Veilige versiering tijdens het EK-voetbal

Zwolle – Het EK voetbal staat voor de deur. Langzaam beginnen huizen en straten in Zwolle oranje te kleuren als steunbetuiging aan ‘onze jongens’. Ook in de horeca en bij winkels en bedrijven worden EK versieringen aangebracht. In alle gevallen geldt dat de brandveiligheid goed in de gaten moet worden gehouden; de eigenaar of bewoner is verantwoordelijk voor de brandveiligheid van de versieringen. De brandweer kan mensen helpen die graag veilig van het EK genieten; in bedrijfspanden, maar ook thuis of op straat.

De horeca is over het algemeen goed op de hoogte van de (brandveiligheids)regels: veilige versiering, adequate vluchtroutes, blusmiddelen, noodverlichting en niet te veel bezoekers. Een deel van de regels is vastgelegd in plaatselijke verordeningen en vergunningen. Brandweer Zwolle raadt alle ondernemingen aan om hier nog eens naar te kijken voor de start van het EK. Daarnaast controleert de brandweer regelmatig samen met de horecaondernemers de brandveiligheidsvoorzieningen en -maatregelen. 

EK thuis

Voor wie liever thuis naar de wedstrijden kijkt, met familie, buren, vrienden of bekenden, is het minstens zo belangrijk de brandveiligheid in het oog te houden. Zeker als daarbij oranjeversieringen worden opgehangen in en om de woning. Dat is de eigen verantwoordelijkheid van de huiseigenaar of huurder. Waar moeten zij op letten bij de versieringen?

Tips voor brandveilig versieren

Goede versiering is niet gemakkelijk ontvlambaar. Dit staat, als het goed is, vermeld op de verpakking. Niet alle versieringen die in de handel zijn, hebben de juiste brandvertragende kwaliteit. Mensen dragen zelf de verantwoordelijkheid voor de aanschaf en toepassing van brandveilige versiering. Bij twijfel kunnen zij de versieringen beter niet aanschaffen. Versiering moeten minimaal 50 centimeter verwijderd zijn van spotjes en andere apparaten waarvan de oppervlaktetemperatuur kan oplopen. Dus ook van de televisie. Met lucht gevulde ballonnen zijn gewoon toegestaan.

De straat: aanrijroute hulpdiensten vrijhouden

Gezellig, al die versierde straten en buurten. Daarbij moet iedereen alleen wel rekening houden met de bereikbaarheid van uw straat of buurt voor brandweer en ambulance. Er zijn een paar eenvoudige regels bij het versieren van de ‘openbare weg’: versieringen boven de openbare weg
moeten hoger dan 4,2 meter hangen. Voor de toegankelijkheid voor de hulpdiensten is het bovendien van belang dat een breedte van ten minste 3,5 meter wordt vrijgehouden.

Meer informatie

Meer informatie over veilig versieren en brandpreventie in het algemeen vindt u op www.brandweer.nl (zie link onderaan deze pagina). U kunt ook contact opnemen met de lokale brandweer. Zij adviseert u graag over versieringen en brandveiligheid.


Artikel delen: