Zestig leerlingen van StartCollege ISK behalen welverdiend verkeersdiploma - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Zestig leerlingen van StartCollege ISK behalen welverdiend verkeersdiploma

Zwolle – Het was vrijdag een spannende dag voor de leerlingen van de Internationale Schakelklas (ISK) van StartCollege, onderdeel van Landstede Groep. De leerlingen namen deel aan het fiets- en verkeersexamen dat door StartCollege werd georganiseerd.

De examens waren een groot succes. Het overgrote merendeel van de leerlingen mocht aan het einde van de dag het welverdiende diploma in ontvangst nemen. Ter voorbereiding op het examen hebben de leerlingen de afgelopen maanden fiets- en verkeerslessen gevolgd. Het behalen van het verkeersdiploma is voor de meeste leerlingen iets heel bijzonders.

“Op de ISK zitten leerlingen van veel verschillende nationaliteiten, veel van de leerlingen heeft niet of nauwelijks fietservaring gehad in het land van herkomst. We organiseren de verkeerslessen en het examen om de leerlingen bewust te maken van de gevaren in het verkeer en om hen te leren hoe zij veilig aan het verkeer kunnen deelnemen,” legt Erik Adriaans, docent bij StartCollege ISK uit.

De leerlingen hebben eerst theorielessen gehad van vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland. Daarna hebben zij deelgenomen aan een praktijkles. Erik: “Met behulp van firma BUKO Infrasupport, leverancier van o.a. verkeersborden, hebben we een verkeerssituatie voor de leerlingen nagebootst. De lessen hebben effect gehad, want we zien tijdens het examen dat de meeste leerlingen goed opletten en zich bewust zijn van wat er in het verkeer gebeurt.”

Voordat de leerlingen afgelopen vrijdag met het examen startten, werden eerst de fietsen gecontroleerd. Fietshandel Scholten uit Zwolle verzorgde dit gratis in samenwerking met de politie. Mankementen werden direct verholpen, zodat de leerlingen veilig aan het examen konden deelnemen.

Tijdens het fietsexamen fietsten de leerlingen een route rondom de school, waarbij ze langs verschillende controleposten kwamen. Vijftien studenten van de opleiding Beveiliging van Landstede MBO en vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland beoordeelden de leerlingen tijdens het examen.

Aan het einde van de dag kwam de verlossende examenuitslag. Het merendeel van de leerlingen, ruim 60, was geslaagd. Zij ontvingen het diploma uit handen van de wijkagent Peter Overweg.

Erik: “Wij zijn zo trots op al onze leerlingen die aan het examen hebben deelgenomen en we zijn blij dat zoveel leerlingen geslaagd zijn! Het praktijkexamen liet ook zien hoe ingewikkeld alle verkeersregels zijn voor ieder die hier niet geboren is. Leerlingen, docenten en alle partijen die dit mogelijk maakten waren het daarover eens. Volgend jaar gaan we dit zeker weer doen!”

Artikel delen: