Automobilisten in Zwolle meest tevreden over wegen

Automobilisten in Zwolle meest tevreden over wegen

Zwolle – Automobilisten zijn zeer tevreden over de Nederlandse wegen en van alle gemeentelijke wegen scoren die in Zwolle het hoogst. Gemiddeld is 74% van de weggebruikers (zeer) tevreden over wegen in de onderzochte gemeenten, in Zwolle is dat 87%.

Dat blijkt uit het wegbelevingsonderzoek dat Platform WOW vorig najaar uitvoerde onder bijna 10.000 Nederlandse automobilisten. Het platform WOW (Wegbeheerders ontmoeten wegbeheerders) onderzoekt sinds 2013 elke twee jaar hoe tevreden automobilisten zijn over de nationale, provinciale en gemeentelijke wegen. De weggebruikers zijn tevreden over zowel Rijkswaterstaat als provincies en gemeenten als wegbeheerder. Deze tevredenheid is sinds het begin van de metingen in 2013 voor alle drie typen beheerders flink toegenomen.

De belangrijkste sterke punten van de Nederlandse wegen zijn volgens weggebruikers de kwaliteit en het onderhoud van de wegen. Deze komen bij alle beheerders als sterk punt terug. Voor gemeentelijke wegen is met name het rijcomfort een pluspunt evenals de mate waarin de ingeschatte reistijd overeenkwam met de werkelijke reistijd.

Er zijn ook verbeterpunten waaraan wegbeheerders kunnen werken. De belangrijkste kansen voor verbetering liggen bij alle wegbeheerders in de doorstroming en uitvoering van wegwerkzaamheden. Voor de gemeenten zijn daarnaast verkeersveiligheid en doorstroming bij werkzaamheden een belangrijk aandachtspunt.

Wethouder William Dogger: “Wat een prachtig resultaat, uiteraard ben ik heel blij met de mooie score van Zwolle! Het bevestigt dat we ons werk goed en zorgvuldig doen, in goede samenwerking met Rijkswaterstaat en provincie. Zwolle is een echte fietsstad, maar we willen ook voor automobilisten een gastvrije stad zijn. Juist veel bezoekers en forenzen die naar Zwolle komen doen dat per auto. Een goede doorstroming en veilige wegen zijn belangrijk en vragen ook de komende jaren onze aandacht, zeker nu de stad verder groeit. Daarbij zullen wij zeker ook de genoemde verbeterpunten meenemen.”

Er is geen wegbeheerder die als slecht wordt beoordeeld, maar er zijn wel regionale verschillen tussen de beheerders. Weggebruikers van de provinciale wegen zijn het meest tevreden over Friesland en Drenthe als wegbeheerders. De gemeente Zwolle komt als beste wegbeheerder van de gemeentelijke wegen naar voren. Bij de rijkswegen scoren de Rijkswaterstaat regio’s Noord-Nederland en Zee en Delta gemiddeld het best.

Artikel delen: