Ongeval op de kruising Van Wevelinkhovenstraat / Bisschop Willebrandtlaan - Foto: Arjen van der Zee
Ongeval op de kruising Van Wevelinkhovenstraat / Bisschop Willebrandtlaan
Foto: Arjen van der Zee

Sterke stijging verkeersongelukken in Zwolle

Zwolle – Het aantal verkeersongelukken met materiële schade in Zwolle is de afgelopen drie jaar gestegen van 554 in 2016 naar 905 in 2018. Dat is bijna een verdubbeling. Het aantal ongelukken met letsel is gedaald van 77 in 2016 naar 66 in 2018. Dit blijkt uit cijfers van Rijkswaterstaat die door RTL Nieuws zijn geanalyseerd.

De analyse is nauwgezet uitgevoerd door de redactierobot ADAM, die is ontwikkeld door RTL Nederland. ADAM (Automatische Data Artikel Machine) heeft gebruik gemaakt van het bestand met geregistreerde ongevallen in Nederland (BRON) van Rijkswaterstaat. Daarvan zijn gegevens over 2016, 2017 en 2018 doorgespit.

Het totaal aantal verkeersongelukken in Zwolle tijdens deze drie jaren was 2.273, waarvan vijf met dodelijke afloop. In 207 gevallen moesten mensen na een ongeluk naar het ziekenhuis worden gebracht.

ADAM tekent aan dat de werkelijke aantallen misschien nog hoger liggen, aangezien niet alle ongevallen in de database van Rijkswaterstaat terechtkomen. Ook ongelukken waarvan de precieze plaats onbekend is, zijn niet meegenomen in de analyse.

Uit het onderzoek blijkt dat er twaalf locaties in Zwolle zijn die als blackspot kunnen worden aangemerkt. Blackspots zijn plekken waar in drie jaar minstens tien verkeersongelukken zijn gebeurd. Ook plaatsen waar minstens zes ongelukken gebeurden met ziekenhuisbezoek tot gevolg worden meegeteld. De meeste ongevallen vonden plaats op kruispunten, aldus ADAM.

De lijst met gevaarlijkste punten van Zwolle wordt op een gedeelde eerste plaats aangevoerd door de rotonde op de Burgemeester Roelenweg en het kruispunt Van Wevelinkhovenstraat / Bisschop Willebrandtlaan. Op beide locaties gebeurden in drie jaar tien ongelukken. Nummer 2 is het punt waar afrit 18 van de A28 (Zwolle-Zuid) uitkomt op de IJsselallee.

Meer cijfers over verkeersongelukken in Zwolle en de locaties van de blackspots zijn te vinden op de interactieve kaart op deze pagina van RTL Nieuws.

Bron: RTL Nieuws

Artikel delen: