Iets goeds doen voor een ander, mét koffie - Foto: Stockfoto
Foto: Stockfoto

Iets goeds doen voor een ander, mét koffie

Zwolle – KoffieSchenken Zwolle gaat van start! Het idee is simpel: op een afgesproken tijdstip gaan vrijwilligers twee uur koffiedrinken met ouderen. Dit doe je niet alleen, maar je neemt iemand mee. Denk aan een vriend, collega of familielid.

De volgende keer gaat jouw introducée twee uur koffiedrinken en neemt hij of zij weer iemand mee. Door dit estafette-effect is er voor de oudere steeds iemand om koffie mee te drinken en kost het de vrijwilliger weinig tijd. Op zondag 2 februari is de openingssessie en gaat het het project van start in woonzorgconcern IJsselheem De Nieuwe Haven.

Meer dan de helft van alle Zwollenaren doet vrijwilligerswerk. Dat is boven het landelijk gemiddelde. Vrijwilligers die op een laagdrempelige manier iets willen doen voor een ander kunnen meedoen aan een KoffieSchenk sessie. Als vrijwilliger kost het weinig van je tijd en je zit nergens aan vast. En wat je moet doen? Gezellig kletsen met de bewoners van het bejaardentehuis onder het genot van lekkere koffie.

Koffieschenken bedacht door Edward Molkenboer van stichting Goed doen voor een ander wil met dit idee eenzaam tegen gaan. Eenzaamheid onder ouderen neemt namelijk toe. Met KoffieSchenk sessies komen ouderen op een gezellige manier in gesprek. Dit vermindert de eenzaamheid onder ouderen en blijkt ook de drempel voor ouderen te verlagen om mee te doen aan andere activiteiten.

SamenZwolle organiseert het KoffieSchenken in Zwolle. Afgelopen najaar is het idee uitgewerkt door een groep trainees van WIMM (initiatief van participatiemaatschappij Wadinko). Zij hebben contact gelegd met woonzorglocatie De Nieuwe Haven en hebben twee keer als ‘proef’ koffie geschonken met de inwoners van de Nieuwe Haven, om te ervaren hoe het werkt.

Activiteitenbegeleidster Mariska Leemhuis van de Nieuwe Haven is enthousiast: “Het was bijzonder om te zien wat het effect van deze actie was op onze bewoners. Een man die voorheen niet graag van zijn kamer kwam, hebben we zien opbloeien. Ineens loopt hij veel makkelijker bij andere activiteiten naar binnen”.

Wil jij ook twee keer twee uur van jouw tijd doneren om een Zwolse oudere een fijne middag te geven? Meld je dan aan via www.samenzwolle.nl/koffieschenken_zwolle

Artikel delen: