Talendorp is taal in de praktijk

Zwolle – “Are you being served? Ich möchte gern eine Tasse Kaffee. Moment alstublieft. Here you are. Wieviel macht das? Dit wordt u aangeboden door de zaak.” Geen Babylonische spraakverwarring, maar zo maar wat zinnetjes die je kunt horen tijdens een workshop Talendorp. Zo ook op maandag 19 mei, want op die dag nemen alle leerlingen van de derde klassen van het Diezer College deel aan het talenpracticum Nederlands.

Talendorp is een echt dorp. Met behulp van verschillende rekwisieten wordt in de gymzaal van het Diezer College een heus dorp nagebouwd. Zo vinden we er onder andere een uitzendbureau, een politiebureau, een telefooncel, een kledingzaak en een café. Een opdrachtenkaart dirigeert de bewoners van het dorp, de leerlingen, naar de verschillende locaties en nodigt hen uit diverse gesprekjes te voeren. Want Talendorp is een uitdagend talenpracticum waar leerlingen hun mondelinge taalvaardigheid oefenen en toetsen in een realistisch nagebouwde setting.

Talendorp is een initiatief van onder andere Fred Ho Sam Sooi en enkele collegae van de Thorbecke Scholengemeenschap. Uit onvrede over de bestaande traditionele wijze waarop het mondelinge taalgebruik van de leerlingen werd geoefend en getoetst ontstond de behoefte aan een praktijkgerichte werkvorm. Zo is men begonnen met vijf marktkramen en twee partytenten. Langzamerhand groeide het aantal rekwisieten en materialen en werden het politiebureau, de pub en de telefooncel geboren. Betrof het in eerste instantie het vak Engels, in een later stadium kreeg het dorp wat meer internationale allure en kregen ook Duits, Frans en Nederlands een permanente verblijfsvergunning.

Anders dan een abstract gesprekje aan een tafel met een docent stelt het Talendorp de leerling in staat  zijn of haar mondelinge taalvaardigheid op een natuurlijke manier te oefenen. Daarbij wordt de leerling gedwongen compenserende strategieën te hanteren. Eenvoudigweg gezegd: de leerling moet nadenken over zijn uit te spreken tekst. Daarbij zal hij of zij ontdekken dat je dingen op verschillende manieren kunt zeggen. Bovendien dwingt een krappe woordenschat hem of haar tot een creatieve verbale oplossing.

Diezer College (VMBO, praktijkonderwijs). Deze geheel nieuwe school (van start gegaan op 1 augustus 2007) biedt een volledig VMBO-programma aan. De basisberoepsgerichte leerweg, de kaderberoepsgerichte leerweg en de theoretische leerweg kunnen hier gevolgd worden. Het Diezer College kiest voor ondernemend leren, waarmee wordt bedoeld, dat de leerlingen zelf aan het werk zijn. Door zelfstandig bezig te zijn aan de hand van vele praktijkvoorbeelden uit het bedrijfsleven is deze school bij uitstek geschikt voor leerlingen die graag zelf aan het werk willen.

Contactinformatie:

Diezer College

Russenweg 3

8041 AL  Zwolle

Tel. 038 – 4262800

Website: www.diezercollege.nl

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “Talendorp is taal in de praktijk”

  1. Wat leuk dat er steeds meer scholen zijn die deze toegepaste talenrondes doen! Bij ons op school is dit al een paar jaar een geslaagd idee! Vooral de franse hapjes bevallen de leerlingen altijd prima 😉
    Al vinden de leerlingen het wel heel spannend om met een ‘vreemde’ te praten in een andere taal dan hun moedertaal.

Reacties zijn gesloten.