Van Karnebeekstraat - Foto: Wouter Steenbergen
Van Karnebeekstraat
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Droog tijdens intocht Sinterklaas

Zwolle – Zaterdagochtend is er kans op mist. Het is droog, grijs en koud. De temperatuur ligt vlak boven het vriespunt. ‘s Middags, wanneer Sinterklaas met de pakjesboot in Zwolle aankomt, is het kwik naar 6 graden gestegen. Helemaal niet warm en er staat ook een briesje uit het zuidwesten. Maar dat deert kinderen en ouders die op het Rodetorenplein de Sint staan op te wachten niet. Door de opwinding zullen ze de wind waarschijnlijk niet eens voelen.

De grote vraag is natuurlijk of het droog is bij de aankomst van Sinterklaas. Een belangrijke vraag ook, omdat bekend is geworden dat Ozosnel, het nieuwe paard van de Sint, een beetje bang is voor water. En voor regen. Afgelopen week hing die regendreiging inderdaad boven het hoofd van Sinterklaas en zijn paard, maar de weersverwachting is geheel herzien: geen regen tijdens de intocht van Sinterklaas! Een hele opluchting voor Ozosnel, hoewel we denken dat hij na de grote optocht door de stad best wel een slokje water lust.

Sinterklaas gaat zaterdagavond misschien al langs de huizen in Zwolle om cadeautjes in klaargezette schoenen te doen. Wat voor weer heeft hij daarbij? Het is droog en het klaart flink op. Terwijl de maan door de bomen schijnt, wordt het vrieskoud. De temperatuur daalt richting nul graden. Dat is geen enkel probleem voor Sinterklaas, want met hulp van zijn Pieten doet hij al vele jaren bij koud weer cadeautjes in schoenen. Sint en Piet zijn het gewend. Bovendien wordt het niet glad en van sneeuw is totaal geen sprake.

Zondag is het goed najaarsweer, als je de lage temperatuur voor lief neemt: weinig wind en tot de avond droog. In de ochtend is er tijdelijk kans op volle zonneschijn, die Sint en Piet heel even zal doen terugdenken aan Spanje. De lage temperatuur van 6 graden herinnert hen er echter meteen aan dat ze in Nederland zijn. Dat geldt zeker voor de avond en nacht naar maandag. Dan komt vanuit het oosten wat lichte regen opzetten. Ozosnel blijft lekker op stal staan.

Artikel delen: