GGD doet mee aan landelijke informatiecampagne

Zwolle – Met de zomer in zicht starten de GGD-en en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag 16 juni de landelijke informatiecampagne ‘Wat je moet weten, om veilig te eten! ‘ Ook de GGD Regio IJssel-Vecht doet mee.

Naast dat voedselinfecties vaker voorkomen bij hoge temperaturen dan bij kou en dat ziekteverwekkers sneller groeien in de warmte, zoals tijdens een barbecue of picknick, vindt de GGD Regio IJssel-Vecht ook belangrijk dat mensen in algemene zin gewezen worden op de risico’s van onveilig eten en het voorkomen van voedselinfecties.

Veel voedselinfecties ontstaan bij mensen thuis, simpelweg door onvoldoende hygiënische maatregelen. Bijvoorbeeld doordat iemand zijn handen niet wast, nadat hij naar het toilet is geweest en vervolgens eten klaarmaakt. Of iemand verschoont een luier en bereidt daarna het eten. Voedselinfecties kunnen ook als op één snijplank zowel rauw vlees als groenten voor een salade gesneden worden. Het eten van vlees en vis dat van binnen niet gaar is, of rauwe schelpdieren, vergroot ook het risico op een voedselinfectie.

Eenvoudige maatregelen kunnen voorkomen dat voedselinfecties ontstaan. Zo adviseert de GGD Regio IJssel-Vecht om altijd de handen te wassen, voor het bereiden van eten, na het aanraken van rauw vlees en voor het aan tafel gaan. Was bovendien altijd de handen na toiletbezoek of het verschonen van luiers. Zorg dat bereid voedsel niet in aanraking komt met rauw voedsel. Gebruik bijvoorbeeld de ene snijplank voor rauw vlees en een andere om de groenten voor een salade te snijden. Was messen tussendoor af of gebruik verschillende messen.

Zet producten die gekoeld moeten blijven zo snel mogelijk na aankoop in de koelkast, tot vlak voor gebruik. Houd bij barbecue of picknick vlees en salades gekoeld. Als een gerecht langer dan twee uur buiten de koelkast heeft gestaan, bewaar het dan niet meer. Verhit vlees, vis en schelpdieren voldoende, bij voorkeur tot het helemaal gaar is. Bereide gerechten en kliekjes moeten door en door verhit worden. Drink geen rauwe melk en kook kraanwater bij twijfel aan de kwaliteit, bijvoorbeeld in het buitenland.

Voor meer informatie of het bestellen van informatiemateriaal, kan een ieder contact opnemen met het Meldpunt Infectieziekten van de GGD Regio IJssel-Vecht. Dat kan op telefoonnummer 038 -428 1656 of meldpunt@rijv.nl. Het informatiemateriaal is te vinden op de website van de GGD, www.rijv.nl/ggd of kan aangevraagd worden via het Documentatiecentrum van de GGD Regio IJssel-Vecht, op telefoonnummer 038 – 428 1472 of bidoc@rijv.nl. Of kijk op www.rivm.nl/infectieziekten.


Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)