Kampioensfoto - Foto: Jan Brugman Fotografie
Kampioensfoto
Foto: Jan Brugman Fotografie

Sparta Zwolle naar Hoofdklasse B

Zwolle – Korfbalclub Sparta Zwolle debuteert aankomend weekend in de Hoofdklasse B. Een historische prestatie voor de club. De spelers en staf hebben hun zinnen gezet op handhaving én volop genieten.

Dat de Zwolse ploeg de debutant is en daarmee de grote onbekende voor andere clubs vindt trainer Henco Pullen een voordeel. “We weten binnen de korfbalwereld vrij veel van elkaar, maar of je elkaar eerder getroffen hebt maakt wel een verschil. We moeten ons niet laten imponeren door namen als Deetos en Dalto, maar er juist staan vanaf de start.”

De coach heeft de focus op het zaalseizoen gelegd, spelers veel minuten laten maken en heeft nu een duidelijk beeld: “Vanaf de promotie zijn we aan het opbouwen naar dit moment, zowel in het team als erbuiten hebben we stappen gemaakt. Ik vind dat we onszelf en onze achterban moeten belonen met een goede competitie en dat betekent dat we elke week top moeten zijn. En dan zou een zesde plek en daarmee klassebehoud zomaar bereikt kunnen worden.”

De spelers zelf zien het als een mooie uitdaging. Jeroen Hukema, vaste waarde bij de heren van Sparta Zwolle: “Ik heb al meerdere promoties meegemaakt, maar dit is wel de meest bijzondere. De eerste keer op dit niveau, zowel voor de club als voor de spelers. Spelen bij de beste 35 teams van Nederland betekent meer aandacht van buitenaf, meer publiek,meer sfeer en nog veel betere teams. Heel cliché, maar dit een uitdaging, een echt mooie uitdaging.”

Rowie Soldaat is al seizoenen lang basisspeelster en liet in de laatste wedstrijden op het veld zien dat ze klaar is voor een niveau hoger: “Eigenlijk staat dit jaar alles in het teken van het zaalseizoen. De veldcompetitie hebben we gebruikt om de samenstelling van het team te verbeteren, omdat we ervan uitgaan dat we vooral als collectief wedstrijden kunnen winnen. Dat we afgelopen weekend een trainingsweekend hebben gehad was een laatste stap in de voorbereiding, want door er op uit te zijn als selectie word je als team hechter en dat zullen we goed kunnen gebruiken.”

De club moet ook flink aan de bak om alles buiten de lijnen goed te organiseren. Voorzitter Peter van Gulik: “Er ligt vanuit de KNKV een ander verwachtingspatroon richting clubs op dit niveau. Daar hebben we een werkgroep voor in het leven geroepen met enthousiaste leden die ervoor zorgen dat de wedstrijden goed georganiseerd zullen zijn en een groot feest worden, ongeacht het resultaat.”

Een belangrijke vraag is of het seizoen alleen goed is als handhaving het eindresultaat is. Daarover is de voorzitter duidelijk: “we willen heel graag dat de korfbalsport groeit in de regio Zwolle en daar hoort bij dat je clubs hebt die op niveau spelen. Dat trekt meer aandacht en daarmee nieuwe leden, sponsoren en publiek. In dat licht willen we heel graag in de hoofdklasse blijven en daar is de selectie optimaal in gefaciliteerd. Als iedereen er alles voor heeft gegeven dan is ieder eindresultaat acceptabel, maar alleen dan.”

Daar zijn Rowie en Jeroen het roerend mee eens. “Je mag van ons verwachten dat we er alles voor doen, en we hopen dat we ons kunnen meten met teams die al jaren op dit niveau spelen. Natuurlijk is het doel om te handhaven, maar daarvoor zullen we wel een paar keer moeten stunten. Met de steun van ons publiek, waaraan we graag mooi korfbal willen laten zien, hebben we er best vertrouwen in.”

Sparta Zwolle trapt aanstaande zaterdag 16 november af met een uitwedstrijd in Driebergen tegen Dalto. Een week later is de eerste thuiswedstrijd, op zaterdag 23 november om 19.00 uur in het Anker tegen Deetos.

Artikel delen: