Celine, vrijwilliger bij Hedon
Celine, vrijwilliger bij Hedon

Nieuwe vrijwilligerscampagne #WATJIJDOET in Zwolle

Zwolle – Meer dan zestig procent van de inwoners van Zwolle doet vrijwilligerswerk. Toch wordt het nog vaak gezien als iets saais, stoffigs of iets wat alleen oudere mensen doen.

Om dat beeld te veranderen, lanceren SamenZwolle, ZwolleDoet! en Stadkamer op 27 januari een nieuwe vrijwilligerscampagne genaamd #WATJIJDOET. Door middel van portretfoto’s laten verschillende vrijwilligersorganisaties zien wie hun vrijwilligers zijn, jong en oud, en wat zij doen voor Zwolle.

Vrijwilligerswerk is al lang niet meer alleen voor ouderen. Achter de bar staan tijdens evenementen, actief zijn voor de sportclub van je kinderen, dieren verzorgen of werken voor een Zwolse nieuwswebsite. Allemaal voorbeelden van vrijwilligerswerk.

Celine is een van de jonge vrijwilligers bij Hedon. Ze heeft een druk schema, maar helpt in haar vrije tijd graag achter de bar. Jan doet al langer vrijwilligerswerk, hij is al jaren actief bij voetbalvereniging SV Zwolle. Hij hoopt dat door de campagne meer jongeren enthousiast worden om vrijwilligerswerk te gaan doen. “Toen ik opgroeide, zag ik hoe hard anderen werkten om de sportvelden te onderhouden. Dat is waar ik het voor doe, zodat de jeugd ook schone sportparken heeft.”

“Vrijwilligers zijn onbetaalbaar. Ook de culturele sector kan niet zonder vrijwilligers. Daarom is het de hoogste tijd dat we vrijwilligers in Zwolle eens in het zonnetje gaan zetten! Met de campagne en gratis toolkit is dat voor Zwolse vrijwilligersorganisaties heel eenvoudig,” zegt Freek van der Heide, adviseur Buurtcultuur & Amateurkunst bij Stadkamer. Organisaties kunnen gratis de bordjes met pijlen afhalen, waarna ze aan de slag kunnen met de foto’s.

Wil jij graag vrijwilligerswerk doen? Er zijn heel veel mogelijkheden, aan te passen op jouw interesses en beschikbaarheid. “Je kunt al vrijwilliger worden door je één keer in de maand in te zetten voor een ander. Het hoeft niet altijd iets langdurigs te zijn, het kan ook af en toe of voor een korte periode. Belangrijk is dat je iets vindt wat jij leuk vindt om te doen en wat goed bij jou past,” aldus Justin Daems, adviseur van Startpunt Vrijwilligerswerk bij ZwolleDoet.

Alle informatie en campagnemiddelen zijn te vinden op www.samenzwolle.nl/watjijdoet.

Foto's 2
Jan, vrijwilliger bij SV Zwolle
Jan, vrijwilliger bij SV Zwolle
Artikel delen: