Jochem Uytdehaage opent Nationale Zwem4daagse

Zwolle – Maandag 23 juni geeft Jochem Uytdehaage samen met KNZB directeur Jan Kossen in het Openluchtbad in Zwolle het officiële startschot voor de Nationale Zwem4daagse 2008. Tijdens deze Zwem4daagse kunnen deelnemers meedoen aan het sponsorzwemmen voor Unicef. Het geld dat zij ophalen is bestemd voor een waterproject in Niger, zodat er nieuwe waterputten geslagen kunnen worden en meer mensen gebruik kunnen maken van schoon drinkwater.

De KNZB organiseert ieder jaar de Nationale Zwem4daagse samen met een plaatselijke vereniging om een zo groot mogelijk publiek enthousiast te maken voor de zwemsport. Dit jaar is de keuze op Zwolle gevallen. Samen met Swol 1894 en de Vereniging Openluchtbad is een fantastisch openingsspektakel in elkaar gezet. Zo zal er een spectaculaire demonstratie zijn van de Nederlandse selectie synchroonzwemmen. Tijdens het afgelopen Europees Kampioenschap in Eindhoven behaalde de Nederlandse dames een fantastische 6e plaats. Een demonstratie die eigenlijk niet gemist mag worden.  Onderdeel van de kick-off vormt een ‘vies’-water- estafette waarbij kinderen van zwemvereniging Swol 1894 en vaste bezoekers van het Openluchtbad strijden om het meeste schone drinkwater. Hierbij zal Jochem Uytdehaage het startsein geven.

 Het sponsorzwemmen voor Unicef is een belangrijk onderdeel. Kinderen en volwassenen kunnen zich laten sponsoren door vrienden, familie en kennissen. De opbrengst gaat naar Unicef voor een project in het Afrikaanse Niger.

Schoon drinkwater is iets wat in Nederland heel gewoon is, maar in een land als Niger absoluut niet vanzelfsprekend en daardoor ook heel erg belangrijk. Als iedereen toegang zou hebben tot schoon drinkwater zou er iedere 20 seconde een kinderleven gered worden. 1,5 miljoen kinderen overlijden jaarlijks onnodig aan de gevolgen van het drinken van vervuild water. Daarom zet Unicef zich wereldwijd in voor schoon drinkwater.

In Niger zorgt Unicef voor nieuwe watervoorzieningen. Bovendien krijgt de lokale bevolking voorlichting over het onderhoud ervan. Unicef wil met dit project zo’n 40.000 mensen van schoon drinkwater voorzien, waaronder 20.000 vrouwen en 8.400 kinderen onder de vijf jaar. En dat is hard nodig want veel kinderen in Niger overlijden aan de gevolgen van diarree. Diarree wordt veroorzaakt door vervuild drinkwater en wordt in een land als Niger vaak niet of niet op tijd behandeld. Met name jonge kinderen overlijden hierdoor aan uitdroging.

Voor de Zwem4daagse kan iedereen zich inschrijven, mits minimaal in het bezit van een A-diploma. Na afloop van de vier dagen ligt een medaille klaar als aandenken voor de prestatie en een presentje. De vier afstanden van elk 250 of 500 meter kunnen verdeeld over vijf dagen gezwommen worden. De rustdag mag men zelf bepalen. De deelnemers aan de Zwem4daagse kunnen elke dag tussen 16.00 en 18.30 uur starten (maandag vanaf 16.30 uur i.v.m. de landelijke kick-off). Leden van het Openluchtbad en Swol 1894 kunnen zich op 21 of 22 juni bij het zwembad inschrijven. Niet-leden kunnen er op 23 of 24 juni terecht.

Rondom de Zwem4daagse worden nog diverse andere activiteiten georganiseerd. Er is o.a. een springkussen aanwezig en er is een kleurplaatwedstrijd. Kortom, een uitje voor het hele gezin.

 Het programma tijdens de kick-off ziet er als volgt uit.

15.30 uur          Ontvangst in het Openluchtbad te Zwolle

16.00 uur          Welkomstwoord door Jan Kossen, directeur KNZB

16.10 uur          Openingswoord door Joanne Buning, Unicef

16.20 uur          Demonstratie Nederlandse selectie synchroonzwemmen

16.25 uur          Fotomoment (start estafette wordt gegeven door Jochem Uytdehaage)
“vies’-waterestafette met leden van zwemvereniging Swol 1894 en Openluchtbad Zwolle

17.00 uur          Afsluiting

Jochem Uytdehaage verwierf internationale faam op de Winterspelen van Salt Lake City in 2002. Hij won goud op de 5 en 10 km en zilver op de 1500 meter. In datzelfde jaar werd hij ook Europees- en wereldkampioen allround schaatsen. In 2005 werd hij voor de tweede keer Europees kampioen.

De in Utrecht geboren schaatser stopte in 2007, nadat hij door incidenten geplaagd, waaronder een zwaar auto-ongeluk, zich niet meer met de wereldtop kon meten. Jochem heeft in zijn schaatscarrière o.a. samengewerkt met Gerard Kemkers en Ingrid Paul.

Artikel delen: