World Press Photo Expo komt weer naar Zwolle - Foto: John Moore Getty Images
Foto: John Moore Getty Images

World Press Photo Expo komt weer naar Zwolle

Zwolle – Ook dit jaar is Zwolle erin geslaagd om World Press Photo binnen te halen. De wereldberoemde tentoonstelling van fotojournalistiek is te zien van 30 november tot en met 22 december in de Grote Kerk (Academiehuis) in Zwolle.

World Press Photo is een wereldwijde prestigieuze wedstrijd voor fotojournalistiek. Een vakkundige internationale jury koos uit 78.801 inzendingen door 4738 fotografen de winnaars in 8 categorieën: eigentijdse thema’s, leefomgeving, algemeen nieuws, langdurige projecten, natuur, portretten, sport en hard nieuws. Ook de foto van het jaar is gekozen door deze jury. Alle winnende foto’s worden tentoongesteld in Zwolle. De reizende tentoonstelling deed al ruim honderd steden in 45 landen aan.

World Press Photo Zwolle wordt dit jaar georganiseerd door Academiehuis in samenwerking met studenten van Landstede MBO. “Studenten krijgen op deze manier de kans om levensecht te leren” zegt Lisa Buitenhuis begeleider vanuit Landstede. “Voor hen is het ontzettend leerzaam om met échte opdrachtgevers en deadlines te werken”. Zo werken studenten aan o.a. aan het vormgeven van de poster en andere uitingen, het organiseren van de opening, opzetten en onderhouden van de website en het opbouwen van de expositie.

Een hoogtepunt van de tentoonstelling is de winnende foto van World Press Photo 2019: ‘Crying girl on the border’ van de Amerikaanse fotograaf John Moore. Hij fotografeerde een huilende peuter terwijl zij en haar moeder Sandra Sanchez werden opgepakt bij de grens van McAllen, Texas. Sandra en haar dochter hadden al een maand door Centraal-Amerika en Mexico gezworven toen zij bij de grens aankwamen van de Verenigde Staten voor het aanvragen van asiel. Door het ‘zerotolerance’ beleid van president Trump kwamen zij Amerika echter niet in.

Artikel delen: