Het weer: Koud en grijs met kans op mist

Groot Wezenland
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Donderdag begint nevelig of mistig. En het is koud ‘s morgens, een temperatuur in de buurt van het vriespunt. Autoruiten krabben is waarschijnlijk en het is plaatselijk glad door bevriezing. Er komt geleidelijk meer wind dan op woensdag, wat het zicht wat kan bevorderen. Tegelijkertijd wordt vanuit Duitsland een wolkendek aangevoerd. Onder de streep blijft Zwolle zitten met onplezierig grijs weer.

Onplezierig ook omdat het met al die bewolking niet wil opwarmen: een schamel maximum van +3 graden. De zwakke tot matige wind uit oost tot zuidoost helpt de gevoelstemperatuur zelfs onder het nulpunt. Maar ook dit kun je positief bekijken: we hebben stabiel en droog weer, als je het gedruppel uit de bomen niet meerekent.

In de nacht naar vrijdag is er wederom kans op mist. Vanuit het zuidwesten schuift tevens bewolking hierheen. Ongunstig voor Zwollenaren die de meteorenzwerm Alfa Monocerotiden willen bekijken. Deze vallende-sterrenregen wordt vrijdagochtend rond 5.50 uur verwacht. Aangeraden wordt om niet later dan om 5.15 uur naar buiten te gaan, omdat het maximum van deze zwerm slechts 15 tot 40 minuten duurt.

De Alfa Monocerotiden zijn niet jaarlijks actief, maar deskundigen voorspellen nu een opleving. De vorige was in 1995, toen zes meteoren per minuut te zien waren. Misschien gebeurt dat vrijdagochtend ook. De bron van de Alfa Monocerotiden is het smalle spoor van gruis en stof dat waarschijnlijk is achtergelaten in de ruimte door een komeet. Zekerheid hierover is er echter niet.

De aarde suist vrijdagochtend door de onbekende resten heen. Wanneer de deeltjes met een snelheid van circa 227.000 km/u in de atmosfeer belanden, gloeien ze op. Dat gebeurt op 80 tot 120 kilometer hoogte. ‘Vallende sterren’ zijn dan zichtbaar. En natuurlijk mag je ook een wens doen.

Wie ondanks de ongunstige weersverwachting de gok wil wagen op opklaringen, kan het best een ligstoel buiten neerzetten. Kijk warm ingepakt naar de zuidelijke hemel, want daar worden de meeste meteoren verwacht. Waarnemen vanaf een plek buiten de stad is ideaal, maar op een donkere plek in de stad kan ook.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)