Succesvolle netwerklunch Landstede Basketbal en RIBW GO - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Succesvolle netwerklunch Landstede Basketbal en RIBW GO

Zwolle – Een half jaar na de Beursvloer Zwolle was het op 12 november zover: de netwerklunch voor ondernemers van de Landstede Hammers businessclub – gemaakt en geserveerd door cliënten van RIBW Groep Overijssel. In restaurant VidiVeni werden zo’n vijftig gasten getrakteerd op luxe broodjes, Zwolse soep en uitleg over Sociaal Ondernemen.

Op de Beursvloer Zwolle in april kwamen Bernard Oldenhuis en Lauwerens van Eekeren (RIBW GO) in contact met Matthias Odding (relatiebeheerder van de Landstede Hammers businessclub). Na “een leuk gesprek” besloten de heren een deal te sluiten. Kaarten en banen, in ruil voor een netwerklunch bij Restaurant VidiVeni – een locatie van RIBW GO.

Matthias: “Bernard en Lauwerens wilden graag kaarten, zodat RIBW-cliënten ook eens naar een wedstrijd kunnen. Maar ze waren vooral op zoek naar nieuwe leer-/werk- en dagbestedingsplekken. Ze stelden daarom in ruil voor wat ‘zendtijd’ bij onze ondernemers, een netwerklunch als tegenprestatie beschikbaar. Daar kun je toch alleen maar volmondig ja op zeggen!” Tijdens de lunch zaten ondernemers en medewerkers van RIBW GO met elkaar aan tafel, om te kijken waarmee ze elkaar verder konden helpen.

Terwijl de gasten genoten van het eten, vertelden Anne-Marie Journee (Regiomanager centrumgemeente Zwolle bij RIBW Groep Overijssel) en Josua Oechies (Chef de Cuisine bij Restaurant VidiVeni) over wat RIBW Groep Overijssel doet. Maar vooral over wat leren werken en werkend leren in de dagelijkse praktijk voor cliënten en ondernemers betekent. “Cliënten zijn hier gewoon collega’s”, legt Josua uit.

“We zijn een normaal restaurant en hebben van alle medewerkers, dus ook die met een arbeidsafstand, dezelfde verwachtingen die passen bij hun opleidingsniveau. Wel hebben we iets meer begrip voor ze als het een keer niet lukt.” Soms komt iemand niet verder dan dagbesteding. Maar er zijn ook oud-cliënten die vanuit dagbesteding zijn doorgegroeid naar een vakopleiding.

Josua: “Iedereen kan door omstandigheden in de problemen raken. Het is dan mooi om iemand door werk weer terug de maatschappij in te helpen. Elke stap, hoe groot of klein ook, is daarbij een persoonlijk succes. Dat geeft mij als ondernemer heel veel voldoening!”

Een aantal leden van de Landstede Hammers businessclub doet al aan sociaal ondernemen. Zo komt de ICT-ondersteuning van MacHelp o.a. van mensen met autisme en laten zowel Jalmo Gifts & More als Cycloon Post een groot deel van hun werkzaamheden uitvoeren door mensen met een arbeidsafstand. Aan tafel werden ook de andere ondernemers door medewerkers van RIBW GO uitgedaagd om na te denken over stage- en werkervaringsplekken, betaalde banen of werk voor dagbesteding.

Lareina van Enteren (Teammanager Regio Zwolle bij RIBW GO): “Een mooie eerste kennismaking. Met hopelijk voor zowel de ondernemers als onze cliënten een nog mooier vervolg!”

Foto's 2
Josua Oechies, Chef de Cuisine bij VidiVeni - Foto: Ingezonden foto
Josua Oechies, Chef de Cuisine bij VidiVeni
Foto: Ingezonden foto
Artikel delen: