A28 - Foto: Wouter Steenbergen
A28
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Zonnig en koud

Zwolle – Woensdagochtend vriest het na een heldere nacht licht. Het is ‘s morgens vroeg mutsen-, sjalen- en wantenweer. Op neushoogte is het een fractie onder nul en op klomphoogte een paar graden extra koud. Misschien wordt ergens een bruggetje heel even glad. In de nacht kan een mistbank zijn ontstaan, maar de kans daarop is kleiner dan dinsdagochtend. De lucht boven de stad is blauw en met een beetje geluk verschijnen later een paar sierlijke stapelwolkjes, speciaal voor stadsfotografen.

De oostenwind neemt in de middag toe naar matig. De wind is een beetje sterker dan op dinsdag, ook ‘s morgens al, en de aangevoerde lucht droger. Dit verkleint de kans op mist en autoruiten krabben. Zo’n weertype zou onaangenaam schraal zijn als de zon het liet afweten. Maar gelukkig is de zon prominent aanwezig boven Zwolle, dankzij een hogedrukgebied genaamd Oldenburgia, dat over ons heen trekt naar het oosten. De verwachte middagtemperatuur is 10 graden.

Warmte kun je proberen te zoeken bij het juiste gezelschap en/of op een beschutte plek uit de wind en in de zon. Ook op donderdag geldt dit advies. Het wordt nog zo’n koude dag met weinig wolken en veel zon. Na een vorstige nacht haalt het kwik overdag de 10 graden waarschijnlijk niet.

Vrijdag lukt dat wel. Oldenburgia is naar het oosten vertrokken en de wind aan de grond draait naar zuidoost tot zuid. Op grotere hoogte nadert vanuit het zuidwesten bewolking van een warmtefront dat, jazeker, warmere lucht gaat brengen. En regen. Volgens de huidige berekeningen gebeurt dat in de avond en nacht naar zaterdag, maar die timing kan nog veranderen.

Dat zal het einde vormen van deze korte, droge nachtvorstperiode en een overgang naar wisselvallig weer met af en toe nattigheid. Overdag gaat het kwik naar een normale waarde van ongeveer 12 graden.

Artikel delen: