Van zieke boom naar gevelbekleding

Van zieke boom naar gevelbekleding

Zwolle – Salverda Bouw, sociale onderneming Binthout, woningcorporatie deltaWonen en de gemeente Zwolle werken samen in een uniek regionaal project. Zieke essen uit Zwolle worden verwerkt tot hoogwaardige en duurzame gevelbekleding voor gebouwen. In dit project komen circulariteit en inclusiviteit op een bijzondere manier samen.

De gemeente Zwolle heeft de afgelopen tijd helaas heel veel essen moeten kappen. De bomen zijn aangetast door een dodelijke ziekte: de essentaksterfte. Alhoewel er van de buitenkant vaak niet veel te zien is, kunnen ze gevaarlijke situaties opleveren. De takken kunnen zomaar afbreken. Het gaat om grote hoeveelheden hout. Samen met initiatieven uit de stad wil de gemeente het vrijkomende hout lokaal hergebruiken en verwerken tot nieuwe producten.

Binthout, deltaWonen, Salverda Bouw en de gemeente kwamen samen tot een innovatief idee. Een idee dat heeft geresulteerd in een unieke samenwerking. Ze verduurzamen en verwerken het hout van de gekapte bomen tot hoogwaardige gevelbekleding voor nieuwe gebouwen en woningen. Binthout, die kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt aan het werk helpt, maakt het hout geschikt voor de bouw. Salverda verwerkt het hout in de gevelbekleding van projecten van deltaWonen. Er wordt ook voor gezorgd dat de oude geveldelen worden hergebruikt.

Zo werd het idee opgepakt en uitgevoerd en met succes. De gevelbekleding is al verwerkt in één van de renovatieprojecten van deltaWonen. Meerdere projecten volgen. Salverda heeft het hout zelf ook gebruikt in de nieuwbouw van het eigen kantoor. Wethouder René de Heer: “En zo is een unieke samenwerking ontstaan waar circulariteit en inclusiviteit samenkomen. Een mooi voorbeeld voor toekomstige projecten, die in deze regio zeker nog zullen volgen”.

Artikel delen: