Haatmails voor reformatorische school

Zwolle – De Eliëzer en Obadjaschool in Zwolle heeft al meer dan twintig haatmails gekregen, omdat de reformatorische school het ‘oranjegevoel’ op de school weert.

De school verzocht begin deze week de vervoerders van de leerlingen om oranjeprullaria uit de busjes te verwijderen. De oranje versierselen passen niet bij de identiteit van de school, vindt de school zelf. De Zwolse school doet geen aangifte van de haatmails.

Bron: RTV Oost

Artikel delen:
Reacties 42
 1. Erg jammer van beide kanten. Het maakt toch ook niet uit of er een rood of een blauw taxibusje gebruikt wordt (oh nee, ze zijn allemaal wit 😉 ), wat maakt het dan uit of er een welpie op de motorkap zit?

  Prima als je er niet aan mee wenst te doen, maar dring dat niet op aan buitenstaanders. De reactie is natuurlijk ook zeker niet goed te praten.

  Ik zag van de week ook verschillende busjes met vlaggetjes en dergelijke erin. Ik dacht direct: dat moeten ze vaker doen. Het zag er in ieder geval vrolijk uit. Net zoals veel inzittenden dat vaak al zijn.


  ⚠️ Meld

 2. Wat voor de een een vloek is, is voor dat soort een haatmail? Ik zou zeggen welcome to the real world. Ik denk trouwens niet dat het grondrechtelijk goedgekeurd kan worden om de “oranjegekte” te verbieden…

  “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan. ”

  Voor de een is johan een god voor de ander is oranje een levensovertuiging 8)


  ⚠️ Meld

 3. Datje als school een bepaalde identiteit nastreeft, oke. De ouders kiezen bewust voor een school als bovengenoemde.
  Maar je kan een vervoerder, welke “neutraal” is, niet verplichten tot het verwijderen van oranje attributen.
  Wanneer je als onderwijsinstelling graag wilt dat je leerlingen niet in aanraking komen met versierselen en aanverwante zaken die niet passen bij de identiteit van de school, dan moet je het vervoer zelf gaan organiseren.

  Er komt zomaar een woord-associatie in me op: verzuiling


  ⚠️ Meld

 4. “De Zwolse school doet geen aangifte van de haatmails.”

  Alsof dat kan…

  Ja dat kan. Zie ook Geert Wilders die aangifte heeft gedaan van haatmails.

  Maar wat ik mij in dit specifieke geval afvraag is of er wel daadwerkelijk haatmails zijn geweest of dat men met verzinsels de aandacht probeert af te leiden van hun eigen intolerantie en onzinnige actie om oranje versierselen in andermens voertuigen te verbieden?  ⚠️ Meld

 5. Ik vind de opstelling van de school ronduit sektarisch. Ze willen de maatschappij volledig ontkennen tegenover hun leerlingen. Ik vind dit ziek, ongezond en rijp voor psychiatrische therapie. Zij maken van hun geloof een dwangneurose. Ik vind de haatmails ook niet netjes, maar wat de school in principe doet is een verkapte haatmail naar de maatschappij.


  ⚠️ Meld

 6. Huh?
  Marieke zegt:

  verplichten tot het verwijderen van oranje attributen.

  Maar als je goed leest staat er dat er wordt verzocht. De school weet zelf ook wel dat je dat niet kunt verplichten.

  Zelf vind ik het wel erg ver gaan overigens, maar als jij nou 1 keer per dag ff al je oranje spulletjes in een tas flikkert en naast je stoel zet, dat is toch niet te veel gevraagd? Je kunt ook denken OK, ik ben het er niet mee eens maar uit respect haal ik het weg. Toch niet te veel gevraagd? :-*


  ⚠️ Meld

 7. Dit
  Vergeten te quoten wat het bericht zei:

  De school verzocht begin deze week de vervoerders van de leerlingen om oranjeprullaria uit de busjes te verwijderen.  ⚠️ Meld

 8. Het is niet zozeer de oranje plularia waar deze meneer zich aan stoort maar aan het hele voetbalgebeuren dacht ik.Sex,drank en vloeken is bij voetbal normaal volgens deze heer.
  Vraag, hoe kan hij dat weten??
  Ik weet het in iedergeval niet want ik kijk nooit voetbal hou er gewoon niet van maar als er veel sex te zien is dan denk ik dat ik ook maar eens ga kijken .

  Oja in een brief aan de ouders schreef hij dit:

  ‘Voetbal is leeg, leeg en gaat niet hoger dan een voetbaldoel’. En als u toch vanavond kijkt: ‘dan zegt God bij uw sterven: IK ken u niet. Ga weg van mij!’ U bent gewaarschuwd!

  En dan klagen over haat mail?
  ;D


  ⚠️ Meld

 9. @Tim: je hebt gelijk. Hun vraag was een verzoek.
  Maar ik kan me voorstellen dat dit een retorisch probleem voor de onderwijsinstelling zal zijn.


  ⚠️ Meld

 10. Het gaat hier over haatmail. Ik weet niet of dit strafbaar is. Maar dat zou het wel moeten zijn. Zoiets doe je gewoon niet. In veel gevallen kunnen de daders ook nog opgespoord worden.

  Maar de haatmail is wel te begrijpen als een helaas teveel bezochte website zo’n bericht – wat eigenlijk een non-issue is (we kennen ze toch?) – weet op te blazen tot een zaak van nationaal belang.

