Water in Holtenbroek - Foto: Wouter Steenbergen
Water in Holtenbroek
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Hele dag regen

Zwolle – Maandag is een regendag. Wie ‘s morgens de gordijnen opendoet, ziet dat alles al nat is. En dat is nog maar het begin. ’s Nachts heeft het geregend en daar komt nog veel meer bij. Op het weermenu staan lichte regen bij het ontbijt, meer regen rond lunchtijd, en het echte kletsnatte werk volgt rond het avondeten. Dan wordt de sterkste neerslag verwacht, die tot in de avond voortduurt.

Dit regenarrangement wordt u gepresenteerd door Ingmar, een lagedrukgebied dat maandag van zuid naar noord over Duitsland trekt. Ingmar verzorgt de regen bij ons niet in zijn eentje, hij doet dat in samenwerking met enkele actieve fronten die speciaal vanaf zee hierheen komen. De bijbehorende wind waait uit het noorden tot noordwesten, met kracht 3 tot 4. Het kwik doet maandag niet mee, dat blijft de hele dag lamlendig hangen bij 7 graden Celsius.

Aan het eind van het etmaal wordt een totaal van 10 tot 20 millimeter water in de Zwolse regenmeters verwacht. Dat is 10 tot 20 liter per vierkante meter. De slotronde is in de nacht naar dinsdag, met nog een paar laatste buitjes. Opklaringen zijn er ook in de nacht en ochtend. Als die opklaringen omvangrijk zijn, koelt het af naar 3 graden, onder wolken naar ongeveer 5.

Dinsdag verpietert Ingmar boven de Noordzee. Zwolle droogt op onder een zonnetje en stapelwolken.

Na dinsdag verloopt de week overwegend droog met soms wat zon. De temperatuur overdag gaat omhoog, maar uiterst traag. De 10 graden wordt pas ná komend weekend aangetikt, volgens de laatste verwachting. Mocht het toch eerder gebeuren, dan lees je dat natuurlijk meteen, hier op Weblog Zwolle.

Artikel delen: