Dove en horende acteurs staan samen op het podium van Schouwburg Odeon in unieke voorstelling - Foto: Boris Stokman
Foto: Boris Stokman

Dove en horende acteurs staan samen op het podium van Schouwburg Odeon in unieke voorstelling

Zwolle – Zondag 24 november is de voorstelling KIJK ME van De Noorderlingen Vooropleiding Theater te zien in Schouwburg Odeon. Een bijzondere, visuele en fysieke voorstelling waarin dove en horende spelers samen op het podium staan. Voor iedereen, met of zonder gehoor.

“Zou ik een voorstelling kunnen maken met dove en horende acteurs samen? Kan ik deze twee werelden samenbrengen?” Dit zijn twee vragen die al jaren door het hoofd van theatermaker Lies van de Wiel spookten. Ze schakelde tolk Nederlandse Gebarentaal en theatermaker Tineke Groenenboom in en zo ontstond langzamerhand het idee voor KIJK ME: een voorstelling voor iedereen, met of zonder gehoor.

Bij de voorstelling is geen tolk Nederlandse Gebarentaal op het podium aanwezig. Iets wat vrij uniek is in Nederland. Meestal wordt een reguliere voorstelling voor de dove kijker toegankelijk gemaakt door middel van een tolk Nederlandse Gebarentaal. Al gebeurt zelfs dat nog vrij weinig. Nederland loopt daarmee achter op landen als Amerika of Engeland, waar meer ruimte is voor doven op het reguliere toneel. Van de Wiel en Groenenboom doen met KIJK ME een poging een voorstelling te maken over de ontmoeting tussen de wereld van de doven en horende. Ze creëren een ontmoeting van mensen, zowel spelers als publiek, die elkaar in het dagelijks leven waarschijnlijk niet snel zouden tegenkomen.

Artikel delen: