Jenapleinschool Zwolle wint Peter Petersen-prijs - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Jenapleinschool Zwolle wint Peter Petersen-prijs

Zwolle – Tijdens de jaarlijkse Jenaplan-conferentie in Nunspeet die op donderdagavond 7 november is gehouden, heeft de Jenapleinschool de prestigieuze Peter Petersen-prijs in de wacht gesleept.

Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een school die iets innovatiefs bedenkt en uitvoert op het gebied van Jenaplan-onderwijs. De prijs werd gewonnen met een superkrachtig middel: een Jenaplan-kwaliteitsmeting-instrument, ontwikkeld door niemand minder dan Jenaplan-coördinator Merel Beunk van de Jenapleinschool in Zwolle.

Zij ontwierp een instrument dat door alle Jenaplanscholen gebruikt kan worden om te bepalen hoe hun kwaliteit is op alle kenmerken van Jenaplan-onderwijs.

De jury was heel enthousiast, niet alleen omdat scholen hiermee hun eigen kwaliteit kunnen meten, maar ook omdat het instrument ontwikkeld is in samenwerking met partners uit onze eigen regio, namelijk: Hans Vos directeur van de Lispeltuut uit Lelystad en de collega’s en leerlingen van de JenaXL uit Zwolle.

Die laatsten maken een versie van het instrument die geschikt is om in te vullen door leerlingen zelf, zodat de school ook het perspectief van de leerlingen kan meenemen in de beoordeling van hun kwaliteit.

Scholen die gebruik gaan maken van dit instrument, hebben zicht op hun eigen ontwikkeling, kunnen hun plannen nog beter vormgeven en niet onbelangrijk: ze nemen de regie in handen als het gaat om het bepalen en duiden van hun kwaliteit, iets dat de inspectie steeds meer van scholen verwacht.

De eerste scholen die gehoord hebben van dit instrument hebben al geïnformeerd bij de Jenapleinschool hoe ze het kunnen inzetten om nog meer en nog beter Jenaplan-onderwijs te geven.

Het komende jaar mag Jenapleinschool de Peter Petersen-prijs behouden. Ze zullen hem met trots presenteren in de vitrine in de hal van de school.

Artikel delen: