Talentvolle jonge mensen in Zwolse muziektheatervoorstelling My Generation - Foto: Hennie Vrielink
Foto: Hennie Vrielink

Talentvolle jonge mensen in Zwolse muziektheatervoorstelling My Generation

Zwolle – Generatie Z presenteerde zich vrijdagavond op het podium van de tot theaterzaal omgebouwde fabriekshal aan de Grote Voort met de première van My Generation. Theaterfirma Linea Rekta had als producent afgelopen zomer tweeëntwintig jonge mensen geselecteerd voor deze voorstelling en na intensieve repetities onder leiding van regisseur Jordi Kwakkel stonden ze vrijdagavond op de planken.

Schouder aan schouder en naast elkaar begonnen ze met een opzwepende beat aan hun optreden. Al gauw zaten ze op en naast een grote leren vijfpersoonsbank. “Wij willen bouwen aan een nieuwe wereld, maar dan moet wel eerst de oude worden afgebroken.” Staand, liggend, stampend en dansend trokken ze de aandacht van de theaterbezoekers.

Jongeren geboren na 9/11 behoren tot de Generatie Z en onderscheiden zich van de voorafgaande generaties. “Na het einde van de tweede wereldoorlog was het feest en na negen maanden werden er heel veel baby’s geboren: de babyboom generatie. In de jaren zestig lieten ze hun haar groeien, maar toen ze kinderen en een baan kregen knipten ze hun haar weer af.” Na hen generatie X zonder toekomst en zonder idealen; ook wel de Verloren Generatie genoemd. Daarna generatie Y, de Millennials, “waarvan velen met een burn out kampen.” “En toen kwamen wij! Generatie Z. De generatie van de swipers en floggers.” Altijd online. In de coming of age theatervoorstelling vragen ze zich af wie ze zijn en wat ze willen. Maken zich druk om hun profielfoto. “Na ons is het wel zo’n beetje klaar. Dan zijn de letters op.” Hoe ziet hun toekomst er uit? Is die hoopvol of heeft het allemaal geen zin meer?

“De hele wereld gaat naar de kloten als wij niks doen.” Klimaat, terreur, geld, politiek, gender, digitale troep. Generatie Z zoekt naar antwoorden. Soms brutaal en eigenzinnig, dan weer kwetsbaar en onzeker. Beschuldigend naar het publiek: “waar is het fout gegaan?” Deed denken aan de zestienjarige Greta Thunberg die de wereldleiders ter verantwoording riep. En als je het even allemaal niet meer weet: “Zal ik een biertje halen?” Een confronterende en soms ongemakkelijke voorstelling van jonge mensen, bijna nog kinderen, die het “anders willen doen”, maar nog niet weten hoe en soms moe zijn van alles. “Dat je niet meer kunt, leeg bent en wil slapen? Dat je de wereld wil veranderen. Wilt drinken. Dansen. Demonstreren en schreeuwen?”

De muziektheatervoorstelling is nog te zien tot en met 3 november, Grote Voort 8 te Zwolle. Zie https://linea-rekta.nl/my-generation

Artikel delen: