Henk-Jan Smits reikt prijs uit aan Zwolse VMBO

Hilversum – De beloning voor een idee dat vijf jaar geleden ontstond, is dinsdag jl. door het Diezer College in de vorm van een nationale ‘Instal Award 2008’ binnengehaald. Deze award wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan díe VMBO-scholen met het meest innovatieve onderwijsproject in de installatie-, elektrotechniek en instalektro.

De vakjury bestond uit vijf leden, afkomstig uit zowel onderwijs als het werkveld. Daarnaast mocht een leerling-jury, bestaande uit leerlingen van de winnende school uit 2006, meebeslissen welke drie scholen in aanmerking kwamen voor een prijs. Nederlands bekendste jurylid, Henk-Jan Smits, kreeg de eer om de prijzen uit te reiken aan de enthousiaste leerlingen.

Negen scholen hadden hun project aangedragen bij de organisatie van de Instal Award. Een van deze scholen was het Zwolse Diezer College met hun project ’tuinhuisje’. In dit project zijn leerlingen gedurende het derde jaar van hun VMBO-opleiding praktisch bezig met alle facetten van wat op die school ‘Engineering’ wordt genoemd; een combinatie van Bouwtechniek (timmeren, metselen en schilderen), Installatietechniek en Elektrotechniek. In het tuinhuisje leggen leerlingen de technische basis voor een drietal doelen: een studeerkamer, een kantoorruimte en een badkamer.

“Vroeger deden ze dat met een bord.”, zegt Oumar Sylla, leerling Engineering. “Dat is natuurlijk supersaai. Tegenwoordig werken we in een blokhut en dat is ontzettend leuk. Veel leuker dan op zo’n ouderwets bord.”

De leerlingen doen alles zelf; ze bouwen, schroeven, sleutelen, leggen verwarming en sanitair aan en zorgen voor het licht. De leerlingen sturen elkaar aan en leren op deze manier goed samenwerken.

Jan Tijs, docent Engineering: “De reacties van die kids zijn fantastisch. Ze vinden het zo werkelijk, zo écht. Ze genieten ervan. Bovendien constateren we een toename van leerlingen met belangstelling voor de afdeling Engineering; de afgelopen twee jaar met zo’n 25%.”

De derde plek in deze scholencompetitie levert de school een leuk extra budget op om de afdeling nóg mooier te maken. Het Diezer  College zit inmiddels middenin een ingrijpende verbouwing, waarbij alle afdelingen van de school een drastische ‘make-over’ krijgen. Ook de afdeling Engineering, die vanaf dit najaar in het nieuwe jasje doorgaat waar het vijf jaar geleden mee begonnen is: innovatief onderwijs bieden aan enthousiaste leerlingen.

Artikel delen: