P&R Transferia rond Zwolle?

P&R Transferia rond Zwolle?

Zwolle –  Het Natuur Platform Zwolle (NPZ) en de Stichting Milieuraad Zwolle zijn door de gemeente gevraagd de mogelijkheden te onderzoeken om Park & Ride of Transferia te realiseren in de directe omgeving van Zwolle. Realisering van transferia vormt een onderdeel van een totaal pakket van maatregelen om de mobiliteit in Zwolle in de toekomst duurzamer te maken.

Een transferium is een P+R parkeergelegenheid aan de rand van de stad om de parkeerdruk van het stadscentrum en de files op de wegen naar de stad te verminderen. De voorziening is specifiek voor reizen naar het stadscentrum.

Zwolle ontwikkelt zich de laatste jaren steeds meer als centrale kern in Noordoost Nederland met verbindingen naar Leeuwarden, Groningen, Twente en de Randstad. Een van de gevolgen hiervan is dat het aantal reizigers van en naar Zwolle toeneemt. Ook zal er meer goederenvervoer plaats gaan vinden. Dit  wordt ‘mobiliteitstoename’ genoemd.

Deze verwachte ‘mobiliteitstoename’ zal extra uitstoot van onder andere stikstof veroorzaken. Ook zal meer filevorming optreden, een grotere kans op ongevallen, komt er meer geluidsoverlast en is meer ruimte nodig voor de aanleg van nog meer infrastructuur.

De mogelijke transferia moeten aan verschillende eisen voldoen. Ze moeten aan of dichtbij belangrijke invalsroutes voor regionaal verkeer liggen. Voldoende parkeerruimte moet aanwezig zijn. Er moet een mogelijkheid zijn voor frequente busverbindingen naar de stad en voor aantrekkelijke fietsroutes. Verder mogen de transferia geen overlast zijn voor de omgeving zoals woonomgeving en natuurgebieden.

Het NPZ en de Milieuraad zien mogelijkheden voor een transferium op de volgende locaties: Wythmen, Scholtensteeg, Hessenpoort, Katerdijk/Rieteweg/IJsselhallen, Geldersedijk/Zuiderzeestraatweg en Harculo.

Lees hier de volledige notitie P en R Transferia.
Bekijk het kaartje met details.

Artikel delen: