Politie Oost-Nederland en Hogeschool Windesheim willen samen innoveren - Foto: Politie.nl
Foto: Politie.nl

Politie Oost-Nederland en Hogeschool Windesheim willen samen innoveren

Zwolle – Directeur Bert Meijer van de Hogeschool Windesheim en Oscar Dros, politiechef van de eenheid Oost-Nederland, ondertekenden donderdag 21 november een convenant dat zich richt op nauwere samenwerking, innovatie en het delen van kennis. Met deze samenwerking bundelen ze de krachten op onder andere de digitale ontwikkelingen en vitaliteit van de mens in hun organisaties. Ze willen actuele kennis en praktijk hiermee dichter bij elkaar brengen.

In 2018 al startte de Strategische Innovatietour van de politie eenheid Oost-Nederland. Op zoek naar vernieuwende concepten ging de politie op bezoek bij meerdere regionale instellingen en ondernemingen. En niet voor niets ook met een delegatie op bezoek bij Hogeschool Windesheim. Een school die zich op het gebied van kwaliteit, kennis en innovatie meer dan bewezen heeft.

Hoe ga je om met problemen? Hoe word je de beste school en hoe blijf je dat? Dat zijn vragen die de Politie Oost-Nederland bezighielden en waar ze nieuwsgierig naar waren.

De maatschappij is altijd in beweging. Door onder andere technologische ontwikkelingen is de snelheid van die verandering groter geworden. Dat geldt ook voor de criminaliteit en de aanpak daarvan. Dat vraagt van de politie om constant te leren en te veranderen. De overtuiging bij de politie is dat dit alleen in samenwerking met de omgeving kan. Moderne kennis bij elkaar brengen, een frisse blik van buiten en samen slimmer worden.

De politie is al jaren een populaire werkgever, maar staat voor flinke uitdagingen. Hoe blijf je aangesloten op tal van maatschappelijke ontwikkelingen en hoe houd je aansluiting op de ontwikkelingen die de politie en haar werk raken? Werk dat verschuift naar de online wereld, waar je ook fraude, phishing en cybercrime treft. Dat vraagt andere competenties en kennis van politiemensen. Maar stelt ook eisen aan de instroom van nieuw personeel. Een andere uitdaging is: hoe blijf je als mens fit in een veranderende politie-organisatie?

Windesheim en de politie werkten al vele jaren samen op tal van vraagstukken. Leiderschapsontwikkeling, stages en onderzoeken door studenten bijvoorbeeld. Maar nu ligt er een meer strategisch kader dat gericht is op innovatie op onderwerpen die voor de toekomst van de politie van wezenlijk belang zijn.

De volgende stap zal zijn om deze onderwerpen te vertalen naar concrete activiteiten en resultaten. Voor de politie eenheid Oost-Nederland zal dat betekenen dat er stage- en onderzoeksplaatsen worden gefaciliteerd. De Hogeschool Windesheim biedt haar studenten hiermee een uitdagende leeromgeving. En niet te vergeten zijn beide een potentiële werkgever, wat ook kansen biedt.

Bron: Politie.nl

Artikel delen: