De Tweede Wereldoorlog in 50 foto’s

Foto: Ingezonden foto

Zwolle – Marcherende soldaten, verwoeste gebouwen, de intocht van de bevrijders. Ieder heeft zijn beeld bij de Tweede Wereldoorlog. Op 15 november begint in Overijssel een zoektocht naar bijzondere foto’s uit de oorlog. Het resultaat is een digitaal overzicht en een tentoonstelling over de provincie in oorlogstijd.

Er zijn steeds minder mensen met directe herinneringen aan de oorlog. De indruk van deze periode wordt vooral gevormd door algemeen bekend beeldmateriaal. Bij archieven, historische verenigingen en particulieren liggen ook veel lokale foto’s van de oorlog. Door deze beelden bijeen te brengen ontstaat een beeldverslag van deze bewogen periode in de eigen omgeving.

Alle foto’s uit de oorlogsperiode in Overijssel komen in aanmerking. Veel mensen bewaarden hun schaarse fotomateriaal voor de komst van de bevrijders, waardoor er relatief weinig foto’s van de bezettingsjaren zijn. Dat kan bijvoorbeeld gaan om zaken als oorlogsschade, onderduikers, voedselschaarste of indrukken van het dagelijks leven.

Commissaris van de Koning Andries Heidema geeft vrijdag 15 november het startsein voor het project in Overijssel, in bijzijn van vertegenwoordigers van de historische verenigingen. Het publiek kan vanaf dat moment foto’s met beschrijvingen uploaden via www.overijsselviertvrijheid.nl. In januari mag iedereen een stem uitbrengen op de foto’s die zij het meest aansprekend vinden.

De oproep is onderdeel van het landelijke project “De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s”. De 50 meest aansprekende foto’s per provincie dingen mee naar een plek in het landelijk overzicht van 100 foto’s. Zowel van het provinciale als landelijke overzicht wordt een tentoonstelling gemaakt.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)