GroenLinks: Duurzame huisvesting voor maatschappelijke organisaties

GroenLinks: Duurzame huisvesting voor maatschappelijke organisaties

Zwolle – Zwolle kent een groot aantal waardevolle maatschappelijke organisaties. GroenLinks stelt voor dat de gemeente hen helpt met het verduurzamen van hun gebouwen. In de behandeling van de begroting komende vrijdag doet de partij dit voorstel.

Maatschappelijke organisaties leveren een belangrijke bijdrage aan ons sociale Zwolle. Deze instellingen, zoals bijvoorbeeld het Dierenasiel, vaak gehuisd zijn in panden die niet goed geïsoleerd zijn en een laag energielabel hebben.

Raadslid Sylvana Rikkert: “We hebben in Zwolle een gezamenlijke opgave om onze duurzaamheidsambities te realiseren. We moeten beginnen met energiebesparing, en het duurzaam opwekken van energie. Juist deze maatschappelijke organisaties zouden een lagere energierekening moeten hebben; daar heeft de hele stad baat bij.”

Rikkert pleit voor een speciale lening voor deze organisaties. Onder gunstige voorwaarden zouden zij geld van de gemeente moeten kunnen lenen om hun huisvesting te verduurzamen. Ze zouden bijvoorbeeld het gebouw kunnen isoleren of duurzame energie kunnen opwekken. Dat scheelt voor hun in de kosten, en maakt de stad weer een stukje groener. De lening kunnen ze terug betalen met de kosten die bespaard worden op de energierekening.

Rikkert: “Volgens mij is dit een win-win situatie. De gemeente moet zorgen dat deze organisaties, die vaak heel graag willen verduurzamen, de hulp krijgen die ze nodig hebben. En de duurzame maatregelen bij de instellingen laten een goed groen voorbeeld zien aan de omgeving en bezoekers.”

Artikel delen: