Britten Concours 2020 bij ArtEZ Zwolle ook voor jonge contrabassisten - Foto: Martin Hogeboom
Foto: Martin Hogeboom

Britten Concours 2020 bij ArtEZ Zwolle ook voor jonge contrabassisten

Zwolle – Vanaf woensdag 30 oktober kunnen jonge strijkers zich inschrijven voor het 11e Britten Concours dat van 13 t/m 15 maart 2020 plaatsvindt bij het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Naast een vioolconcours is er deze editie voor het eerst ook een concours voor contrabassisten.

Het Britten Concours wordt jaarlijks georganiseerd door Stichting Benjamin Britten Orkesten in samenwerking met ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Jonge muzikale talenten in de leeftijd van 10 t/m 18 jaar kunnen zich voor het Britten Vioolconcours aanmelden. Voor het Britten Contrabasconcours geldt als leeftijd voor deelname 12 t/m 18 jaar. In Nederland is dit het enige contrabasconcours voor deze leeftijdscategorie.

Deelnemers komen uit heel Nederland om hun ingestudeerde muziekstukken ten gehore te brengen tijdens de openbare juryconcerten. Een vakjury beoordeelt het spel en kent de prijzen toe. Deze bestaan onder andere uit solo-optredens met het Britten Jeugd Strijkorkest, masterclasses van de bijzonder getalenteerde Oostenrijkse contrabassist Dominik Wagner en topvioliste Liza Ferschtman, concertkaarten voor het Orkest van het Oosten (toekomstige PHION) en lessen van ArtEZ-docenten.

Bas Goossens, assistent zakelijk leider van het Britten, vindt meedoen aan het concours net zo belangrijk als het te winnen: “Iedere editie staan wij weer versteld van de grote passie van jongeren voor het bespelen van hun instrument en voor klassieke muziek. Het Britten Concours is met name bedoeld om de jonge strijkers te stimuleren muziek te maken. Om hen te helpen bij hun ontwikkeling en daarbij plezier te beleven terwijl op de top van hun kunnen gespeeld wordt.”

Het Britten Jeugd Strijkorkest is opgericht in 2007 door dirigent Loes Visser en biedt jonge talentvolle strijkers uit Oost-Nederland de kans hun muzikale talenten op niveau te ontwikkelen. Het motto daarbij is: kwaliteit, warmte, bezieling en plezier. Jaarlijks geeft het orkest meerdere concerten en gaat het op tournee in binnen- of buitenland.

Artikel delen: