Dutch Homeless Cup Zwolle

Zwolle – Zaterdagmiddag vonden op het Grote Kerkplein wedstrijden voor de Dutch Homeless Cup plaats. De aanwezigheid van Opgezwolle en Typhoon en twee wethouders waren ongetwijfeld een steun in de rug voor het team dat Zwolle vertegenwoordigde. Wist De Herberg Zwolle eerder nog glansrijk de regionale voorrondes te winnen, na twee speelronden en zes gespeelde wedstrijden stonden de spelers uit Zwolle op drie punten met een doelsaldo van min 40.

De teams – met in totaal meer dan 200 deelnemers – spelen dit jaar nog vier  competitierondes in de centra van grote steden: na Zwolle wordt er gespeeld in Utrecht (5 juli), Rotterdam (2 augustus) en Amsterdam (6 september), waar de finale op de Dam wordt gespeeld. Tijdens de voorgaande rondes van de Dutch Homeless Cup (DHC) bleek al dat de 14 deelnemende teams de competitie bijzonder serieus nemen. Het winnende team mag dan ook deelnemen aan het WK dat dit jaar in Melbourne wordt gespeeld. Hoe serieus de Zwolse formatie de competitie neemt bleek wel uit het feit dat het team een clinic heeft gekregen van het ‘echte’ Zwolse team. Daarnaast trainde het team regelmatig op het complex van FC Zwolle.


Oud-scheidsrechter Frans Derks leidde het geheel…

Doel is vinden eigen huis en vaste baan

Ondanks het fanatisme waarmee gespeeld wordt, geldt voor alle deelnemers aan de competitie dat deelnemen belangrijker is dan winnen. Deelname aan de competitie en de intensieve begeleiding moeten de dak- en thuislozen het perspectief geven dat ze werkelijk uit een vaak uitzichtloze situatie kunnen komen. Alle deelnemers worden namelijk tijdens en na de competitie intensief begeleid. Daar staat tegenover dat iedere voetballer verplicht is zich volledig in te zetten. Hij moet twee keer per week trainen, meespelen in elke competitieronde en participeren in een re-integratietraject. Het uiteindelijke doel van dit traject is het vinden van een eigen huis en een vaste baan.  “We weten uit eerdere competities dat voetbal een uitgelezen middel is voor sociale integratie van dak- en thuislozen”, zegt Edu Jansing, directeur van de stichting. “Veel dak- en thuislozen zijn niet meer gewend in een team te functioneren, voldoening te krijgen door het maken van een doelpunt, positieve aandacht  te krijgen en gestimuleerd te worden door een sportief en maatschappelijk doel. Deze competitie verhoogt hun kansen terug te keren in de samenleving.”
 
Maatschappelijke resultaten overweldigend
 
Het is voor het eerst dat de competitie op deze schaal in Nederland wordt georganiseerd. De DHC komt voort uit The Homeless World Cup, een internationaal evenement voor daklozen dat sinds 2003 jaarlijks wordt gehouden. Vorig jaar bood Kopenhagen een week onderdak aan teams uit liefst 48 landen uit de hele wereld, een jaar eerder was dat Kaapstad. Van alle deelnemers aan het WK in Zuid-Afrika gaf 73% aan een “significante levensverandering” te hebben ondergaan. Bijna de helft van de voetballers die meededen in Kaapstad wist sindsdien zijn woonsituatie te verbeteren en ruim eenderde vond een reguliere baan.
 
De Dutch Homeless Cup Zwolle wordt ondersteund door het Leger des Heils, de KNVB, Nike, NederlandVacature, De Straatkranten, het Ministerie van VWS, het Oranje Fonds, Woningcorporatie Beter Wonen Vechtdal en de gemeente Zwolle. Daarnaast steunen verschillende (oud)-profvoetballers en trainers de dak- en thuislozen competitie, onder andere Jean-Paul de Jong, John de Wolf en Jaap Stam. Meer informatie en de actuele stand is te vinden op www.dutchhomelesscup.nl.
 
Het team van De Herberg won een wedstrijd (9-2) en verloor er twee (7-6 en 9-2) in Zwolle.

Artikel delen:
Reacties 8
 1. Dijkhof, Harmoneut 1 pot geassocieerd met Sjon de Wolf: wel een goed doel overigens! Zeg die Stam hebben ze die bij de FC al voor de technische staf gestrikt? Voordat PSVouw of AJAX het doet!


  ⚠️ Meld

 2. Wat ik dan even niet snap is waarom er nergens in het bericht staat hoe het team het heeft gedaan op de speeldag…

  =========

  De Herberg heeft 1 wedstrijd gewonnen en 2 verloren.
  Geen finaleplaats.


  ⚠️ Meld

 3. Harmoneut
  Dijkhof werd later Club internationel en bevond zich alleen nog in de kleder waar nu Rootz zit, en Harmoneut staat voor de daverende carnavalsfeesten in Club discotheek de Harmonie.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.