Lübeckplein wordt koeler en cooler met ideeën van Zwollenaren - Foto: Hennie Vrielink
Foto: Hennie Vrielink

Lübeckplein wordt koeler en cooler met ideeën van Zwollenaren

Zwolle – Dinsdagavond was er enige reuring op het Lübeckplein. Niet alleen werd de nieuwe Spar-winkel feestelijk geopend, maar ook bij Brainz was er wat te doen. Wethouder Ed Anker had het er maar druk mee, omdat hij bij beide activiteiten de gemeente vertegenwoordigde. Bij de ingang van Brainz stond een partytent en er lag een groene loper uitgerold. Onder de partytent stak de wethouder symbolisch de schop in de stenen grond als start voor de nieuwe inrichting van het Lübeckplein.

Afgelopen zomer hebben tientallen Zwollenaren meer dan vijfhonderd ideeën bedacht om het “Rode Plein van Zwolle” leuker te maken. Teveel om uit te voeren en daarom kwamen onlangs de ideemakers weer bij elkaar met het bespreken, bundelen, selecteren en versterken van de ingediende ideeën. Voor de uitvoering is euro 100.000 beschikbaar. Volgens Anne-Marie Mosterman, gebiedsontwikkelaar van de Spoorzone zal het Lübeckplein gaan vergroenen, verzachten, verbinden en vervetten.

De luchtkokers van de parkeergarage zijn al beschilderd en ook is er een verticale groene geveltuin aangebracht. Van de vijfhonderd ingediende ideeën is inmiddels besloten dat er een aantal uitgevoerd gaan worden. Er komen extra planten en bloemen om het plein op zomerdag koeler te maken, minituintjes waar omwonenden boontjes kunnen oogsten, een kleurrijke mozaïekvloer, picknickbanken om te lunchen of te chillen en elementen om te kunnen sporten of skaten. Voor de uitvoering van deze plannen is tweederde van het budget nodig. Blijft over om nog te besteden: euro 33.000,– Over de besteding van dit bedrag mag de hele stad meepraten.

Vanaf dinsdagavond kunnen Zwollenaren meebeslissen over de inrichting van het Lübeckplein. Op de websites www.zwolle.nl/lubeckplein en www.pleindecampagne.nl kunnen stemmen uitgebracht worden voor de volgende ideeën: faciliteiten om te kunnen sporten met je eigen lichaamsgewicht, een muurschildering, kleine buitenexposities op het plein, een overkapping voor leven in de brouwerij zowel in de zomer als in de winter en ruimte voor Zwols talent. Er kan zelfs gekozen worden voor een nieuw bos met kleine boompjes; midden in de stad. Grote bomen planten is niet mogelijk omdat het Lübeckplein boven het dak van de onderliggende parkeergarage ligt. Er kan tot 10 december worden gestemd en daarna worden de stemmen geteld en de winnende ideeën bekend gemaakt. Wethouder Anker hoopt dat dit stadsplein een ontmoetingsplek wordt voor de inwoners van Hanzeland en andere Zwollenaren, maar ook voor studenten en overige passanten.

Foto's 2
Lübeckplein wordt koeler en cooler met ideeën van Zwollenaren - Foto: Hennie Vrielink
Foto: Hennie Vrielink
Artikel delen: