Thorbeckegracht - Foto: Wouter Steenbergen
Thorbeckegracht
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Regenachtig en grijs

Zwolle – Zondag 22 december is de kortste dag van het jaar. Dat is maar goed ook, want het is tevens een van de regenachtigste dagen. Een lagedrukgebied genaamd Ailton trekt langs de Noordzeekust en de Waddeneilanden naar het noordoosten. Met medeneming van veel wolken waaruit het regent of motregent.

Onder de dikke grijze wolkenmassa wordt het moeizaam licht. Tussendoor stopt de regen even, rond het middaguur is dat mogelijk het geval. Wie zijn droge moment scherp wil kiezen, wordt geadviseerd om buienradar in de gaten te houden. In de regen stijgt het kwik toch nog naar 9 graden. De wind stelt tot de avond weinig voor, het water in de Thorbeckegracht is als een spiegel die alleen wordt beroerd door regendruppels.

De zwakke wind draait gedurende de dag van het zuidoosten via het zuiden naar het westen. ‘s Avonds neemt hij toe tot kracht 3 of 4. In de nacht naar maandag komt Ailton bij Denemarken aan en klaart het een beetje op bij ons.

Maandag overdag kan een pruttelbuitje boven Zwolle verschijnen, maar veruit de meeste tijd is het droog. Er is veel bewolking, die de zon in de weg zit. De temperatuur verandert nauwelijks.

Dinsdagochtend komt vanuit het zuidwesten een neerslaggebied opzetten. In de ochtend en de avond lijkt de regenkans het grootst.

Eerste en tweede kerstdag beloven volgens de huidige inzichten overwegend droog te blijven. Op tweede kerstdag is het weer misschien onbetrouwbaar. Nee, er is geen kans op kerstsneeuw, wel op een beetje kerstregen. De maximumtemperatuur daalt naar ongeveer 7 graden.

Artikel delen: