Provinciehuis Overijssel kleurt maandagavond oranje - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp

Provinciehuis Overijssel kleurt maandagavond oranje

Zwolle – Net als vorig jaar is het provinciehuis van Overijssel komende nacht, één nacht lang oranje uitgelicht. De provincie Overijssel sluit zich hiermee aan bij de internationale campagne Orange the World van de Verenigde Naties, waarmee wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor de strijd tegen geweld tegen vrouwen.

Commissaris van de Koning Andries Heidema: “Iedereen moet waar dan ook een veilig thuis kunnen hebben, of dat nu in Overijssel is of in hele andere delen van de wereld. Zolang dat niet het geval is, blijft het afgeven van een signaal waardevol”.

25 november is de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De laatste vier jaar is het oranje uitlichten van een gebouw of landmark op deze dag een vast onderdeel van de campagne. Hiermee tonen nationale en lokale overheden hun inzet voor de strijd tegen geweld tegen vrouwen. Nederland zal naar verwachting dit jaar de meeste oranje gebouwen en objecten ter wereld tellen. In alle provincies doen meerdere gemeenten mee, en minstens de helft van de provincies gaat aandacht besteden aan Orange the World. In Overijssel worden onder meer in Deventer, Dinkelland, Enschede, Kampen, Steenwijkerland en Tubbergen gebouwen uitgelicht.

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De Orange the World campagne, waar meer dan honderd landen aan meedoen, trapt af op deze dag en zal eindigen op 10 december. De campagne wordt wereldwijd gecoördineerd door UN Women, de VN organisatie voor vrouwenrechten.

Foto's 2
Provinciehuis Overijssel kleurt maandagavond oranje - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp
Artikel delen: