Van Karnebeekstraat - Foto: Wouter Steenbergen
Van Karnebeekstraat
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Buien en toenemende wind

Zwolle – Maandag is het buiig en vooral in de middag winderig. De buien zijn al vroeg in de ochtend bezig de stad te bewateren. Er kunnen pittige exemplaren bij zijn, mogelijk produceren ze hagel en gedonder. Ze hebben de vaart erin zitten, wat het voordeel heeft dat je niet continu in de regen zit. Tussendoor wordt het even droog. En bedenk dat sommige buien over Zwolle komen en andere niet. Buienradar brengt dat in beeld.

Dat gaat ‘s morgens zo door bij een thermometer die naar 8 graden wil. Tegen de middag arriveert als natte uitsmijter een groter regengebied. Van die regen raakt Zwolle af in de tweede helft van de middag. De zon komt nog even tussen de wolken door en misschien zie je hem tegen half vijf ondergaan.

De wind neemt in loop van maandagochtend toe, terwijl hij van zuidwest naar west tot noordwest draait. De meeste wind na het middaguur: een windkracht 4 uit het noordwesten, misschien even 5, met windvlagen. Aan het einde van de middag en in de avond wordt het rustiger.

In de nacht naar dinsdag zijn er enkele opklaringen, waarvan we dinsdagochtend het sluitstuk meekrijgen. Op neushoogte zakt het kwik tot dichtbij nul graden, autoruiten krabben zit er wel in. Er is nog weinig wind, met dank aan een hogedrukgebied dat over Frankrijk naar de Alpen trekt. Dat gaat eigenlijk te vlot, zodat spoedig een lagedrukgebied de regie weer overneemt.

Dinsdag komt vanuit het westen bewolking van dat lagedrukgebied opzetten. Maar tot de avond blijft het droog, hoera. De zuidenwind trekt vanaf de middag aan. In de avond de meeste wind. De maximumtemperatuur is 6 graden. Kouder dan in de voorgaande dagen.

In de nacht van dinsdag op woensdag wordt het regenachtig, maar de nattigheid is waarschijnlijk al voor de ochtendspits voorbij. Met een beetje geluk ook een overwegend droge woensdag. Driewerf hoera, mocht dit werkelijkheid worden.

Daarna wacht ons dagelijks nat herfstweer. Aan de lopende band transporteren lagedrukgebieden regen hierheen en soms veel wind. Komende week lees je op Weblog Zwolle of en wanneer die lopende band stopt.

Artikel delen: