Holtenbroek - Foto: Wouter Steenbergen
Holtenbroek
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Wolken en ook zon

Zwolle – Vrijdag is het druk boven Zwolle. Er zijn wolkenvelden, stapelwolken, sluierwolken en misschien ook schapenwolkjes. Tevens komt de zon op de proppen. Er wordt lucht aangevoerd die van oorsprong uit polaire regionen komt. Dat betekent schone lucht en prima zicht. Zwollenaren die in een hoog gebouw wonen of werken maken kans op mooie vergezichten. Buiten is het ietsje minder zacht dan op donderdag: 17 graden in de middag. De kans op regen is overdag klein, maar niet nul.

De zuidwestenwind is ‘s middags nogal aanwezig met kracht 4, wat ook later in de avond en nacht het geval is. Dan even wind uit zuidelijke richting. Zaterdag is er nog meer wind uit het zuidwesten, windkracht 5, een vrij krachtige wind wordt dat genoemd. De term ‘onstuimig’ zal wel vallen in sommige Nederlandse weersverwachtingen. En nu dus ook in dit weerbericht van Weblog Zwolle. Pluspunten van het weer op zaterdag zijn er ook: in de middag toch nog 18 graden, het blijft tot de avond droog en de zon krijgt ruimte, wel in combinatie met doorschijnende sluierbewolking.

Zaterdagavond komt vanuit het noordwesten een koufront opzetten, dat tot in de nacht naar zondag regen veroorzaakt. Zondagochtend is het voorbij. Het blijft de rest van de dag grijs maar droog, op een paar spatten na. Dat een koufront is gepasseerd, is zondag duidelijk voelbaar want de temperatuur is omlaag geduikeld. Wat dacht je van maximaal 13 graden? Toegegeven, dat is wel het gemiddelde voor deze tijd van het jaar.

We komen nog even terug op donderdag. De thermometers in onze twee Zwolse weerstations registreerden ‘s middags na 3 uur een maximumtemperatuur van 19,9 °C (West) en 20,0 °C (Centrum). Het officiële KNMI-meetstation Heino meldde zoals gebruikelijk een graadje minder: 18,9 °C. Het dagrecord in Heino van 24 oktober 1995 was 19,2 °C. Dat werd donderdag dus bijna gebroken.

Artikel delen: