens wat nou precies de besparing is ten opzichte van 130 per uur. Het varieert ergens tussen de 4 en 40%. Maar feit is dát je minder stikstof uitstoot en benzine verbruikt als je minder hard rijdt. Alle beetjes helpen. Wees gerust die druppel op de gloeiende koppelingsplaat. Die sticker is gewoon een handig extraatje.

Deze actie is een puur particulier initiatief. Ze vragen voor de stickers alleen een bijdrage voor de onkosten: stickers, drukwerk, verzending en het hosten van de website. Alles eromheen doen ze met veel plezier in hun eigen tijd.

De stickers zijn te bestellen via de website 100km.nl. Omdat Jeroen en Bastiaan gewoon een baan hebben heb je ze na ongeveer drie werkdagen in huis. Een sticker kost €2,50 per stuk of €3,50 als set van twee. Kijk op 100km.nl.

Artikel delen: