Voorbeschouwing PEC Zwolle – Ajax

Zwolle – PEC Zwolle krijgt, drie dagen na de verste officiële uitwedstrijd op Nederlandse bodem, vrijdagavond landskampioen Ajax op bezoek in het MAC3PARK stadion. Om 20.00 uur openen beide teams speelronde 12 in de Eredivisie.

Ajax, dat na elf speelronden nog altijd ongeslagen is, beleefde een prima speelronde afgelopen weekend. De Amsterdammers wisten de Klassieker zondag in eigen huis met 4-0 te winnen van rivaal Feyenoord. Halverwege was dat duel al beslist. Eerder op de middag zag het naaste concurrent PSV een misstap maken tegen AZ. De Alkmaarders namen de tweede plaats over en staan nu samen met PSV zes punten achter op de ploeg van Erik ten Hag.

PEC Zwolle beleefde een minder florissant weekend. In Almelo wisten de Blauwvingers de belangrijke thuiszege op ADO Den Haag (3-1) geen goed vervolg te geven. PEC Zwolle begon goed aan de wedstrijd, kreeg ook kansen om de score te openen, maar verzuimde dit te doen. Heracles Almelo maakte de gekregen kansen wél af en dit resulteerde uiteindelijk in een 4-0 nederlaag. Tijd om te treuren was er niet, want op dinsdagochtend vertrok de selectie naar Hoek voor de confrontatie in de beker met de plaatselijke HSV. In Zeeland deed PEC Zwolle zijn sportieve plicht, door de koploper uit de Derde Divisie Zaterdag met 0-3 te verslaan. Thomas Lam maakte na ruim zes maanden blessureleed zijn rentree in het elftal van John Stegeman. De Finse verdediger, die met Jong PEC Zwolle al wedstrijdritme had opgedaan, speelde één helft mee. In de tweede helft zag Lam zijn ploeg de klus klaren. Door twee goals van Lennart Thy en één van Dennis Johnsen, mag Zwolle zich melden voor de tweede ronde van de TOTO KNVB Beker. In die ronde stromen ook de Europees spelende teams PSV, Feyenoord, AZ en de tegenstander van vanavond in.

Ajax raakte, na het succesvolle Europese seizoen, onder meer Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt kwijt aan respectievelijk FC Barcelona en Juventus. Onder meer Quincy Promes, Edson Álvarez en Lisandro Martinez werden aangetrokken. Met name Promes heeft zijn draai goed gevonden en is op schot. De 27-jarige Oranje-international scoorde zes keer in zijn eerste elf eredivisiewedstrijden voor Ajax. Ook Dušan Tadić staat op dit moment op zes doelpunten. Het duo moet op de topscorerslijst alleen PSV-aanvaller Doyell Malen voor zich dulden met tien doelpunten.

Afgelopen seizoen won Ajax met 1-4 op bezoek in de Overijsselse hoofdstad. Klaas-Jan Huntelaar zette de gasten op voorsprong, waarna De Jong de score verdubbelde. Door een eigen goal van Lasse Schöne, na een kopbal op de lat van Zian Flemming vlak voor rust, kwam PEC Zwolle terug in de wedstrijd. Na rust scoorde Schöne voor Ajax, waarna Tadić vlak voor het einde de 1-4 tegen de touwen schoot.

Arbitrage

De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Björn Kuipers, die daarbij geassisteerd wordt door zijn vaste assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Official is Joey Kooij. In het ARAG KNVB Replay Center fungeert Pol van Boekel als VAR, bijgestaan door Joost van Zuilen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)