Regio Zwolle financieel gezond met ruimte voor ambities

Zwolle – Regio Zwolle presenteert een sluitende begroting voor het regiobudget 2020. De begroting bestaat uit het budget dat gevormd is door de basisbijdrage van de deelnemende gemeenten en de provincie Drenthe.

Deze bijdrage is voor de basisinfrastructuur om onder meer tot een gezamenlijke gecoördineerde aanpak en uitvoering van de regionale agenda te komen. De provincie Overijssel draagt bij aan afzonderlijke programma’s en projecten in de regio. Voor de provincies Gelderland en Flevoland zijn er ook programma’s en projecten om aan bij te dragen.

In 2019 hebben alle deelnemende gemeenten ingestemd met de basisbijdrage voor de komende vier jaar. “Vanuit een financieel gezonde situatie gaan we in 2020 volop aan de slag met onze regionale agenda. Deze bestaat uit de opgaven Economie, Menselijk Kapitaal, Bereikbaarheid, Leefomgeving en Energie. Dat doen we met alle aangesloten gemeenten en vier provincies in samenwerking met onderwijs en ondernemers. Dus met financiële bijdragen en inzet van menskracht. Bijdragen van lokale en provinciale overheden werken bovendien als een versneller op de inzet en cofinanciering van overige partners’, aldus de Elburgse burgemeester Jan Nathan Rozendaal, portefeuillehouder Financiën van Regio Zwolle.

Regio Zwolle is een economische topregio met een centrale en strategische ligging. De samenwerking is naast bestuurlijk vooral economisch van aard. Rozendal vervolgt: “Regio Zwolle wil de economische hoofdstructuur van Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven completeren. Van driehoek naar vierkant. Deze begroting geeft inzicht met welke inzet we tot dat vierkant willen komen. Regio Zwolle bestaat in 2019 tien jaar en de regio heeft veel bereikt in afgelopen periode. We vormen een regio waar heel Nederland letterlijk niet omheen kan. Vanuit ons motto ‘gunnen, groeien en grensontkennend werken’ zien we telkens bevestigd dat Regio Zwolle een duidelijke infrastructuur voor groei kent.”

Vanuit voorgaande jaren is nog een besteedbaar budget beschikbaar voor het programma Economie en de andere onderdelen van de begroting. Tezamen met de basisbijdrage biedt dit ruimte om de ambities van Regio Zwolle de komende jaren waar te maken. Een van die ambities is te komen tot een professionalisering van de coördinatie op het gebied van belangenbehartiging in Den Haag en Brussel. Daarnaast ligt de focus vanuit de opgave Leefomgeving op het regionaal verbreden van de verstedelijkingsopgave en de toekomstbestendigheid van bedrijventerreinen. Op het gebied van Human Capital is de ambitie om Regio Zwolle in 2023 een proactieve werkzekerheid regio te zijn met een inclusieve arbeidsmarkt.

Regio Zwolle kent onder meer een succesvolle economische agenda. Andere resultaten zijn bijvoorbeeld aandacht voor verbetering van de A28 in het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) van het Rijk. Belangrijk in relatie tot de corridor A28/A37/E233 richting Duitsland, Scandinavië en Polen. Port of Zwolle is inmiddels een belangrijke speler op het gebied van goederentransport over water en ook in de lobby voor de verbreding van de Kornwernderzandsluizen te komen, heeft Regio Zwolle een rol gehad.

Op initiatief van Regio Zwolle is Kennispoort ontstaan; een stichting dat bedrijven ondersteunt bij innovaties. Regio Zwolle biedt ook een belangrijk platform voor nieuwe samenwerkingsopgaven, zoals omgevingsagenda Oost/NOVI, regiodeals, bereikbaarheidsambities, cultuurbeleid met het Rijk en de provincies. En door een gezamenlijk marketing van Regio Zwolle krijgt de regio een grotere bekendheid bij (internationale) bedrijven dat onder meer effect heeft op de werkgelegenheid.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)