De kant-en-klare spuiten, met op de achtergrond de vulmachine in het lab van Isala - Foto: Isala
De kant-en-klare spuiten, met op de achtergrond de vulmachine in het lab van Isala
Foto: Isala

Isala: Kant-en-klare spuiten verhogen veiligheid medicatie

Zwolle – Patiënten in Isala die medicatie nodig hebben krijgen dat steeds vaker uit kant-en-klare spuiten. Deze innovatieve spuiten, die Isala als enige ziekenhuis in Nederland produceert, bieden veel voordelen. Medicatie wordt veiliger, langer houdbaar én verpleegkundigen houden meer tijd over voor de patiëntenzorg.

Het gebruik van houdbare spuiten verhoogt de medicatieveiligheid, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek*. “Vooraf gevulde, houdbare spuiten zijn de toekomst”, voorziet Karin Larmené, ziekenhuisapotheker in Isala. “Medicatie uit een ampul of flacon moet opgelost, verdund of opgetrokken worden, voordat deze aan de patiënt toegediend wordt. Daarbij bestaat het risico op besmetting of rekenfouten. Deze risico’s zijn er niet als de houdbare spuiten uit de afdelingsvoorraad gepakt kunnen worden. En, ook belangrijk gezien de werkdruk in de zorg, het scheelt verpleegkundigen tijd. Tijd die ze extra kunnen besteden aan de patiënten!”

Isala loopt voorop in de ontwikkeling van de duurzame medicatiespuiten. De spuiten zijn tot een jaar houdbaar, gewoon bij kamertemperatuur, en voorkomen verspilling van medicatie. De apotheek van het Zwolse ziekenhuis is momenteel nog de enige in Nederland die deze zogeheten Ready To Adminster (RTA)-spuiten machinaal vult met medicatie en ze vervolgens steriliseert. De spuiten worden op vrijwel alle verpleegafdelingen van Isala gebruikt, maar vooral op de IC en de OK. In Eindhoven worden ze ook al bij de IC en OK gebruikt. Het assortiment bestaat inmiddels uit zo’n 20 verschillende spuiten en wordt ieder jaar in overleg met de afnemers uitgebreid.

Om de spuiten breder onder de aandacht te brengen, zijn het Zwolse ziekenhuis Isala en het Catharina Ziekenhuis Eindhoven (CZE) een samenwerking aangegaan. De ziekenhuizen werken samen om de ‘prikkelende innovatie’ verder onder de aandacht te brengen en uit te breiden. Catharina gaat de spuiten in 2020 ook zelf produceren en is als bereidingencentrum al een landelijke speler op het gebied van voorraadbereidingen. De ziekenhuizen stellen de RTA-spuiten beschikbaar tegen reële niet commercieel gedreven prijzen.

Er is al veel belangstelling om de spuiten in te voeren, al vormen de schijnbaar hogere kosten soms een belemmering, ervaart Larmené: “Uit een recente kostenanalyse blijkt juist dat, ondanks de investeringen die nodig zijn voor de productie, overall een kostenbesparing wordt gerealiseerd. De kwaliteit van de patiëntenzorg wordt verbeterd. Er is minder kans op infecties, met als mogelijk gevolg een kortere ligduur. De kans op microbiële besmetting en mogelijk infectiegevaar is nagenoeg nul. RTA-spuiten geven maximale kwaliteit en veiligheid voor de patiënt.”

Artikel delen: