D66 Zwolle roept op tot een discussie over gedrag jongeren

|   Laatste wijziging

Zwolle – Wanneer is gedrag van een jongere reden om professionele hulp in te schakelen en wanneer is hij gewoon ‘lastig’? Maandagavond 13 januari bespreekt de gemeenteraad de zogeheten Hervormingsagenda waar ook richting wordt gegeven aan hoe Jeugdzorg in de toekomst in Zwolle er uit komt te zien. D66-burgerraadslid Marco van Driel roept tijdens het debat op tot een maatschappelijke discussie over wat normaal is.

Het college is van plan om stevig in te zetten op preventie als het om Jeugdzorg gaat. In de Hervormingsagenda die maandag voor ligt staat onder meer dat de ambitie is om zo vroeg mogelijk te signaleren en handelen en waar mogelijk ‘het normale leven’ van een kind te versterken. Het college verwacht door de Jeugdzorg te ‘normaliseren’ er een minder langdurig en minder zwaar beroep op de zorg zal worden gedaan.

D66 staat (en heeft dat altijd gedaan) achter de doelen van de hervorming. Geld moet terecht komen bij de inwoners die dat echt nodig hebben. Normaliseren is een beweging die daarbij hoort, maar is lastig als normale dingen door de samenleving in het algemeen geproblematiseerd worden. Wat voorheen een lastige puber was, wordt nu mogelijk een traject aangeboden omdat het niet normaal gedrag zou zijn.” ‘Maar is dat wel zo?’, vraagt Marco zich af. Er lijkt zich een trend te ontwikkelen, zo werd ook bevestigd tijdens een van bijpraatsessies (over de Zwolse jeugdzorg) voor de gemeenteraad in Level-Z eind vorig jaar.

“Zorgaanbieders spelen hier handig op in door op scholen folders mee te geven over ondersteuning bij moeilijk gedrag, inclusief het eerste uur gratis intake (en koffie). In steeds meer gevallen weten ouders hierdoor hun weg te vinden binnen de hulpverlening en zijn zij ineens grootverbruikers van maatwerkvoorzieningen.” Volgens Marco leidt dit tot ongewenste effecten en is dit nou net niet de bedoeling van die kostbare maatwerkvoorziening.

Marco: “De inzet van de hervorming was en is juist bedoeld om de schaarse middelen niet langer generiek over iedereen te verdelen, maar gericht over mensen die onvoldoende zelfredzaam zijn. Ondanks alle goede bedoelingen lijkt de kern van de hervorming op deze manier niet tot uitwerking te komen en komt de zorg wellicht alsnog niet bij de mensen waar het echt voor bedoeld is.” Over wat wel of niet normaal of juist zorgwekkend jongerengedrag is, zou D66 graag een bredere discussie willen. Marco roept daartoe op tijdens het debat vanavond.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)