Weinig prijzen Postcodeloterij vallen in Zwolle - Foto: Centrum voor Geldzaken
Foto: Centrum voor Geldzaken

Weinig prijzen Postcodeloterij vallen in Zwolle

Zwolle – Zwolle komt er bekaaid van af in de Postcodeloterij. Vergeleken met andere Overijsselse gemeentes staat Zwolle in de top 3 met het laagste aantal gewonnen prijzen per duizend inwoners. Dit heeft het Centrum voor Geldzaken laten uitzoeken voor alle Nederlandse provincies.

Rijssen-Holten en Kampen staan ook in de top 3 van gemeentes die de minste prijzen winnen in vergelijking met andere Overijsselse gemeentes. De meeste Postcodeloterijprijzen worden in Overijssel binnengesleept in de gemeente Tubbergen.

Als de totale waarde van de prijzen wordt bekeken, dan ziet het plaatje er nog steeds teleurstellend uit voor Zwolle. Er werd in de afgelopen vijf jaar 1876 euro per duizend Zwollenaren gewonnen. Ter vergelijking: Enschede won 3047 euro, Dinkelland 5397 euro, Oldenzaal 7707 euro en de topper van Overijssel is Steenwijkerland met in vijf jaar voor 26.379 euro aan prijzen per duizend inwoners.

Dat Zwolle minder prijzen wint in de Postcodeloterij zou kunnen liggen aan een geringere deelname aan deze loterij. Misschien wordt er in Zwolle simpelweg minder meegedaan aan de Postcodeloterij. Maar dit heeft het Centrum voor Geldzaken niet kunnen achterhalen, aangezien gegevens over aantallen deelnemers door de Postcodeloterij niet bekend worden gemaakt.

Centrum voor Geldzaken is een collectief van nieuwsgierige amateuronderzoekers die streven naar transparante geldstromen bij de overheid en andere publieke organisaties, zoals loterijen. Ze hebben alle prijzen en postcodes geanalyseerd van de afgelopen vijf jaar. Deze data zijn uitgesplitst per gemeente en per provincie. Zo kan in kaart worden gebracht welke gemeentes het meest hebben gewonnen en de totale waarde van de prijzen.

De geanalyseerde gegevens zijn afkomstig van de officiële maandelijkse trekkingsuitslagen van de Postcodeloterij. Daarnaast zijn de waardes van fysieke prijzen en geldbedragen verzameld.

Meer informatie op: https://www.centrumvoorgeldzaken.nl/gewonnen-geld-overijssel/.

Artikel delen: