Tientallen zwerfkatten in sloopwijk Zwolle

Zwolle – De Zwolse wijk Holtenbroek heeft last van een groeiend aantal zwerfkatten. Volgens de Dierenbescherming afdeling Vechtdal lopen er tientallen van die dieren rond, doordat veel oud-bewoners ze in de sloopwijk hebben achtergelaten. 

De naoorlogse wijk wordt grondig vernieuwd. “Verwilderde katten vinden een mooie schuilplaats in de vele leegstaande flats”, zei maandag coördinator Ria Luijten van het zwerfkattenproject, dat de Dierenbescherming is begonnen om het probleem in Holtenbroek aan te pakken. <SCR’+’IPT language=JavaScript type=”text/javascript” ?? ;ord=” + et_ord + ” ;kw=” + wlrcmd + ” ?;tile=” + (et_tile++) + ” + dartarguments6 ? src=”http://ad.nl.doubleclick.net/adj/”>Volgens de Dierenbescherming komt het vaker voor dat mensen bij een verhuizing hun dieren achterlaten

Artikel delen:
Reacties 30
 1. Nou ja,:'( er meteen vanuit gaan dat ze hun huisdieren achterlaten? Het is algemeen bekend dat katten zich vaak hechten aan hun huis en omgeving en soms ook de weg heel goed terug kunnen vinden naar de oude woonplek.  ⚠️ Meld

 2. Laten inslapen kan ik me goed voorstellen, maar er werd gehint naar op brute wijze afmaken, dat zijn twee verschillende dingen.


  ⚠️ Meld

 3. Roy 2, ongeacht dat jouw visie op andere levensvormen nogal primitief overkomt, hoop ik dat je de volgende keer toch nog na kunt denken over verwensingen als gaskamertjes. Er zitten wellicht mensen op dit weblog, die zich nogal gekwetst kunnen voelen wanneer ze stoere praatjes horen over een verdelgingsmethode, waar 65 jaar terug veel soortgenoten (en misschien wel familie) uitgeroeid werden.

  Dus voor de volgende keer: denk even na.


  ⚠️ Meld

 4. Allemaal een spuitje dan ook goed, en dat mag voor alle loslopende katten gelden.
  Mensen die echt om hun huisdieren geven laten ze niet zonder toezicht op straat lopen.


  ⚠️ Meld

 5. Een kat is een zelfstandig buitendier die ook een binnengebied hebben waar wij zo af en toe mogen bij wonen. Tenminste zo ziet een kat dat. En juist omdat ik om mijn katten geef staat regelmatig de achterdeur open.


  ⚠️ Meld

 6. @Japser
  Dus jij bent ook de persoonlijke blikopener van je katten. 😀 Hier ben ik ook in dienst van zo dametje, alleen dit dametje komt niet verder dan de ren in de tuin.


  ⚠️ Meld

 7. Ik ben het in ieder geval met Roy eens dat je een kat niet zonder toezicht buiten moet laten. Men heeft een kat voor zijn eigen plezier en dan moet de buurt er geen last van hebben.
  @Jasper: Er zijn inderdaad nog katten die als “zelfstandig buitendier” leven, maar voor de gedomesticeerde soort ben je toch echt zelf verantwoordelijk.


  ⚠️ Meld

 8. Gisteren weer, 3de keer die avond dat ik de kat op zijn kont tik zodat ze van mijn buro stoel af gaat. Kijkt ze me aan met zo’n vragende blik van wat wil jiiiij nou. Ze weet dat ik daar bijna altijd zit, maar dat maakt haar geen ruk uit.


  ⚠️ Meld

 9. Ik vind je punt sterk Bernard, toch denk ik dat we dieren voornamelijk gewoon hun gang moeten kunnen laten gaan, gedomesticeerd of niet. Ik vind gevaarlijk meer een issue om over te discussiëren.

  Een kat die in je tuin schijt, is inderdaad niet lekker fris, maar aangezien we de wereld al zo ontzettend domineren t.o.v. dieren, denk ik dat het niet meer dan redelijk is om ze oko deze ruimte te gunnen. Wie zegt dat het jouw tuin is? Omdat je er voor betaald hebt? Voor ons mensen klopt dat uinderdaad. Maar volgens mij zouden wij, als we ons tuintje aanleggen, ook niet veel waarde aan hechten aan het feit dat het volgens een kat zijn territorium is, omdat hij er zijn plas op heeft gedaan.

  In principe zijn we wat dat betreft nogal egocentrisch, we pikken gebioeden in en verwachten dat alle levensvormen zich aan ons aanpassen. In SF films zie je vaak dat aliëns dat bij ons doen…..kijk eens naar independence day. Dan vind iedere kijker die marsbeestjes oh zo duivels, dat de menselijke wraak in de film een kippevelbezorgend gevoel van menselijke glorie en terechtstelling geeft. Wanneer komen de katten in opstand? 😉 😀


  ⚠️ Meld

 10. Eindelijk iets waar we Japser mee kunnen jennen 😉 maar buiten dat om, ben ik ook absoluut geen kattenliefhebster


  ⚠️ Meld

 11. Er wordt wel eens gezegd:”Een hond heeft een baasje, een kat personeel” 😀

  Zelf heb ik ook twee katten. Op zich ben ik meer een hondenmens, maar zeker in mijn studietijd was dat niet netjes geweest ten opzichte van een hond.
  MAAAR: onze katten blijven gewoon binnen! Eerst was dat noodgedwongen, omdat ik 4 hoog woonde, maar nu vind ik het goed fatsoen.

  In de eerste plaats schijt mijn kat niet in iemand anders zijn tuin. Want inderdaad: mijn kat weet niet waar die tuin begint. Maar IK weet wel waar hun tuin begint, waar ZIJ voor betaald hebben. (En ik weet waar ik het over heb, want de hond van onze buren komt stelselmatig bij ons in de tuin schijten en gaat dan weer terug…die weet ook GOED waar hij mee bezig is!)
  Ten tweede (nog belangrijker): er zijn mensen die een voli?re hebben met mooie vogeltjes. Of mensen met een leuk vijvertje met wat visjes erin. Mijn katten hoeven daar niet op “jacht”! Ik heb ook geen last van de hobbydieren van die mensen, dus moeten zij ook geen last hebben van mijn hobbydieren.
  Tenslotte: als ik thuiskom vind ik het altijd wel prettig dat die mormeltjes even naar me toekomen. En als ze buiten vertoeven hangen ze maar ergens rond.


  ⚠️ Meld

 12. Ik begrjip je punten best plantje, toch is dit alleen beredeneerd vanuit het oogpunt van mensen. Ik vind het woord hobbydier, net alsof zij slechts bestaan voor het plezier van de mens, maar niet mogen mauwen om privileges. Ik blijf het redelijk vinden dat katten naar buiten kunnen, puur omdat dit gezonder is voor de kat en een kat ook recht heeft op een beetje invulling in zijn eigen leven. Wij hoeven als mens toch niet alles te bepalen?


  ⚠️ Meld

 13. Hmmm…ik heb wel eens bij de dierenarts nagevraagd of het gezonder is voor de kat buiten te komen en dat schijnt niet per definitie zo te zijn hoor.
  Onze katten mogen zeker mauwen om privileges en dat doen ze ook! Overigens: als ze de privileges niet krijgen NEMEN ze ze wel.
  Als ik zo kijk naar hoe onze katten er bij liggen lijken ze niet ech op zoek naar invulling van hun leven 😉

  Maar ik vind zeker dat als je een huisdier neemt, dat je daar alles voor moet bepalen. En soms is dat in best interest van de buren.

  Overigens noem ik het hobby-dieren omdat daar alles onder valt. Vissen in een vijver noem ik niet echt huisdieren.


  ⚠️ Meld

 14. Uiteraard is vergassen “onmenselijk”, maar katten zijn dan ook geen mensen.
  Ik kan begrijpen, dat het bij mensen hele vervelende asociaties naar boven brengt.
  Maar ik denk dat het voor katten een weinig pijnlijke dood zou zijn; vergelijkbaar met laten inslapen. (Maar dat weet ik niet zeker)


  ⚠️ Meld

 15. Ghehe, ik ben het wel met je eens dat het vreemd is dat wij katten privileges ontzeggen. Maar de fout zit volgens mij in het feit dat wij katten houden om niets. Hij hoeft zelfs geen muizen meer te vangen. Dan is het inderdaad een ‘hobbydier’ geworden en gelden de menselijke maatstaven.
  Als een kat een duif in mijn tuin pakt, vind ik het jammer dat ik niet snel genoeg een bezem bij de hand heb om die kat te verjagen, maar als het een buizerd een duif uit mijn tuin plukt vind ik dat geweldig.
  Mijn ervaring is overigens dat de buurtkatten donders goed besef hebben van menselijke territoria. Waarom zouden ze anders zo snel wegschieten als ik naar buiten kom!


  ⚠️ Meld

 16. Tja, dat is wel een voor mij nieuwe benadering Bernard, kan ik me wel redelijk in vinden. Inderdaad, katten schieten snel weg, hoewel er hier een kat rondloopt die rustig binnen op de bank komt liggen, dat malle beest. Ach, ik mag geen huisdieren van mijn huisbaas, dus vind het beestje wel gezellig.
  Toch schieten katten vaak ook wel weg op straat, ik vraag me af of dat niet een beetje aan het karakter per kat ligt. Maar dat kat versus buizerd verhaal, daar zit inderdaad een gevoelsmatige wereld van verschil in.


  ⚠️ Meld

 17. Ghehe, hoewel het sentiment ten opzichte van katten mij ontgaat, wil ik nog wel melden dat een collega van mij afzag van een woning met ideale lokatie omdat zijn toekomstige huisbaas geen huisdieren toestond, terwijl hij nog maar een maand had voordat hij echt op straat zou staan. Dat is overigens wel goed gekomen, maar ik begrijp echt niet waarom mensen zulke risicos nemen voor een kat.  ⚠️ Meld

 18. Haha, ik begrijp het wel, maar vraag me af of ik dit zou doen. Waarom hij dat deed? Love I guess :D.

  Overigens mag ik van mijn huisbaas geen enkel huisdier, ng geen parkiet. Beestjes zijn dan te lang alleen smoest hij dan. Als ik zeg dat ik een kat uit het asiel wil halen, omdat die anders zo lang alleen is, wil hij een rechte lijn in zijn beleid. Goed, denk ik dan, het beleid is toch ontstaan uit de angst dat de beestjes alleen zijn? Ik vind het een beetje arrogant om die dingen als huisbaas te bepalen voor huurders. Zolang huisdieren niets kapot maken lijkt me er weinig aan de hand.


  ⚠️ Meld

 19. ghehe: ook hier zijn het weer een paar kl**tzakjes voor je geweest die de boel verziekt hebben.
  Je hebt altijd mensen die niet met huisdieren om kunnen gaan. En een verhuurder komt dan tot de conclusie dat NIEMAND huisdieren mag (van geen enkele soort). Terwijl hij beter tot de conclusie zou kunnen komen, dat hij bepaalde mensen niet als huurder wil hebben. Of bepaalde huisdieren niet goedkeuren kan ook nog!

  Maar volgens mij was je daar zelf ook al uit 😉


  ⚠️ Meld

 20. Plantje, klopt, hij heeft alleen dat beleid getrokken voor studenten. Al ben ik student, ik woon in een apartement op de begane grond. dat vind ik wel heel anders dan een huisdier op een kamertje van 12 m2.

  Ach, zoals ik al zei, krijg regelmatig bezoek van de buurtkat, dan botvier ik mijn apenliefde daar wel op haha 😀


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.