Alcohol en jongeren: een slechte combinatie

Zwolle – In Nederland heeft maar liefst 1 op de 10 mensen een verslaving. Dat zijn anderhalf miljoen mensen. Daarin lijken jongeren extreem met middelen om te gaan: nooit gebruiken of mateloos. Wat is de impact op hun levens en op de maatschappij? Het programma op 22 mei gaat specifiek over alcohol en jongeren. De avond bestaat uit inleidingen, de documentaire Proost! en gesprek en discussie.  Iedereen is van harte welkom, om 18.30 uur bij Windesheim.

Het overmatig alcoholgebruik onder jongeren staat de laatste paar jaar enorm in de schijnwerpers.  De Nederlandse jongere is dan ook de zuipschuit van Europa. Niet iets om trots op te zijn, maar er is veel meer aan de hand. De laatste paar jaar wordt ook duidelijk welke impact dit alcoholgebruik heeft op de ontwikkeling van de jongeren. Welke onherroepelijke schade veel en regelmatig gebruik van alcohol teweeg brengt. Ongelukken, geheugenverlies, blijvende gezondheidsschade, aantasting van (delen van de) hersenen. Tot zelfs dodelijke ongevallen aan toe

Wat is het beleid van de overheid als het gaat om jongeren en alcohol? Wat is haar rol of wat zou die moeten zijn? Welke rol speelt de lobby van de alcoholbranche hierin en zet de leeftijdsgrens van 16 jaar nu wel of niet zoden aan de dijk? Hoe gaan de lokale en regionale overheden en organisaties om met deze problematiek? Om hierop een beeld te krijgen zijn er deze avond twee sprekers. Denise van Poppel, projectmedewerker Lokaal Alcoholbeleid bij STAP en Lourina Poot, projectmanager integrale veiligheid Politie IJsselland. Lourina Poot is betrokken bij het alcoholmatigingsproject in de regio IJsselland. Daarnaast wordt de documentaire Proost! getoond. De avond staat onder leiding van Alie Weerman, coördinator kenniscentrum Verslavingskunde bij Windesheim.

De avond op 22 mei is de derde uit een serie van vier programma’s over dit thema. Elke avond wordt er een inleiding gegeven en een film of documentaire getoond aan de hand waarvan er gesprek en discussie mogelijk is. De laatste film uit de reeks is ‘Trainspotting’. Deze wordt op 5 juni vertoond.

<?xml:namespace prefix = o ns = “urn:schemas-microsoft-com:office:office” />Deze avonden worden georganiseerd voor iedereen die (beroepsmatig) geïnteresseerd is in dit (deel)onderwerp. Elke avond begint op 18.30 uur, vindt plaats bij Windesheim en is gratis toegankelijk. Aanmelden is mogelijk via www.vupodium.nl maar is niet noodzakelijk. De avonden met film en debat zijn een initiatief van het kenniscentrum Verslavingskunde van de Hogeschool Windesheim en VU podium.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)