Verkeersmaatregelen binnenstad tijdens intocht Sinterklaas

Verkeersmaatregelen binnenstad tijdens intocht Sinterklaas

Zwolle – Op zaterdag 16 november komen Sinterklaas en zijn Pieten per boot naar de binnenstad van Zwolle. Ze varen via het Zwols IJsselkanaal en het Zwarte Water naar de binnenstad waar de boot bij het Rodetorenplein aanmeert.

Om circa 14.30 uur wordt de Sint door burgemeester Peter Snijders samen met de Zwolse kinderen verwelkomd op het Rodetorenplein. Na groots ontvangst en (muzikale) activiteiten gaan Sint en de Pieten in optocht door de binnenstad. De intocht en optocht hebben gevolgen voor het verkeer.

Oponthoud in de omgeving Rodetorenplein: De Sinterklaasboot gaat tussen 14.00 en 14.30 uur via de Holtenbroekerbrug en de Hofvlietbrug, naar de binnenstad. Tijdens de boottocht moet verkeer op de weg rekening houden met oponthoud bij de beide bruggen.

Om circa 15.00 uur vertrekt Sinterklaas met zijn Pieten in optocht door de stad vanaf het Rodetorenplein naar het Grote Kerkplein. De route van de intocht is als volgt: Rodetorenplein – Buitenkant – Vispoortenplas – Thorbeckegracht – Diezerpoortenplas – Kerkstraat – Ter Pelkwijkstraat – Gasthuisplein – Oude Vismarkt – Korte Ademhalingssteeg – Grote Kerkplein.

De aankomst op het eindpunt is rond 16.00 uur. Voor het stadhuis op het Grote Kerkplein vinden tussen 14.00 en 17.30 uur diverse activiteiten plaats. De route Blijmarkt – Praubstraat – Grote Kerkplein – Sassenstraat is daarom afgesloten. Het einde van de optocht is in de Goudsteeg en de optocht verlaat via de Sassenstraat de binnenstad. De route Blijmarkt – Koestraat – Goudsteeg respectievelijk Bloemendalstraat – Sassenstraat blijft toegankelijk, met uitzondering van het moment dat de optocht de stad verlaat.

Vanwege de aankomst van Sinterklaas op het Rodetorenplein zijn de Jufferenwal, Rodetorenplein, Buitenkant en Vispoortenbrug, en daarmee ook de rijroute Buitenkant en Nieuwstraat na 12.00 uur afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

In verband met de optocht zijn Kerkstraat – Wilhelminasingel – Ter Pelkwijkstraat – Gasthuisplein – Oude Vismarkt tussen 15.00 en 17.00 uur afgesloten voor al het verkeer. De fietsbrug Rodetorenbrug is tussen 13.00 en 15.00 uur afgesloten omdat deze brug als VIP-desk gebruikt wordt. Vanwege de diverse activiteiten op het Grote Kerkplein is dit plein tussen 13.00 en 17.00 uur afgesloten voor het verkeer. Daarmee is ook de Sassenstraat niet bereikbaar via Grote Kerkplein voor het gemotoriseerde verkeer.

Op de route van de optocht staan op meerdere plekken dranghekken. Vanaf moment van plaatsen tot aan het opruimen van de hekken is de omgeving afgesloten voor het verkeer. Dit is tussen 12.00 – 17.00 uur. Zodra mogelijk wordt de weg weer vrij gegeven voor het verkeer. Bevoorradend verkeer met bestemming winkels in de binnenstad dat via de Nieuwstraat rijdt, kan dit doen vóór 12.00 uur en na 17.00 uur

De parkeeraccommodaties in de binnenstad blijven bereikbaar. Wel is bij de Q-park parkeergarage Centrum een moment van oponthoud als de optocht ter hoogte van de Diezerpoortenbrug – Pletterstraat – Kerkstraat is. Oponthoud geldt ook voor geparkeerde voertuigen op parkeervakken in de Spoelstraat. Dit is een locatie voor kort betaald parkeren. Voor vergunninghouders is parkeren aan de Buitenkant niet mogelijk. Zij worden verzocht elders in het vergunninghoudersgebied te parkeren. Op deze dag geldt een wegsleepregeling voor geparkeerde voertuigen op de Buitenkant en op de route van de intocht.

De stads- en streekbussen die van en naar het station rijden, gaan via de route Eekwal – Pannekoekendijk. In verband met afsluiting van Rodetorenplein – Buitenkant rijden stadslijnen 2 en 3 vanaf begin van de dienst tot 17.00 uur een omleidingsroute via Pannekoekendijk. Vanaf 17.00 uur wordt de gebruikelijke route weer gereden. Centrumhalte aan Pannekoekendijk blijft dus in gebruik. Ook stadslijn 4 rijdt tussen 12.00 en 17.00 uur via Pannekoekendijk in plaats van de gebruikelijke route via Wilhelminasingel – Kerkstraat.

Informatie over het inhoudelijk programma is te vinden op www.sinterklaaszwolle.nl

Artikel delen: