Vraagtekens bij coffeeshop aan Assendorperstraat

Zwolle – Het CDA is van mening dat alvorens de mogelijkheid wordt geboden aan een ondernemer om een vijfde coffeeshop in de stad te vestigen, het huidige coffeeshopbeleid moet zijn geëvalueerd. Daarnaast moet een actief gemeentelijk sturingsbeleid op vestigingsplaatsen voor coffeeshops zijn ontwikkeld. In dit beleid moet de mogelijkheden centraal staan voor een goed beheersplan dat gericht is op het voorkomen van overlast voor omwonenden en passanten en belemmeren van bezoek door jongeren.

De uitvoering van het beleid zal gepaard moeten gaan met zorgvuldige communicatie en overleg met omwonenden van de beoogde locaties/gebieden. Getuige berichtgeving in De Stentor, heeft in het geval van de aanvraag van de coffeeshop De Tulp nog geen communicatie en overleg met omwonenden plaatsgevonden. Een reden temeer waarom een eventuele realisering van de vijfde coffeeshop nu nog te vroeg is. Het CDA betwijfeld ten zeerste of Assendorperstraat nr. 6 geschikt is voor een coffeeshop. De parkeermogelijkheden lijken te beperkt voor de verwachte aanloop. Tevens vreest de CDA-fractie mogelijke negatieve gevolgen op het ondernemersklimaat als gevolg van de aanwezigheid van een coffeeshop aan de Assendorperstraat. Een vergelijking kan eventueel worden gemaakt met de shop aan de Thomas à Kempisstraat. Ten derde zal de coffeeshop, naar de mening van het CDA,  te dicht bij de binnenstad gelegen zijn. Tenslotte wordt betwijfeld of de coffeeshop wel buiten een straal van 500 meter van de Jenapleinschool zal liggen, hetgeen voor het CDA een “must” is.

Wellicht ten overvloede, merkt het CDA op dat het van mening is dat een coffeeshopboulevard de meest ideale omstandigheden biedt voor beheersing.

Het CDA heeft maandagavond door middel van een motie het college opgeroepen, alvorens te besluiten op de aanvraag, de raad te informeren over haar overwegingen omtrent het verzoek, het opvolgende oordeel van de raad en de evaluatie van het coffeeshopbeleid af te wachten.

Artikel delen:
Reacties 107
 1. Er wordt zo moeilijk gedaan over coffeeshops, maar alcohol heeft doorgaans toch ergere gevolgen dan een joint. Al ben ik voor mezelf geen voorstander van softdrugs, vind het gewoon niet lekker en de gevolgen irritant. Maar reëel gezien is er bij coffeeshops minder gedonder, dan in het kroegenleven!
  Ach, ieder zijn ding. Niet te moeilijk doen mensen! 😉


  ⚠️ Meld

 2. Vind ik ook Miranda! Wat mij betreft zetten ze hem hier neer. Ik woon zelf ook aan die straat. Ook woon ik bij een snackbar, als ik lawaaiige mensen als overlast zou zien, zou ik denk ik meer last ervaren van een snackbar dan van een coffeeshop. Maar goed, ik vind het leuk en gezellig dat de snackbar er zit, dus laat die shop ook maar komen. En voor het CDA, waar bent u bang voor….Jenaplanschool? Alsof die koters zich als 18-jarige gaan legitimeren en met een dikke zak wiet thuis komen 😉


  ⚠️ Meld

 3. Vastgoed… Ik geloof dat dat ook niet altijd de fijnste types zijn! Ach en Rotsvast, die verdienen volgens mij kapitalen. Heel toevallig zoek ik een woning, maar Rotsvast is de goedkoopste niet. En ik geloof dat zij ook veel met studentenkamers doen! Is wel goed voor die studenten, dan zien ze de prijs meteen een stuk minder goed, want die zijn nog wel eens afzichtelijk als je zoekt naar minimaal 1 slaapkamer ;D.

  De Assendorperstraat opzich is al super druk, dus overlast? Neuh, die mensen die naar buiten komen zijn zo traag, dat ze niet eens weten hoe ze uitbundig moeten gaan schreeuwen. Ikzelf heb wel eens op iemand moeten wachten die naar de Balance moest. Je denkt toch niet dat je daar ook (al is het maar een paar seconden), voor de deur mag hangen? Rotsvastgroep krijgt dan juist rust :P.

  Ik heb overigens ook weinig klachten gehoord van ondernemers rondom bijvoorbeeld de Sky. Wat ook een redelijk bloeiende winkelstraat is. Voor een straatje achteraf.
  En dan voor de horeca?! Extra omzet joh! Je kunt toch een vreetkick krijgen van blowen? 😛

  OK, ook dit was deels gekscherend! Ik kon wel argumentatiekunde hebben gehad.


  ⚠️ Meld

 4. We hebben zat coffeeshops in Zwolle, dat is al voldoende reden om er niet nog 1 bij te zetten. En zeker met het aanstaande rookverbod is het nog overbodiger.


  ⚠️ Meld

 5. waarom komt er geen coffeeshop in het winkelcentrum van zwolle-zuid? zo word het een beetje verspreid. heb je ook minder last van mensen die blowen in de stad. mensen die in zuid wonen moeten helemaal naar t centrum toe voor een joint.


  ⚠️ Meld

 6. Zat coffeeshops in Zwolle?
  Ik hou wel van een jointje op z’n tijd, maar sinds de sluiting van de Zerozero merk ik de grote aanloop bij de andere shops ook steeds meer.
  Wat mij betreft mag de 5e coffeeshop er snel komen, en nog liever aan de Assendorperstraat dan in het nieuwe winkelcentrum in Zwolle Zuid. 😉


  ⚠️ Meld

 7. Er wordt in het winkelcentrum zwolle zuid al dapper op los geblowd getuige de wietzakjes die de jeugd daar van zich af gooien en het zijn vrij jongen personen die er blowen .Ik vrag mij af of het geen invloed heeft op die jeugd wat het leren en gedrag betreft.


  ⚠️ Meld

 8. Ja, een extra coffeeshop is echt nodig, want het is altijd ramvol in de shops, dikke rijen tot buiten, wachttijden kunnen oplopen tot 2 uur!

  /sarcasme

  Maar euh, even serieus, vanaf 1 juli mag je er binnen niet meer roken, dus dan wordt het helemaal leeg in de shop.


  ⚠️ Meld

 9. volgens mij was er een ontheffingsvoorstel voor een rookverbod in coffeeshops ingediend en aangenomen. Zo niet, dan hoeft de exploiteur er alleen voor te zorgen dat het personeel niet in de rokerige ruimte hoeft te werken, dus daar valt ook wel een mouw aan te passen.


  ⚠️ Meld

 10. geschreven door Japser, op 20 mei 2008 om 07:18

  We hebben zat coffeeshops in Zwolle, dat is al voldoende reden om er niet nog 1 bij te zetten.

  Op basis waarvan concludeer je dat? 🙂


  ⚠️ Meld

 11. Wellicht ten overvloede, merken het CDA op dat het van mening is dat een coffeeshopboulevard de meest ideale omstandigheden biedt voor beheersing.

  Waar zou een dergelijke boulevard moeten komen dan volgens het CDA?

  P.S. Wie heeft dit stuk geschreven? Het staat vol met taalfouten en als dit vanuit de politieke partij het CDA zélf komt, dan kan men zich beter druk maken om de teloorgang van het onderwijs. 8)
  Op deze wijze ontkracht je je eigen verhaal.


  ⚠️ Meld

 12. Larry wrote:

  Op basis waarvan concludeer je dat? 🙂

  Omdat er nu geen problemen zijn m.b.t. te veel bezoekers bij de huidige coffeeshops.


  ⚠️ Meld

 13. @jasper er zijn wel degelijk problemen bij de andere coffeeshops m.b.t. te veel bezoekers kunnen gemeente en politie beamen dus eerst je huiswerk doen 😉


  ⚠️ Meld

 14. Men heeft het over zat cofeeshops? Coffeeshopuitbaters klagen behoorlijk over het te veel aan klanten zinds de sluitiung van Zerozero. Vergeet niet dat ze maar heel beperkt zijn met hun toegestane voorraad. Gezien de grootte van de stad heeft Zwolle gemiddeld zelfs ongeveer de helft van wat andere steden aan shops hebben. Zwolle heeft er dus zeker niet ‘zat’. Ik geloof overigens niet dat de shops niet weten te vinden op het rookverbod. Zeg nu zelf, voor shops is dit nogal kinderachtig om op te leggen, dus komt er wel een andere manier……(spacecake, hasholie-producten etc.) Overigens vind ik cannabis zelf een bijzonder vervelend gevoel geven, maar merk dat het bij veel gestresste mensen juist een rustgevend gevoel geeft. Ik vind het daarom een dikke prima, dat shops hier zitten. De vergelijking met alcohol is niet origineel, maar alcohol is op bijna alle fronten slechter dan cannabis. Maar goed, we gaan natuurlijk niet stampij maken tegen iets wat we zelf doen ;). De discussie is daarom gebasseerd op pure hypocritie


  ⚠️ Meld

 15. oh ja, om het plaatje compleet te maken, de Jenaplanschool zit tussen twee instellingen waar sterke drank geschonken wordt…….ik heb er toch nog nooit stomdronken koters zien rondlopen. Ik denk dat het hierdoor komt: iemand achter de bar heeft wellicht enig inzicht in de verhouding leeftijd en uiterlijk. Zou het zo kunnen zijn dat hun minderjarigheid al voor de verkoop ontdekt wordt? Wat is het probleem van het CDA dan m.b.t. die 500 meter?


  ⚠️ Meld

 16. Omdat er nu geen problemen zijn m.b.t. te veel bezoekers bij de huidige coffeeshops.

  Juist wel. Dat is ook wat de coffeeshophouders zeggen evenals het merendeel der politieke partijen.
  De toeloop is te groot bij de vier huidige shops.


  ⚠️ Meld

 17. volgens mij moet je je legitimeren in een coffeeshop dus als de kids op de jenaplanschool geen vals paspoort hebben is er nix aan de hand.


  ⚠️ Meld

 18. Over makelaar gesproken, als er ergens telkens mensen op de stoep staan te paffen, dan is het wel bij ‘DAN wil je wonen’. Die kunnen nu eindelijk eens lekker warm naar binnen, zet hem daar DAN neer, staaltje synergie van de hoogste plank 😀


  ⚠️ Meld

 19. Veel reacties op ons stukje tekst (excuus voor de taalfoutjes). Een onderwerp dat leeft en dat is goed. Want het is een belangrijk issue. Bijna net zo belangrijk als ‘alcoholmatiging’ en alcoholmisbruik. Oók aandachtsgebieden van ons.

  Met vriendelijke groet,

  Martijn van der Veen


  ⚠️ Meld

 20. Valt me wel op, dat er vaak auto’s aan de Van Karnebeekstraat staan. Figuren die niet de moeite nemen even op de parkeerplaats te parkeren en zelfs de motor van de auto laten draaien. Gewoon omdat ze even de Sky binnen moeten.

  Maar ook daar zijn het (net zoals altijd) weer een paar sukkels die het vern**ken voor mensen die gewoon wat afhalen en thuis van een jointje genieten. Of voor jongeren (waarvan de ouders het vaak niet weten) ergens in een park of zo.


  ⚠️ Meld

 21. Hallo Larry,

  Wij zouden een procedure à la De Herberg (ook een NIMBY-faciliteit) willen gebruiken. Zorgvuldig dus en in overleg met volledige openheid.

  Waar? Gekscherend hebben wij de Kop van het Hanzeland wel eens genoemd. Naast het politiebureau… Maar ook voor de mogelijke locaties zul je goed onderzoek moeten laten verrichten (weer à la De Herberg). Randvoorwaarden zouden dan kunnen zijn: voldoende parkeerplekken/stop-and-go-plaatsen, voldoende afstand van plaatsen waar jongeren komen (school, wijkcentrum, hangplekken, binnenstad). Je moet d’r als jongere toch niet te makkelijk aan kunnen komen, vinden wij. De ontsluiting van de locatie moet goed zijn en de omgeving moet goed in de gaten kunnen worden gehouden (controle op nahandel). Dat zijn zo een paar dingetjes waaraan ik kan denken als je op zoek gaat naar een locatie. Er zijn meerdere te noemen en de politie kan als vakexperts op beheersplannen vast wel meerdere factoren aanreiken.

  Maar een precieze plek kan ik je dus nu niet geven, Larry.

  Groeten,

  Martijn van der Veen


  ⚠️ Meld

 22. Waar? Gekscherend hebben wij de Kop van het Hanzeland wel eens genoemd. Naast het politiebureau…

  voldoende afstand van plaatsen waar jongeren komen (school,

  Hmmzz…. lekker tegendraads met De Groene Welle er tegenover. 😉

  Kunnen ze gelijk een nieuwe praktijkopleiding starten: deskundig hennepteelt.
  Met een zeer goede afzetmarkt recht voor de deur. 😀


  ⚠️ Meld

 23. Ik snap dat er een behoefte is, maar open dan een loket shop als de zero zero was, dus zonder bar en lekkere bankjes.


  ⚠️ Meld

 24. @ Martijn van der Veen, het valt me op dat het CDA de shops het liefst zo ver mogeljik uit de samenleving willen hebbeb. Zo worden wietgebruiker (ook medicinaal) een beetje behandeld als paria’s. Voorbeeld; niet in een straal van 500 meter bij een school vandaan. Alsof de lucht van wietgebruikers daarbinnen te ruiken en besmettelijk is. Stel nu dat ik datzelfde ga beweren over kerken, niet binnen een straal van 500 meter bij een school en het liefst op een kerkenboulevart, dan is dat toch ook niet te verkroppen? Dit terwijl een aantal kerken er wat mij betreft een net zo kwaadaardige moraal op nahouden als sommige coffeeshops….Ik vind dat Zwolle er wel wat meer mag hebben, puur omdat dit misschien geestverruimend werkt voor de nog vaak bekrompen politiek….


  ⚠️ Meld

 25. gaan we ook alle kroegen bij elkaar op boulevard plaatsen ?
  Waarom alles bij elkaar spreiding is beter voor de omgeving en voor de consument. Als je ze allemaal bij elkaar zet maak er dan ook een grote van ala checkpoint in terneuzen. met alle gevolgen van dien. het cda moet eens kijken wat er gebeurt als je geen coffeeshops heb zoals in al onze buurlanden. Nederland heeft relatief gezien de minste gebruikers en minste misbruikers en om het even verder te voeren hebben we ook de minste harddrugs verslaafden ( alle terug te lezen in de jaarlijkse raporten van het trimbos in opdracht van de overheid) maar daar geven ze geen ruchtbaarheid aan (als ze de raporten al kennen)


  ⚠️ Meld

 26. @marieke aan de assendorperstraat om dat dat een van de weinige leegstaandepanden is met de benodigde horeca-bestemming


  ⚠️ Meld

 27. @pleferink: om welk pand gaat het dan?? Ik woon in Assendorp en fiets er bijna dagelijks langs, maar schijnbaar draag ik mijn 8) want kan er zo niet ééntje vinden.

  Toch blijf ik het een bijzondere locatie vinden, zo vlak bij de andere coffeeshop…


  ⚠️ Meld

 28. Wietzakjes op de grond in Zwolle-Zuid? Misschien dan toch één in Zuid openen. Kunnen ze de zakjes in de prullenbak gooien.
  Geef niet de schuld aan de coffeeshops. Ik heb wel eens voor een vriend moeten halen, omdat hij tot laat moest werken. GEen probleem, maar zonder legitimatie kreeg ik het écht niet mee. En terecht, maar.. onder de 18 lijk ik écht niet hoor.

  Dat jongeren dus toch een wiet kunnen komen, is echt niet de fout van coffeeshops. Ze kunnen moeilijk een sensor op het zakje zetten van die ene grote broer die het aan zijn kleine broertje geeft. Kom op mensen.
  Erger nog… Er zijn ouders die zelf voor hun kinderen ALCOHOL halen, dat zijn dus kinderen onder de 16. Dat vind ik toch wat erger! Alcohol schijnt schadelijker te zijn (tis ook lekkerder, wat mij betreft). Het is de taak van de ouder om in de gaten te houden of hun kind stoned thuis komt. Dit kun je echt wel zien. DAt is niet de fout van de coffeeshops, want die verkopen het ECHT niet aan kids onder de 18.

  Dan het volgende, er is gigantisch veel puinhoop op straat. Alleen het wietzakje valt meer op, door de afkeer. Ik begrijp dat je het niks vind, ikzelf ook niet. Toch moet een ieder zelf weten wat ie doet.

  Over het genoeg aan coffeeshops valt te twisten. Ik geloof dat de anti’s het altijd genoeg vinden, al zou er maar één zijn. Ik denk dat de shops zelf kunnen oordelen (voor hen komt er toch ook een ‘concurrent’ bij? Het zou dus wel erg zijn, die inloop, als ze zelf ook zitten te wachten op een extra shop).

  Proost! Deze mevrouw houdt het ondanks het te veel aan coffeeshops bij een biertje, maar voor degenen die dat niet doen! Rook ze!


  ⚠️ Meld

 29. @marieke gaat om t pand waar eerder cafe de bengel zat, naast de chinees bij het zebra pad, en de afstand tot de andere coffeeshop maakt nix uit coffeeshop hebben allemaal hun eigen klantenkring, t zijn net echte bedrijven 😉


  ⚠️ Meld

 30. Wat gebeurd er met de historisch waardevolle krantenknipsel van Opgezwolle die vroegah in de one and only BENGELLLLLLL hingen bij de trap?


  ⚠️ Meld

 31. de al bestaande coffeeshops zullen een nieuwe shop niet zien als concurentie maar eerder als een manier om de hoeveelheid klanten iets te kunnnen minderen om zo de overlast tegen te gaan om niet de vergunning in gevaar te brengen, ik ben een voorstander van een extra shop.


  ⚠️ Meld

 32. Als je alle coffeeshops op één boulevard plaatst krijg je last van tientallen misschien wel honderden mensen die daar in en uit lopen, mensen die blijven hangen voor de shop en een joint gaan roken. Stel er is er één verkeerd bezig en die gaat drinken en blowen tegelijk en hij veroorzaakt herrie… moet je je voorstellen wat een ruzies je dan krijgt met zoveel mensen bij elkaar.
  Ze kunnen de shops beter verspreiden… heb je ook minder last van mensen die op 1 plek samenkomen bijvoorbeeld een boulevard.

  en mocht er dan nog wat overlast zijn, zet dan wat agenten in die daar de boel in de gaten houden.


  ⚠️ Meld

 33. De buurt rond de geplande coffeeshop aan de Assendorperstraat is een handtekeningactie gestart.

  Er is bezwaar tegen de locatie, dat in de nabije omgeving van een coffeeshop aan de Van Karnebeekstraat en de nachtopvang van het Leger des Heils, het Nel Banninkhuis aan de Luttenbergstraat, is. Er zijn al tientallen handtekeningen verzameld.


  ⚠️ Meld

 34. He, dat is mijn buurt, niet dat ik last heb van een coffeeshop in mijn buurt, maar ik kan mooi deze kans pakken om sowieso het vestigen van een shop meehelpen tegen houden.

  Bij wie moet ik zijn Admin?

  ====

  Ik heb begrepen de directe buren.


  ⚠️ Meld

 35. Mijn handtekening krijgen ze in elk geval niet. Ik hoop dat die actie niets uithaalt. Wordt een beetje kriegel van die handtekeningenacties, er is er altijd wel eentje aan de gang…..


  ⚠️ Meld

 36. @,,,,
  Het spijt me hoor, maar heb je wel eens een kijkje bij de Balance genomen? Je mag daar ECHT niet voor de deur samenscholen. En dan die gekke opmerking over ruzies of wat dan ook. Kom op zeg, dat gebeurt in kroegen, niet in coffeeshops! Duik maar eens de archieven in, daar word je wijzer van.

  De aanloop van wellicht honderden mensen!?!? Die aanloop heeft de Assendorper straat al, ik denk niet eens dat het opvalt. Laat toch lekker gaan zeg. Je zult er echt geen last van ondervinden hoor. Dat heb je nu toch ook niet van de andere shops? Ik vind het beleid in coffeeshop tientallen malen beter dan dat van kroegen. Daar kan de horeca nog wat van leren. En DAT beste mensen, beweegt mij als niet-coffeeshop-bezoeker VOOR te zijn voor een coffeeshop. Het beleid wat zij voeren, is tenminste fatsoenlijk. IPV die opgehitste ‘portiers’ die in de handen wrijven als ze weer eens iemand hardhandig naar buiten mogen trappen.

  Kom maar op, dat geeft andere shops weer ruimte (ja.. die met een steengoed beleid!)


  ⚠️ Meld

 37. @japser je heb geen last van de coffeeshopmaar je wil wel voorkomen dat er een shop komt?? dan ben ik de weg kwijt snap het niet meer :'(


  ⚠️ Meld

 38. Ik heb persoonlijk geen last van hang jeugd of geluidsoverlast. Maar ik vind wel in het algemeen dat drugs gebruik voor onnodig overlast zorgt.


  ⚠️ Meld

 39. @Plenferink: thanks! Het “drukke” stukje dus van de straat. Ik was in de veronderstelling dat het ergens vanaf ’t klooster was. Kon me al niet voorstellen dat men aan een locatie aldaar dacht.

  Ik moet zeggen dat er altijd wel volk buiten staat / hangt bij Sky High. Is het daar niet op de stoep, dan is het wel bij de kerk aan de overkant van de straat. Maar ja, dat is mijn indruk als ik er wel eens langs kom.


  ⚠️ Meld

 40. @ Japser:
  Helaas is niet elke alcoholdrinken een tevreden persoon.
  Vaak mondt dit uit in minder leuke resultaten dan een stoned iemand, die alleen maar denkt aan slapen.

  Door steeds meer te verbieden, ga je mensen het illegale circuit induwen. Dus stel dat een coffeeshop niet genoeg kan bieden aan hun publiek, zullen ze het wel op andere wijze verkrijgen. Logisch is dat denk ik. Als ik geen sigaretten kan krijgen bij de Primera, dan heb ik mijn oren wel open als iemand import rotzooi heeft 8). Maar gelukkig verdient de regering geld op sigaretten.

  Dus ga ik het nog verder omgooien. Door coffeeshops te legaliseren, kunnen ze het 1 en ander veel beter in de hand houden. Van een joint ben je 2 uur stoned, van veel bier houd je vreselijke koppijn over. Als ik mij niet vergis, is het voornamelijk de tabak in een joint, wat een joint ongezond of slecht voor een mens maakt… Als je het dan zo gaat benaderen, zul je juist blowen moeten stimuleren.

  Zo ver wil ik ook niet gaan ;). Laten we het gewoon houden op gezellig gebruik of verbruik van een biertje (en voor een ander, die daar zin in heeft, een jointje!).


  ⚠️ Meld

 41. @ Marieke,

  Bij de Sky is het inderdaad wel eens druk op straat. Dat klopt! Maar… Is het dan niet de schuld van een bijvoorbeeld Sky, dat het imago voor wat betreft hangen, een probleem maakt?

  Als ik door de Voorstraat loop, hangen daar ook wel eens mensen. Ik heb er geen last van. Dus ook niet als er mensen voor de deur van de Sky hangen. Kijk eens naar de Voorstraat op zaterdag avond! Daar kan een coffeeshop niet tegenop ;). Of op een zaterdagmiddag als het mooi weer is! 😀


  ⚠️ Meld

 42. Daar ben ik het helemaal mee eens Miranda. Maar kan me ook voorstellen dat als iemand maar een klein beetje twijfelt, de ervaring van Sky erbij pakt. Nu praat ik niet over mezelf hoor. Ik ben zo’n lekkere muts die wat dit betreft geen mening heeft zolang ze er zelf maar geen last van heeft 😮
  Voor mij is het ver genoeg uit de buurt. Woon zelf vlak bij café de Pierik en zo af en toe hoor je wel eens wat lui door de straat fietsen. Gelukkig hebben de zijspiegeltjes van de auto’s hier nog nooit last van gehad.

  Off topic: leuk kroonkurkje van dat ene bav-je!


  ⚠️ Meld

 43. Door het coffeshop beleid dat sinds enkele jaren gehanteerd wordt, is er het afgelopen jaar 400 miljoen euro extra in de staatskas terecht gekomen… 😉
  Daar kunnen weer leuke dingen van gedaan worden voor de gemeenschap.

  @Japser

  Maar ik vind wel in het algemeen dat drugs gebruik voor onnodig overlast zorgt.

  Kun je nader duiden wát voor onnodige overlast dit oplevert? 🙂


  ⚠️ Meld

 44. @ Marieke: Is ie gaaf of issie gaaf!?!? 😀 En ik let doorgaans niet vaak op de inhoud van een kroonkurkje. Ik ga me nu toch afvragen of het mijn referentiekader is geweest die het kroonkurkje deed opvallen binnen mijn blikveld. Goed, dat is mijn eigen probleem :P.  ⚠️ Meld

 45. Kijk Larry, volgens mij gaan wij een zelfde mening creeeren (mijn toetsenbord doet gek, je moet hier zelf de puntjes op de ‘e’ erbij denken). Ik denk dat wij het wel eens zullen worden in een debat. Misschien… als we dan toch al 400 miljoen euro extra hebben, moeten we juist coffeeshops stimuleren! Bier levert ook een hoop geld op. En ik vind het fijn, dat doordat ik bier drink, een ander daarvan kan profiteren. Ik denk dat een blower het fijn vindt om middels het roken van een jointje toegevoegde waarde te hebben voor de economie. Larry, bedenkt voor het helpen van het helder onder woorden brengen van welke richting ik op probeer te duwen (ach ja, werken en discussieren is ook niet altijd de beste combinatie ;D).


  ⚠️ Meld

 46. Beste allen,

  Goed om de vele reacties te lezen. Even duidelijk zijn over ons standpunt. Het liefst zien we helemaal geen coffeeshops in Zwolle. Dat is echter nu niet reeël. Dus we hebben het over maximaal vijf. Maar waar plaats je dan die shops. Is de ondernemer volledig vrij in zijn keuzen, of kan je d’r als gemeente nog wat van vinden? Wij denken dat laatste. Een coffeeshopboulevard biedt dan voordelen, maar heeft ook nadelen (zoals Gheghe ook eentje constateert). Het is een uiterste van sturingsbeleid van de gemeente op de locaties van coffeeshops. Maar je moet het met elkaar wel hebben over waar je de coffeeshops wilt hebben. Aan welke voorwaarde moet de locatie voldoen. Net zo goed als je bepaalt waar je horeca wil hebben.

  Er is tot op heden meer met open vizier gediscussieerd over dit idee, dan in de raad. Goed voorbeeld doet goed volgen.

  Groeten,

  Martijn van der Veen


  ⚠️ Meld

 47. @ Martijn van der Veen Waarom wil het CDA geen coffeeshops terwijl is gebleken dat 30 jaar gedoogbeleid wel degelijk zn vruchten heeft afgeworpen, lees de raporten van o.a. het Trimbos er maar opna

  De gemeente heeft al een aardige vinger in de pap als het gaat om de Coffeeshops d.m.v.de gedoogbeschikking en de daarin opgenomen AHOJG-criteria waar zij aan moeten voldoen.

  en nou snap ik wel dat het CDA van uit haar achtergrond en partij politiek niet achter het principe Coffeeshop staat maar als toch is gebleken dat het werkt waarom dan niet?

  waarom zoveel ophef om iets dat aan een plantje groeit 😀


  ⚠️ Meld

 48. moet je je voorstellen als de achterdeur ook wordt gedoogd wat er dan aan belasting geld binnen zal komen en voor de werkgelegenheid is het ook niet slecht. Maar uiteindelijk zal de consument de meeste baat hebben bij legalisatie, denk aan kwaliteits verbetering en prijs dalingen ( daar is weer een gaatje voor de overheid om accijns toe te voegen)


  ⚠️ Meld

 49. Laat die shop gewoon komen.
  Al dat gezeur over die shops altijd… Nederland heeft MINIMAAL 2miljoen alcohol gebruikers/verslaafden en dat zijn dan alleen de mensen waarvan het bekend is en tog komen er allemaal kroegen bij. En aangezien er steeds meer jongeren gaan drinken kan je beter de leeftijdsgrens van alcohol omhoog doen naar 18jaar en die van wiet naar 16jaar.
  Wat boeit het als iemand blowt…het is beter dan drinken want drank heeft een schadelijker effect dan wiet…
  Ik zou liever gaan blowen dus…

  Gewoon laten komen die shop


  ⚠️ Meld

 50. @martijn van der veen Zou het fijn vinden als het CDA eens een antwoord geeft op vragen ipv hun beleid uit te leggen


  ⚠️ Meld

 51. @martijn van der veen; Probeer uw wereld beeld eens wat realistiser in te richten. Alchohol-Suiker-Tabak zijn velemalen grotere killers dan cannabis. Daarnaast zou het uw blik een stuk verruimen door eens een jointje te roken 😛


  ⚠️ Meld

 52. Martijn van der Veen, ik begrijp best dat het CDA reageert op mensen die ‘overlast’ ondervinden van een coffeeshop, ik vind het wel onterecht. Van een snackbar, kroeg of wat dan ook heb je net zoveel last, net zo goed heb je hier betere en mindere tenten tussenzitten, net zo goed parkeert iedereen zijn auto ook scheef en dubbel bij snackbars (ik woon er tegenover aan de Assendorperstraat en er zitten er hier al een stuk of 3 binnen een klein gebied). Alleen ervaart men snackbars en cafe’s minder snel als last , omdat ze daar niet bang voor zijn en voor coffeeshopbezoekers vaak wel. Moeten we dan maar telkens rekening houden met telkens weer de zelfverkozen angst voor het onbekende? Ik zeg nee, ongegronde angst mag wat mij betreft genegeerd worden, ook als wanneer men een paar bij elkaar gescharrelde handtekeningen inleverd onder het mom ‘dit wil het volk’. Zwolle neemt dit telkens weer serieus, maar beseft zich niet dat, wanneer het telkens rekening houdt met een paar handtekeningen, dat ze een ander, veel groter deel van Zwolle iets ontnemen.


  ⚠️ Meld

 53. Mee eens ghehe, maar Zwolle moet nog wel even de aanklacht tegen de KUBUS serieus nemen. Of is dat ook al afgehamerd :'(


  ⚠️ Meld

 54. Gek genoeg, moet ik nu wel een beetje inconsequent zijn, dan wel nuance brengen in mijn stelling; Ja daar mag Zwolle van mij rekening houden met de wens van Zwolle om het niet te plaatsen. Verschil is wel dat er vanuit een heel groot deel van het volk en vanuit tal van instanties tegen geageert wordt. Ook zijn er commissies met verstand van architectonisch zaken, die dit ontwerp zien als vloeken in de kerk. Als een handtekeningenactie praktisch zou 30.000 tellen, dan vind ik dit ook zeker een heel ander verhaal dan wanneer dit er (bijvoorbeeld) tussen de 0 en 3000 zijn. 0-3000 vind ik zo’n gering deel van de bevolking dat deze stemmen net zo goed in bepaalde gemeenschappen geworven kunnen zijn. Ik vind dat zo’n gemeenschap dan namens een gemeenschap moet spreken en niet namens heel Zwolle….


  ⚠️ Meld

 55. Ok, we geven af op CDA, wat ik doorgaans ook zal doen, omdat het geen antwoord geeft. Voor alsnog, is dat de enige partij die heeft geantwoord. WAt voor mij een compliment waardig is,want er wordt wel degelijk geluisterd naar wat er gezegd wordt. Nog steeds ben ik er over uit, laat komen die hap. De angst tegen wiet (en of hasj) moet kleiner worden.

  KOm op, ik zoek die statistieken (niet actief hoor), waarin men ingaat op de gevolgen van wiet en de gevolgen van alcohol. Want ik ben ervan overtuigd (ook omdat ik dat ooit eens heb gelezen), dat blowers minder overlast bezorgen. Plaat die shop in het centrum, dan kunnen ander shops ook weer ademen. En hebben we weer ruimte voor ons gedoogdbeleid! Toch CDA, als je het legaliseerd, heb je alles COMPLEET in de hand. Dat kan wel delijk zijn vruchten afwerpen 😉


  ⚠️ Meld

 56. Antwoord….
  Sommige topics verlies je uit het oog en komen pas weer in beeld (aan de linkerkant van deze site) als d’r op wordt gereageerd én je dat tijdig opmerkt. Excuus dus voor de verlate reactie.

  @Pleferink
  Je begrijpt gelukkig waarom wij als CDA tegen het principe Coffeeshop zijn. Dat is winst. Ik heb gezocht naar de positieve ‘vruchten’ van 30 jaar gedoogbeleid. Niet gevonden (vanuit mijn gezichtspunt). In ieder geval ook niet bij het Trimbosinstituut. Dat instituut adviseert een grondige evaluatie van het gedoogbeleid te laten plaatsvinden omdat we eigenlijk niet weten wat 30 jaar gedoogbeleid Nederland heeft opgeleverd (linkje aan het einde van de mail). Wel kan ik je een trits nadelen aanleveren.

  Je hebt naast gedogen (dat dus maar eens moet worden geëvalueerd) twee mogelijkheden: legaliseren of verbieden. En legaliseren is in de huidige internationale verhoudingen (zou je het willen om wat voor reden dan ook) niet eens mogelijk…. blijft verbieden over.

  @Corner
  Onderhand vind ik persoonlijk de vergelijking met alcohol (tabak gebruik je toch ook als onderdeel van een joint?) onderhand een behoorlijke dooddoener in een softdrugsdiscussie (Er komen in Nederland minder mensen om door moord, dan dat er doden vallen in het verkeer…. ook flauw). Het is uiteindelijk een vergelijking waar ik niks mee kan als ik op zoek ben naar oplossingen voor de negatieve aspecten.

  Dat over het landelijk issue. Terug naar het Zwolse.

  Nogmaals. We tellen ook de hoofden en komen nu tot de conclusie dat die vijfde shop er sowieso wel komt. Is een jammerlijk bestuurlijk feit.
  Vraag is ten eerste: Wie bepaalt waar die shop komt? Wij vinden dat de gemeente dat moet bepalen. Volgende vragen: Waar moet die shop dan komen? Wat zijn de voorwaarden waaraan een vestigingsplaats van een coffeeshop moet voldoen? Wij vinden onder andere dat de shop niet in de buurt van een dak- en thuislozenopvang moet worden gevestigd. Wij vinden ook dat een shop niet in de buurt van scholen moet komen. Daarnaast vinden wij dat de omgeving voldoende in het zicht moet kunnen worden gehouden ivm controle op andersoortige praktijken (doorverkoop, verkoop zwaarder spul, hangen). Daarnaast vinden wij dat het de bezoekers van de binnenstad (met name uitgaanspubliek) niet al te makkelijk moet worden gemaakt. Wij vinden dat een coffeeshop een negatieve impact kan hebben op het ondernemersklimaat (zie Thomas a Kempisstraat én de recente reactie van Ondernemersvereniging Assendorp!). Je moet ook daar rekening mee houden. En tenslotte vinden wij dat er voldoende beschikbare parkeerplaatsen moeten zijn.

  Nu is het aan jullie om mijn vragen te beantwoorden… 😉

  Het artikel in Trouw:
  http://www.trouw.nl/deverdieping/podium/article932591.ece/Hoog_tijd_om_dertig_jaar_drugsbeleid_te_evalueren_opinie

  Met vriendelijke groeten,
  Martijn van der Veen  ⚠️ Meld

 57. Onderhand vind ik persoonlijk de vergelijking met alcohol (tabak gebruik je toch ook als onderdeel van een joint?) onderhand een behoorlijke dooddoener in een softdrugsdiscussie (Er komen in Nederland minder mensen om door moord, dan dat er doden vallen in het verkeer…. ook flauw). Het is uiteindelijk een vergelijking waar ik niks mee kan als ik op zoek ben naar oplossingen voor de negatieve aspecten.

  Een dooddoener in een discussie is vaak een feit waartegen weinig in te brengen is. In dit geval komt dit doordat Martijn de ‘negatieve invloed’ wil oplossen en Corner de ‘negatieve invloed’ onder de loep neemt (ik ook). Het onder de loep nemen van de maatschappelijke impact van een negatieve invloed is een stap waarin nog veel af te wegen valt. Martijn heeft mijns inziens deze stap over geslagen en is al bezig met oplossingen. De zojuist genoemde dooddoeners zijn dan geen dooddoeners, maar argumenten die niet meegenomen zijn in het besluit om een beleid te creëren. Daar kan Martijn inderdaad niets mee, wanneer hij iets wil oplossen. Ik kan er niets mee als Martijn met oplossingen komt voor een probleem, terwijl lang niet iedereen ervan overtuigd is dat dit onderwerp een probleem is.
  Persoonlijk vind ik dat de politiek zich bezig moet houden met prioriteiten. Prioriteiten stel je, door ‘negatieve invloeden’ met elkaar te vergelijken en te relativeren.

  Dit is iets wat jij, Martijn, volgens mij niet doet. Ik heb de indruk dat je de coffeeshop te snel als speerpunt hebt verkozen boven andere maatschappelijke issues (alcoholmisbruik, onoverzichtelijk stapgebied, e.d.). Vandaar dat mensen je telkens porberen te herinneren aan hun realiteit, er zijn grotere problemen om je druk over te maken. Wiet is niet gezond, nee dat is het zeker niet, maar vergelijk het met andere, volledig legale, middelen. Dan vraag me af waarom coffeshops nu zo onder vuur liggen.  ⚠️ Meld

 58. Trouwens, een discussiegrapje; Een argument een dooddoener noemen is al een dooddoener op zich. Daarmee bevestig je volgens mij de ontkenning van een nooit beantwoord argument. Een argument dat, gezien zijn imago van dooddoener, kennelijk vaak gegeven wordt


  ⚠️ Meld

 59. Thx voor je reactie Ghehe,

  Er is inderdaad weinig in te brengen tegen de vergelijking die corner maakt. Daarom vind ik het ook een dooddoener.

  Het blijkt maar weer uit dit draadje, dat het moeilijk is iedereen te overtuigen van het feit dàt er een probleem is. Maar moet je eerst iedereen hebben overtuigd alvorens over te gaan tot oplossingen, of is een meerderheid voldoende?

  Dat wij aandacht hebben voor het coffeeshopbeleid, wil overigens niet zeggen dat wij alcoholverslaving of alcoholmisbruik (onder jeugd/jongeren) links laten liggen. Ook daar hebben wij ons de laatste tijd (op lokaal niveau) aardig druk over gemaakt (is óók een prioriteit). We denken daar ook na over oplossingen voor de te constateren negatieve effecten (o.a. vechtpartijen op vrijdagmiddag/aggresieve sfeer in binnenstad op zaterdagavonden/gebrek aan respect voor gezag/impact verslaving op welzijn). Zoals bijvoorbeeld het vervroegen van sluitingstijden horeca, voorlichting alcoholgebruik, verbod schenken alcohol in sportkantines/schoolfeesten, introductie evenementenbier, lobby voor verhogen accijns etc. Check onze poll op http://www.cdazwolle.nl. En kom eventueel met betere oplossingen voor ook dat issue.

  Wij zijn geen one-issue-partij. Wij schaken op meerdere borden, hebben meerdere prioriteiten. En dat is maar goed ook, toch?

  Groeten,

  Martijn  ⚠️ Meld

 60. Er zijn volgens mij maar hooguit 2 partijen die dit niet doen

  Wij zijn geen one-issue-partij. Wij schaken op meerdere borden, hebben meerdere prioriteiten.

  Idd gelukkig en wel zo fatsoenlijk dat even aan het volk te laten weten.


  ⚠️ Meld

 61. Graag gedaan Martijn, jij ook bedanklt voor de jouwe overigens. Toch ben ik wel iemand die niet echt overtuigd is van het probleem van een coffeeshop op zich. Dat er overlastproblemen voor de buurt bij komen kijken is een tweede.
  Die kan ik vrij gemakkelijk gelijktrekken met, zoals ik al eens meldde, overlast bij snackbars en cafe’s. Ik vind deze overlast zelf geen punt.

  Misschien ben ik wel een beetje voorbij gegaan aan het feit dat het CDA zich inderdaad ook veel richt op alcoholproblematiek e.d. Dit vind ik persoonlijk stukken belangrijker.

  Wat ik wel veel zie is dat de politiek tegen problemen vecht i.p.v. voor verbetering. Zo wordt er vaak geprobeerd de teugels aan te trekken, wanneer iets niet goed gaat. Ik geloof meer in de manier om zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid bij mensen te bevorderen. In de discussie over vroege sluitingstijden, trekt men bijvoorbeeld voor de hele groep de teugels aan, waardoor een grote groep welwillenden zich moeten aanpassen aan een kleine groep die er niet mee om kan gaan. Ik vind dat er gewerkt moet worden aan de kleine groep, zodat de grote groep zich niet hoeft te beperken in hun vrijheden.
  Ditzelfde vind ik ook van coffeeshops. Laat men zich verantwoordelijk voelen voor de overlast die ze kunnen veroorzaken. Ditzelfde zie je bij New Balance, hier worden mensen gevraagd om niet voor de deur te hangen, anders wordt er niet aan hen verkocht. Dit werkt hier ook prima.
  Overigens, ik heb best een jointje gerookt, maar vind het eigenlijk geen bal aan. Ik reageer niet uit eigenbelang, maar vind de discussie interessant.

  🙂


  ⚠️ Meld

 62. Zoals bijvoorbeeld het vervroegen van sluitingstijden horeca, voorlichting alcoholgebruik, verbod schenken alcohol in sportkantines/schoolfeesten, introductie evenementenbier, lobby voor verhogen accijns etc.

  Nou kreeg de CDA sowieso mijn stem niet, maar nu toch helemaal niet meer 🙂


  ⚠️ Meld

 63. @Martijn

  Er is mijns inziens nog steeds niet aangegeven wélke overlast en problemen er zijn.

  Overlast en problemen ontstaan overduidelijk door overmatig drankgebruik en niet door het gebruik van softdrugs.
  De uitwerking van beiden verschillen zodanig, dat men door drank vaak agressief wordt en door softdrugsgebruik min of meer een passieve en relativerende houding krijgt waardoor men totaal geen zin heeft in moeilijke toestanden, laat staan vechten e.d.

  P.S.
  Als het CDA zo tegen drugsgebruik is, waarom ageert men dan niet tegen het welbekende ‘Opium voor het volk’? 😛 😉
  Klik en lees trivia ;D


  ⚠️ Meld

 64. Aaaa, da’s jammer, Japser. Maar heb je dan toevallig wel andere mogelijke oplossingen waar Zwolle z’n voordeel mee kan doen? 8)

  Larry,

  Bedoel je nu overlast en problemen rondom een coffeeshop of overlast en problemen door het gebruik van cannabis? De start van dit draadje is het vinden van een goede plek voor de vijfde coffeeshop. Wij hebben daarvoor een aantal voorwaarden genoemd.

  T.a.v. overlast rondom een coffeeshop zou ik je toch graag adviseren om te praten met omwonenden van Dino’s, Sky High en Het Binnenhof (ondernemers en particulieren). Nu noem ik niet New Balance, want daar krijgen we geen of erg weinig klachten over. Uit eerste hand is het altijd overtuigender dan als een CDA-er (met z’n imago van ‘anti-coffeeshop’ op zijn voorhoofd) dat gaat herhalen.

  Groeten,

  Martijn  ⚠️ Meld

 65. Nou, het voorlichting gedeelte kan ik me wel mee vinden, maar om nu mijn portomonnee en feestervaringen te gaan verzieken omdat een paar andere mensen zich niet in kunnen houden, gaat mij veel te ver. Ik heb nooit en zie haast nooit problemen bij het stappen.


  ⚠️ Meld

 66. Japser, ben het met je eens. Sterker nog, ik denk dat mensen snel gaan wensen dat de sluitingstijden weer vrijgegeven worden. Wie zit er tijdens zij’/haar avondwandeling te wachten op een feestende menigte? Ik denk juist dat het nachtleven als nachtleven ontstaan is, omdat het niet mengt met het gewone leven van de avond. Niet dat het een nuo fout is en het andere niet. Tijdens stappen ben je er even helemaal uit, dan wil je de dagelijkse sleur even loslaten. Vandaar de keuze voor de nacht.
  Feestende mensen gedragen zich vaak meer amikaal, uitgelaten en uitbundig, dat heeft een mens mens nodig. Alleen past dit niet in de vroegere uren.
  Ouderen zijn al zo snel bang voor jongere mensen. Ik denk dat een vervroeging van sluitingstijden bewerkstelligt dat deze ouderen ’s avonds niet over straat durven omdat ze het ‘stappen’ niet begrijpen. Vanwege de uitbundige sfeer voelen ze zich dan snel geïntimideerd.  ⚠️ Meld

 67. @ Martijn van der Veen; Het was misschien een dooddoener. En wat paradoxaal .. Tabak wordt ook gebruikt in een joint. Het was wat provocerend bedoeld 

  Maar ik kom toch weer veel achterhaalde argumenten tegen in uw betoog. Bv. de softdrugs gebruik tot harddrugs gebruik zou leiden. Dit is nu toch wel overduidelijk aangetoond dat het onzin is. Tevens is het vind ik het vreemd dat het er meteen weer wordt gesuggereerd dat de school in de omgeving hierdoor in gevaar komt (alcohol is een harddrug). En waarom mag er geen vergelijking gemaakt worden met andere genotsmiddelen? U vind alle vechtpartijen normaal in de Voorstraat.. altijd het zelfde verhaaltje daar. Maar moeten de horeca gelegenheden de tent sluiten daar? Nee hoor er word alleen maar schijn maatregelen genomen. Zoals camera??s plaatsen?? Ik vind het treurig dat u uw nauwe wereldbeeld moet opdringen aan mensen die anders denken. Diversiteit is een vruchtbare bodem!
  Verder ben ik het in deze discussie vooral eens met oa ghehe & miranda.

  Als slot opmerking ben ik het wel eens dat het een landelijk thema is. Euhh.. Europees/Mondiaal En er zitten nog steeds rare kante aan het hele gedoogbeleid. Zoals de productie hiervan. Want henep heeft vele ander toepassingen!!


  ⚠️ Meld

 68. @Martijn

  Het was nu juist mijn vraag wélke overlast en problemen er concreet zijn t.a.v. coffeeshops en hun plaats van vestiging en waarop naar mijn idee nog steeds geen antwoord gegeven is.
  Vaak wordt er gemakzuchtig alles op één hoop geschoven om hoe dan ook tegen coffeeshops te zijn.
  Ik heb geprobeerd om e.e.a. uit elkaar te halen en te verduidelijken v.w.b. gebruik en uitwerking van de verschillende genotsmiddelen.

  Mijn vraag blijft dus staan wélke overlast ervaren wordt.
  Het moeilijke hier aan is dat het vaak subjectief is en niet objectief te meten.

  Ik heb meerdere malen contact met omwonenden van de door jou genoemde shops en het valt op dat er vaak maar door een paar mensen, en dan ook nog meestal dezelfden, wordt geklaagd.
  Deze mensen staan in hun omgeving te boek als mensen die over van alles en nog wat wel iets te klagen hebben.
  Ook over de gedragingen van de (burger)buurman/vrouw.

  De Thomas a Kempisstraat is zeer druk door de grote hoeveelheid afhaaltentjes waar men af en aan rijdt.
  Dit mag dus niet op het conto van Dino’s bijgeschreven worden, maar op de uitbaters en verhuurders van die tentjes en panden.
  Ook op de gemeente die dit beleid toestaat en op de politie die zich daar niet vertoont om evt. toezicht te kunnen houden.

  De van Karnebeekstraat begint zich ook op een dusdanige wijze te ontwikkelen…
  Over New Balance waren in het verleden klachten geuit door één en dezelfde buurman die overigens met meerdere buren (ondernemers en burgers) in de clinch lag over van alles en nog wat.
  Een notoire zeikerd dus.
  De exploitant van New Balance hanteert overigens een zeer strikt en streng beleid richting klanten om die buurman maar geen (vermeende!) overlast te bezorgen.
  Bovenstaande was trouwens door de jaren heen ook in de Stentor/Zwolsche Courant uitgebreid te volgen.

  Groeten. 🙂


  ⚠️ Meld

 69. he Dick, het kan aan mij liggen, maar is je post van 16.04 niet bestemd voor een ander log? Misschien zie ik iets over het hoofd in deze discussie hoor, dan hoor ik het graag. 🙂 😉


  ⚠️ Meld

 70. Euhh.. ja ik dacht ook al.. Misschien een warm betoog voor de verlichtende werking van cannabis bij borstkanker.. Maar deze lijkt mij inderdaad wat offtopic.


  ⚠️ Meld

 71. 😀 Nee hoor Corner en Ghehe, dit is een reactie op Martijn’s slot:

  Wij zijn geen one-issue-partij. Wij schaken op meerdere borden, hebben meerdere prioriteiten. En dat is maar goed ook, toch?

  CDA schaakt op meerdere borden en heeft meerdere prioriteiten. Dat is zeker maar goed ook!

  Daarom dacht ik, eens informeren hoe de situatie op het bord “onderzoek borstk*nker” is en de reactie van Jet Bussemaker. Maar Admin heeft mijn reactie van 16:04 al verwijderd zie ik. We mogen blijkbaar het standpunt van het CDA niet weten. Terwijl Martijn zelf nadrukkelijk reclame maakt met het feit dat ze zoveel standpunten hebben. Met die opmerking geeft hij volgens mij aan dat hij het “coffeeshop-onderdeel” een beetje zat is. Dacht: dan kom ik em tegemoet. 😉


  ⚠️ Meld

 72. Tja, zomaar verdwenen…..Dat terwijl dit coffeeshop-item toch volgens mij al wel beklonken was. Alleen Martijn tege. Dat embryo-gebeuren is wel een heet hangijzer: Hier gaat het over
  En de bal ligt bij het CDA die vandaag ook al met een hele andere Wajonglezing kwamen.  ⚠️ Meld

 73. Hm interessant artikel. Kan me de houding van het CDA wel voorstellen, alleen vind ik dat embryoselectie ten behoeve van ziektevoorkoming op zich niet verkeerd is.


  ⚠️ Meld

 74. Vind ook dat de ziektevoorkoming (maar ook bijvoorbeeld om kinderen te krijgen) dé prioriteit moet zijn. Was gister interessant bij NOVA Esmee Wiegman (CU) in debat met een expert.


  ⚠️ Meld

 75. Ongelooflijk dat het CDA nog steeds die verwrongen mening en achterhaalde ideeën heeft.
  Vanuit internationaal oogpunt zou er maar 1 optie zijn volgens het CDA en dat is verbieden. Er is aangetoond dat de landen met het strengste drugsbeleid de meeste “overlast” en gebruikers hebben. Sowieso vreemd dat het gebruik van Hennep dat al duizenden jaren gebruikt wordt, door hele volksstammen, nog steeds niet geaccepteerd is.
  Martijn noemt het vergelijk met alcohol een dooddoener maar dat is een niet mindere dooddoener dan de stellingen van meneer zelf dat 1. soft-drugs gebruik leidt tot hard-drugs gebruik 2. in coffeeshops ook allerhande andere zaken worden aangeboden 3. geen positieve ontwikkelingen in 30 jaar gedoogbeleid.

  1. Juist door de scheiding van soft en harddrugs die NL maakt komt men veel minder snel in aanraking met harddrugs. Dit is een heel goed voorbeeld voor de rest van Europa die inmiddels zijn navolging heeft.
  2. Heel jammer dat het gros van de ondernemers over 1 kam geschoren worden met een aantal foute coffeeshops. (niet te vergeten dat de achterdeur door de overheid geschapen is)
  3. De positieve ontwikkeling in het gedoogbeleid is dat er internationaal juist de laatste tijd met andere ogen naar het NL beleid gekeken wordt en gedeeltelijk zelfs gekopieerd. In een hoop landen wordt het beleid aangepast naar voorbeeld van het Nederlandse beleid. Juist nu er eindelijk ruimte is voor een doorbraak gaat het CDA terug in de tijd (of zijn ze altijd stil blijven staan)

  En Martijn: Deze is voor boven je bed:
  Als je nooit van mening bent veranderd heb je niets geleerd!


  ⚠️ Meld

 76. @ Zwollenaar, bedankt voor de tekst:

  Als je nooit van mening bent veranderd heb je niets geleerd!

  Is nu al electronisch onderweg naar mijn werk.


  ⚠️ Meld

 77. Beste allen,

  Goede discussie, op wat kwalificaties na dan. Ieder zijn mening zou ik zo zeggen.

  Overlast is subjectief en objectief, Larry. Eens. Ik ben blij te vernemen dat je ook met de omwonenden hebt gesproken. Dan heb je de objectief waarneembare overlast gehoord (en ook de redenen waarom die overlast niet wordt gemeld bij politie) en ook zeker (en misschien wel meer) de subjectieve overlast. Het gaat erom een plek te vinden waar je die vijfde coffeeshop kunt plaatsen zodat er zo min mogelijk (objectieve/subjectieve) overlast kan worden ervaren.

  Zwollenaar, de eerste twee van de door jouw genoemde stellingen heb ik eerlijkheidshalve niet in deze discussie neergelegd. En als we de definitie van Ghehe van een ‘dooddoener’ gebruiken (die ik onderstreep), denk ik niet dat jij die stellingen als een dooddoener wilt kwalificeren. 😉

  De laatste stelling, dat er vanuit mijn perspectief geen voordelen te vinden zijn van het gedoogbeleid, is overigens een mening. Andere zien die voordelen misschien wel. Prima. Het is daarom goed het gedoogbeleid te evalueren. Alles op rijtje zetten. Zowel landelijk als lokaal. Kijken wat we er mee wilden bereiken? Hebben we dat bereikt? En wat zijn de overige gewenste en ongewenste gevolgen? Nu is dat lokaal al gedaan (uitkomsten volgen en worden op korte termijn besproken). Jammere is dan wel weer, vinden wij, dat een meerderheid van de Raad, zonder de uitkomsten van die lokale evaluatie af te wachten, linea recta gaat voor het afgeven van een vergunning voor een vijfde shop. Maakt kennelijk niet uit waar. Hoe serieus neem je dan je eigen (gedoog-)beleid?

  Even terugbrengen naar de vraag waar dit draadje allemaal mee begon: wat is nu een goede plek voor de vijfde coffeeshop. Aan welke voorwaarden moet die plek voldoen? En voldoet nr. 6 in jullie ogen? Wij hebben aangegeven waarom hij daar niet zou moeten komen. Ik ben benieuwd naar jullie criteria?

  Ik probeer jullie vragen te beantwoorden/op jullie reacties te reageren, maar krijg eigenlijk zelf geen antwoord op vragen…

  Groeten,

  Martijn van der Veen


  ⚠️ Meld

 78. Goh ik ook niet, terwijl “CDA nogwel meeschaakt op meerdere borden”. :'(

  =============

  We gaan het niet over andere zaken dan het onderwerp hebben.


  ⚠️ Meld

 79. Welke vraag/reactie verwacht jij dan nog een reactie van mij, Dick?Embryoselectie? Valt eigenlijk buiten dit topic. Dus ik weet niet of de admin het gaat toestaan, Dick.

  ====
  Nee
  ====

  Ik weet niet of het uiteindelijk het landelijk CDA-standpunt gaat worden, maar ik kan mij persoonlijk wel vinden in het uitgangspunt van de CU.

  Groeten,

  Martijn


  ⚠️ Meld

 80. allemaal een heleboel verhaal maar uiteindelijk komt het er op neer dat ze iets willen verbieden omdat t niet goed voor me is…. mag ik niet meer zelf beslissen? en dat over tien jaar iedereen die een jointje rookt weer op zoek moet naar een huisdealer net als in 1975 nou lekker hoor……


  ⚠️ Meld

 81. @ Martijn, Admin staat =hier niet= alles toe. Mijn post kwam er niet door (over dat onderwerp) omdat het woord k*nker volluit was geschreven. ook h*mo kan ie niet aan ;D

  Wel mooi en eerlijk van je dat je je mening over die heikele onderwerp geeft. Maar het landelijke standpunt wordt momenteel gevormd begrijp ik. Bedankt.


  ⚠️ Meld

 82. Persoonlijk vind ik 3 criteria echt belangrijk voor waar de coffeeshop moet komen.

  1. Er zit een horecavergunning op.
  2. De uitbater heeft een aanvraag voor die plek ingediend
  3. De shop staat in een strategisch gebied, waardoor het de te sterke toeloop in andere coffeeshops relativeert.

  Verder denk ik dat het handig is om de coffeeshop in een wat drukker gebied neer te zetten. Hierdoor verminder je de kans dat jonge pubers aan oudere bezoekers vragen wat voor ze op te halen. Het is wel een middel voor boven de 18 vind ik.  ⚠️ Meld

 83. @ Martijn, heb jij gisteravond onze Mannenbroeders van de EO nog gezien? Was wel lachen: oma Hannie van Leeuwen was er en kwam soms mooi uit de hoek. Knevel en zijn maat verwachtten nog wat steun mbt bovengenoemd onderwerp. De slotriedel werd nog ff uitgesteld….”ik vind het zo jammer dat ik morgen niet in het kabinetsberaad kan zitten!!!! Mevrouw Bussemaker heeft het embryo-standpunt perfect verwoord. Ik ben het helemaal met haar eens”.
  Gelukkig, ze bestaan nog de CDA-dissidenten 😀


  ⚠️ Meld

 84. verschillend voor jongeren,ouders,familie!!!!!!
  Hallo,het is maar van welke kant je het gaat bekijken.Ik als ouder heb er teveel ellende van gezien! Jongeren die kwetsbaar zijn,stoornissen,sneller beinvloedbaar van een onschuldige? wietje,het hangt toch echt van van het THC gehalte,dus niet zo zoetjes onschuldig helaas! Snel overgaan in harddrugs! Na veel ellende later nu terug gekomen op een onschuldig wietje………………politie,reclassering,taakstraf,criminaliteit zijn er in de tussentijd voor terug gekomen! En we gaan al weer afglijden naar dagelijks gebruik van wiet,tja en dan? Juist wat stelt het voor? Veel ruzie,angstige kinderen die dit zien of horen,gestoord gedrag en gevaarlijk gedrag en als het ochtend is en het is uitgewerkt? enorm kort lontje! super prikkelbaar,snauwen naar anderen broertjes en zusjes die bang worden en zo kan ik door blijven gaan,dus waar praten we over zeg? Het moet allemaal kunnen he? Ja als stevig in je schoenen staan,niemand last van je heeft en verder prima kan funcioneren,dan maakt het voor mij ook niet veel uit,maar daar heb ik jammer genoeg niet mee te maken vandaar ik wel tegen die winkels ben,ook wel beetje logisch he?
  Negeren en laten gaan werkte echt niet en ze wonen bij mij !


  ⚠️ Meld

 85. J. Prinz, al begrijp ik de visie vanuit jouw oogpunt wel, ik vind dat degenen die er moeilijk mee om kunnen gaan,hulp nodig hebben. Ik vind niet dt het gros, wat er wel mee om kan gaan, daarvoor in moet leveren. Met praktisch alle ‘deugden’ in het leven zijn er mensen die er niet mee om kunnen gaan. Hoe vaak zie ik veel en veels te zware mensen van een jaar of 55, voor de zoveelste keer in de week de snackbar binnen rollen op scootmobiel? Hoeveel alcoholisten zijn er? Gokverslaafden? vetzuchtigen? Moet iedereen nu telkens rekening houden met het probleem van een klein aantal mensen? Verslavingproblematiek richt zich vaak wel op iets anders, wanneer de stekker uit de verslaving getrokken wordt.


  ⚠️ Meld

 86. Ben ik het helemaal mee eens ghehe! Over alcolholverslaving kan ik ook nog het e.e.a. vertellen. Maar de afgiftepunten worden ook niet ingekrimpt. Wel sterkte met de situatie J..Prinz.


  ⚠️ Meld

 87. Ik heb eens ergens (en ik weet niet meer waar) een onderzoek gezien waarin uit kwam dat de overstap van wiet naar harddrugs kleiner is, dan de overstap van bier naar zware alcoholische dranken. Overigens wel een flinke tijd geleden. Geen idee hoe dat nu is.

  J.Prinz; sterkte.


  ⚠️ Meld

 88. @ Martijn: We zien het beeld van Herman Brood als je de CDA-ste opent? Die deed alles wat God verboden heeft 😮 Drugs liep als een rode draad door zijn leven.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.