Uitslag stemming Lübeckplein: mini-boompjes, calisthenicspark  en een muurschildering

Uitslag stemming Lübeckplein: mini-boompjes, calisthenicspark en een muurschildering

Zwolle – Van 26 november tot en met 10 december konden Zwollenaren stemmen op zeven aanvullende ideeën voor het Lübeckplein. De stad werd gevraagd welk idee het Lübeckplein echt aantrekkelijker en leuker maakt. Dat er extra planten en bloemen zouden komen, stadslandbouw, een kleurrijke mozaïekvloer, picknickbanken en elementen voor skaters en andere sporters hadden de ideeënmakers samen al besloten. Er waren nog veel ideeën over, daarom vroegen ze Zwollenaren om te helpen kiezen. Bijna 2000 stemmen zijn uitgebracht. Zwolle koos voor mini-boompjes, een calisthenicspark en een muurschildering.

Hoe maken we het Lübeckplein koeler én cooler? Deze vraag werd aan het begin van de zomer gesteld aan alle Zwollenaren. Honderden ideeën kwamen binnen. Dit najaar waren er al een aantal keuzes gemaakt: er komen extra planten en bloemen, stadslandbouw, een kleurrijke mozaïekvloer, picknickbanken en elementen voor skaters en andere sporters. “En nu worden daar nog drie toffe ideeën aan toegevoegd”, vertelt wethouder Ed Anker. “Zwollenaren willen nog meer groen in de vorm van mini-boompjes, meer kleur door middel van een muurschildering. En een plek om te kunnen sporten, een calisthenicspark. Met al deze gave plannen wordt het plein niet alleen klimaatvriendelijker, maar ook veel leuker en aantrekkelijker”.

Even terug: Zwollenaren vroegen het vaak. Kan het Lübeckplein niet veel groener en leuker worden? De provincie Overijssel stelde 100.000 euro beschikbaar om dit voor elkaar te krijgen. Maar waaraan wordt die 100.000 euro dan precies uitgeven? Daarover mocht de stad deze zomer meedenken. Iedereen kon ideeën insturen voor de aanpak van het plein. In korte tijd kwamen ruim 500 ideeën binnen.

Een aantal van deze ideeën werden getest tijdens het LübeckPleinFestijn. Op 21, 22 en 23 augustus was er voor jong en oud van alles te zien, te doen en te beleven op het Lübeckplein. Kort na het LübeckPleinFestijn kwamen ruim 50 ideeënmakers opnieuw bij elkaar. Samen gingen zij aan de slag met het bespreken, bundelen, selecteren en versterken van de ingediende ideeën. Uiteraard werden de ervaringen van het driedaagse LübeckPleinFestijn ook meegenomen. In één avond kwamen zij samen tot twee globale schetsen voor het plein. In de periode daarna hebben de ideeënmakers onderzocht wat de kosten van de verschillende onderdelen uit de schetsontwerpen zijn. En hoe er bijvoorbeeld slimme combinaties gemaakt konden worden.

Hoewel tijdens de eerste bijeenkomst in september al een selectie was gemaakt, bleek in oktober dat de geselecteerde plannen nu niet allemaal uitgevoerd kunnen worden. Bij elkaar opgeteld kosten deze namelijk meerdere tonnen en er is nu één ton beschikbaar. Er is daarom gekozen om de stad te vragen om te helpen kiezen. Bijna 2000 stemmen werden uitgebracht. Wethouder Ed Anker: “Het is gaaf dat er zoveel enthousiasme is voor het Lübeckplein. Samen maken we van het plein een fijne, groene en leuke plek voor iedereen!”

Benieuwd naar de ideeën waarop gestemd kon worden? Kijk dan op www.zwolle.nl/lubeckplein.

Artikel delen: