Staking bij Sorteercentrum TNT Zwolle

Zwolle – Bij het TNT Sorteercentrum in de Marslanden is woensdagavond 18.00 uur een actie-staking van de postsorteerders begonnen. De sorteerders staken non-stop 30 uur.

Tot en met donderdagavond wordt er op het parkeerterrein van TNT actief gedemonstreerd voor een nieuwe CAO. De stakers zijn woedend, omdat ze in de nabije toekomst 25 % van hun loon in moeten leveren. De actiebereidheid in Zwolle is groot. Zo’n 85 % van de werknemers in Zwolle doen aan de staking mee. Een woordvoerder van de actie zegt, dat de overige 15 % nooit de vele post kunnen verwerken. De komende twee dagen zal er dan ook geen post in Noord Oost Nederland bezorgd kunnen worden. “Vanaf Zutphen tot aan het noorden in Friesland ligt nu alles plat”. Vanaf zaterdag zal de postbezorging weer normaal zijn. De plaatselijke SP was deze avond ook op het actieterrein aanwezig. Zij lieten weten de stakers te steunen door middel van hun aanwezigheid.


Hoge opkomst onder het stakend personeel van TNT…


Chaos op het parkeerterrein bij TNT…

 De medewerkers van TNT willen een betere cao en meer loon. De actie in Nieuwegein is onderdeel van een estafettestaking. Gisteren lag het sorteercentrum in Den Bosch plat, na Nieuwegein zijn Zwolle en Amsterdam aan de beurt. Voor 28 mei staat een landelijke stakingsdag gepland.

De postbodes werken gewoon, maar zullen door de staking minder te bezorgen hebben. De postbussen worden wel geleegd. Een medewerker van TNT hoopt dat alle post slechts één dag vertraging zal oplopen, maar het kan afhankelijk van het aanbod ook meer zijn.

De pakket- en expressbezorging hebben niet te lijden onder de acties, net zo min als bijvoorbeeld de rouw- en trombosepost.


Een vakbondbestuurder roept ook uitzendkrachten op te gaan staken…

Artikel delen:
Reacties 27
 1. Soms heb ik het idee dat de SP daar alleen maar staat voor wat extra publiciteit. Post is toch wel belangrijk, en er is veel media aandacht als er gestaakt wordt.


  ⚠️ Meld

 2. Nee, ze waren wel degelijk van betekenis:

  Zij lieten weten de stakers te steunen door middel van hun aanwezigheid.

  😀 Ze hadden daar de vakbonden toch al lopen, is toch meer als genoeg.


  ⚠️ Meld

 3. schadeclaim
  Kunnen we toevallig ook ergens een schadeclaim neerleggen voor de geleden schade dat de post niet bezorgd wordt.


  ⚠️ Meld

 4. Patrick…. een beetje kort door de bocht vind ik…

  Ik weet niet precies hoe die 25% salarisverlaging tot stand komt, maar ik heb het idee, dat we hier maar de helft weten. Ik kan me namelijk niet indenken, dat een werkgever in Nederland zomaar kan zeggen:”Binnenkort krijgen jullie 25% minder” Als het echt zo is: my bad! Maar nogmaals: lijkt me stug.

  Daarnaast kun je volgens mij ook wel ergens een schadeclaim indienen ja. De vakbonden zijn namelijk (volgens mij) de enige organisaties die geen inzage hoeven te geven in hun financiële situatie en barsten van het geld!


  ⚠️ Meld

 5. Plantje en Marcel, ik hoop nu echt dat jullie baas jullie ook zegt, dat je 25% moet inleveren. Dan praten jullie wel anders en ik kan het weten, want ik werk bij TNT post.


  ⚠️ Meld

 6. Nou, Peter, ik begrijp dat je er van baalt, maar een ander je eigen ellende toewensen is wel hetzelfde als wat je baas bij jou doet. Mijn interpretatie van wat Marcel zegt is dat de TNT de schadevergoeding zou moeten verstrekken en plantje zet slechts zijn twijfels bij de volledigheid van het verhaal. Dit hoeft dus in beide gevallen helemaal geen aanval op de werknemers van TNT te zijn. Even nadenken voordat je wat zegt dus, juist in deze situatie kun je beter veel vrienden maken dan mensen tegen je in het harnas werken lijkt me.


  ⚠️ Meld

 7. Wat ik zo vreemd vond: ik had vandaag geen post verwacht, maar kreeg toch post! Van de Postbank nota bene! Met dus voorgedrukt TNT erop! Was dat van een postbode die bij de 15% hoorde, of was dit al uitgesorteerd voor vandaag en ‘hoefde het alleen nog even rondgebracht’?
  Hoe dan ook: ik stond even raar te kijken!


  ⚠️ Meld

 8. Dank je ghehe! Ik bedoel het inderdaad absoluut niet verkeerd. Ik ben zelf zelfs postbode geweest! En ik had medelijden met onze postbode die vandaag weer om 16.45 uur nog bij ons langs kwam!

  Klopt wat ghehe zegt: ik heb puur mijn twijfels bij de volledigheid van het verhaal. En als er bij mij werkelijk 25% van het salaris afgenomen zou worden zou ik zeker ook op mijn achterste poten staan. Dus staak gerust nog een aantal dagen als dat zo is hoor! Groot gelijk!
  Maar ik moet wel zeggen, dat ik het vreemd vind dat een bedrijf schijnbaar zomaar 25% mag korten. Is het bijvoorbeeld niet zo, dat TNT 25% minder uren beschikbaar stelt? Waardoor inderdaad velen er zo’n 25% in salaris op achteruit zullen gaan. Toch is dat iets anders dan wanneer het uurloon met 25% verminderd wordt, want zo komt het nu zo’n beetje over.

  En de vakbond is er volgens mij juist voor om te zorgen, dat een eventuele schadeclaim op de juiste plek terechtkomt. En dat is bij TNT (de bazen dan!). Want ZIJ halen een actie uit waardoor anderen het nodig vinden te staken. Zij krijgen genoeg betaald en ze zeggen altijd dat dat is omdat ze veel verantwoordelijkheid hebben. Zo dragen zij er in dit geval ook de verantwoordelijkheid voor als de post niet bezorgd wordt.

  Ik leef wellicht nog meer met de TNT medewerkers mee dan mijn opening hier zou doen voorkomen 😉


  ⚠️ Meld

 9. Nou ik baalde er wel flink van, geen enkel verjaardags kaartje gisteren :'(

  De dag ervoor al wel één gehad, zonder postzegel, maar ja, diegene wist dan ook van de staking aangezien ze postbode is ;D

  Ik verwacht wel vandaag een lading 😛


  ⚠️ Meld

 10. Waarvoor dank!

  (rouwkaarten werden wel bezorgd, en aangezien dit de big 3-0 was, vallen verjaardagskaarten daar ook onder…)


  ⚠️ Meld

 11. Nou mensen, niet zo zeuren wat is er erg aan dat je post een dag later komt, ga lekker klagen bij tnt want hun hadden het kunnen verwachten dat wij zouden gaan staken met zo’n actie als die van tnt. En ze zeiden dat ik gister amper post had en vandaag zo super veel? Nou gister had ik 6 zakken met reclame en post en vandaag maar 3? dus de mensen in mijn wijk mogen niet eens klagen. En daarnaast als jullie baas dit bij jou zou flikken zou jij je werk ook neerleggen! Zoveel verdien je als postbode al niet laat staan als we nog minder gaan verdienen! Dus wie klaagt over de staking moet misschien eens verder denken dan hun egoischtiste gezeur over een paar dagen wat minder post.


  ⚠️ Meld

 12. Ik klaag niet over de staking an sich, alleen over dat het gevolgen had voor mijn hoeveelheid verjaardagskaartjes (namelijk 0 op mijn verjaardag zelf) ;D


  ⚠️ Meld

 13. Ik geloof dat Laura niet heel erg goed keek inderdaad. Er werden gekscherende opmerkingen gemaakt over het gebrek aan verjaardasgkaartjes. Laten we eerlijk wezen, dat is natuurlijk ook vreselijk voor Plantje. Stel nou dat hij niet wist wat er gaande was en Weblog Zwolle er niet was geweest. Hij een week moest wachten op de Swollenaer om te lezen wat er aan de hand was en wat de reden was dat hij geen kaartjes had ontvangen.

  Dan zou dit hem fataal zijn geworden, had ie zich klemgezopen van verdriet en heel ellendig gevoeld en de hele dag eenzaam in zijn kamer hebben opgesloten.

  Of ga ik nu overdrijven Plantje 😀

  @ Chris:
  De SP komt op waar zij voor staan. Die zijn niet te beroerd om vanachter hun bureau te aanschouwen wat de media hen voorschoteld. Die kijken ZELF. Vind ik ook wel wat waard hoor!  ⚠️ Meld

 14. Aah,,, dus een kleine vergissing… Maakt dat ik geen bedankje krijg!?!??!?! WAT IS DAT NOU”?!?!?!?

  Ok, grapje.

  Mag ik een herkansing?

  Komtie dan h??

  JAPSER GEFELICITEEEEEEEEERD


  ⚠️ Meld

 15. Ho! Nu ga ik me toch bepaalde dingen afvragen!

  Er wordt gesproken over 25% salaris inleveren! Dan kan ik me indenken dat mensen pissig zijn.

  Maar nu is de vakbond akkoord gegaan met 3% salarisverhoging waar ze 3,5% geëist hadden?!?

  Begrijp me niet verkeerd ik gun iedereen wat meer salaris, maar het lijkt er nu toch op dat er wel wat veel ophef gemaakt is of zie ik het nu weer verkeerd? Waar komt die 25% in godsnaam vandaan? En ik kan me nog steeds niet indenken, dat je baas kan zeggen, dat je 25% salaris minder krijgt.


  ⚠️ Meld

 16. @Plantje,

  Postsorteerders Rotterdam staken

  Uitgegeven: 29 april 2008 06:35
  Laatst gewijzigd: 29 april 2008 09:54

  ROTTERDAM – Na Den Haag en Amsterdam zit dinsdag Rotterdam een dag lang vrijwel zonder post. Om middernacht heeft zo’n 80 procent van alle postsorteerders in de havenstad het werk voor 24 uur neergelegd.

  Dat heeft bestuurder Sander Martins van de AbvaKabo in de nacht van maandag op dinsdag gemeld.

  De actiebereidheid is volgens Martins net zo groot als vorige week in Den Haag en Amsterdam. De werknemers van postbedrijf TNT eisen meer loon. De postbodes werken wel, al bezorgen zij alleen rouwpost, medische post en enkele huis-aan-huisbladen.

  Derde stakingsactie

  Het is de derde stakingsactie in een reeks die uitmondt in een landelijke stakingsdag op 27 mei. De komende weken zijn eerst nog onder meer Eindhoven en Groningen aan de beurt.

  De vakbonden eisen met onmiddellijke ingang 3,5 procent meer loon. Postbedrijf TNT biedt 1,5 procent per april en nog eens 1,5 procent per januari 2009. Maar dan moeten de bonden wel bereid zijn afspraken te maken over een versobering van de arbeidsvoorwaarden.

  Dat is volgens TNT nodig om de concurrentie het hoofd te kunnen bieden. Volgens de bonden gaan de postbodes er met de voorstellen van TNT tot 25 procent op achteruit.

  nu.nl


  ⚠️ Meld

 17. Ja, dat stuk had ik ook gelezen. Maar er is een groot verschil tussen er 25% op achteruit gaan en 25% minder loon.

  Anders zouden ze nu dus 28% meer hebben gekregen dan dat TNT van plan was… Klinkt een beetje vreemd… in plaats van 25% minder 3% meer krijgen. :'(

  Ik wil wel nogmaals benadrukken (voordat ik de hele boel over me heen krijg) dat ik iedereen een welverdiend salaris gun en dat het vaak helemaal niet terecht is dat er overal maar gekort wordt.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.