  Ik heb vanavond in ieder geval uit solidariteit de vlaggetjes van mijn golf gehaald. (weggegooid? neuh…, ik blijf wel hollander.)


  ⚠️ Meld

 11. Wellicht heldert dit één en ander op:

  Geenstijl:

  Voetbal is leeg, leeg en gaat niet hoger dan een voetbaldoel’

  Volgens http://www.dag.nl:

  Voetbal beheerst het leven van mensen, terwijl er volgens ons een hoger doel is in het leven.”

  Onzin is iets wat je veel bij Geenstijl ziet. Ik ontkom niet aan de indruk dat ze daar stront in de oren hebben en de boel wat anders hebben opgevat…..


  ⚠️ Meld

 12. Valt me altijd op dat gelovigen blijkbaar boven ongelovigen staan. Waarom zouden ze het uberhaupt vragen aan de vervoerders? De vervoerders vragen hun toch ook niet of ze geen bijbels mee willen nemen in de auto?


  ⚠️ Meld

 13. Beetje erg veel generaliserend, vind je niet?

  Wat is er mis met vragen om rekening te houden met de (geloofs)overtuiging en/of normen en waarden? Ik weet niet of je kinderen hebt, maar hoe zou jij het bijvoorbeeld vinden als iemand in de nabijheid van je kinderen het hele scheldwoordenboek lostrok? Zo iemand vragen op te houden lijkt me niet vreemd als je er niet van houdt. Of in de bioscoop een stel giebelende wichten te vragen wat te dimmen zodat jij ook kan genieten van de film. Ben je dan ook iemand die zich verheven voelt boven de ander? Lijkt me niet.

  Nu zijn dat (ook in mijn beleving) andere dingen dan vragen geen oranje attributen in een taxibusje te hangen maar dat vind ik omdat ik een andere mening ben aangedaan dan die mensen op die school.

  Het staat ze vrij om het te vragen en dat heeft volgens mij niets te maken met je verheven voelen boven een ander.

  Trouwens, vragen om géén bijbels mee te nemen vind ik toch wat anders. Oranje is uiterlijk vertoon wat zeer duidelijk zichtbaar is. Mochten die gasten van die school daadwerkelijk met een bijbel op zak lopen, ik zou het niet weten want ik zie het niet.

  Maar wat zij van de vervoerder vragen, moeten zij weten. Ik blijf zelf in ieder geval chauvinistisch doorrijden met m’n Welpies op m’n fiets want hun mening deel ik niet ;D


  ⚠️ Meld

 14. Wat is er mis met vragen om rekening te houden met de (geloofs)overtuiging en/of normen en waarden?

  Wat is er mis met het accepteren en in de waarde laten van andermans plezier? Dat vloeken is subjectief en niet correct. Bekijk de werkelijke betekenis van vloeken en vraag je dan af waar het werkelijk vaak voorkomt.


  ⚠️ Meld

 15. Voetbal beheerst het leven van mensen, terwijl er volgens ons een hoger doel is in het leven.”

  dezelfde bewoordingen hoorde ik een woordvoerdster van deze school gisteren op de radio zeggen. mijn gedachte was: als er maar één hoger doel is, waarom stuur je de kids dan nog naar school? Als er toch maar één hoger doel is…


  ⚠️ Meld

 16. Op de door WFvN aangehaalde website van de Stentor staat te lezen:
  ***Het stichtingbestuur van de scholen voor speciaal onderwijs op gereformeerde grondslag heeft chauffeurs van de Taxicentrale Zwolle verordonneerd de busjes die gebruikt worden voor leerlingenvervoer, niet meer te voorzien van Oranje- parafernalia als vlaggetjes en Albert-Heijnwulpies.***

  In de woordenboeken staat te lezen dat verordonneren betekent: bevelen, voorschrijven.
  Zo vriendelijk is het dus kennelijk niet door die school gevraagd, maar eerder een dwangmaatregel die men had willen opleggen.

  Verder staat er te lezen:
  ***Want, zoals het bestuur van de scholen in een brief aan de taxichauffeurs laat weten: ??Als ik u vraag: waar wordt het meeste gevloekt? Dan zult u waarschijnlijk zeggen: op het voetbalveld.***

  Het bestuur van die scholen legt de taxichauffeurs dus ook al op wat zij moeten zeggen of denken?
  Hoezo denken zij voor een ander te kunnen bepalen wat te denken, zeggen of doen?

  Heet zoiets niet dwingelandij en dwangmatig gedrag van een hoog sektarisch gehalte met een gelegaliseerde vergiftiging van jonge en onschuldige kinderen?  ⚠️ Meld

 17. Zomertijd bij de pers zal natuurlijk ook zorgen voor een wat meer gewichtigere berichtgeving…
  Niet dat dit het gebeuren minder zwaar maakt trouwens, maar de media heeft wel meer tijd voor dit onderwerp dan er anders misschien was geweest.


  ⚠️ Meld

 18. als er maar één hoger doel is, waarom stuur je de kids dan nog naar school?

  Dat is er wel weer een uit de categorie ‘kort door de bocht’. Volgens mij hoeft het ene doel het andere niet uit te sluiten. Daarbij staat in de Bijbel ook de opdracht om de overheid (en dus ook zijn leerplicht) te gehoorzamen.

  Ik vind het – als christen – jammer dat het schoolbestuur zo generaliseert als het gaat om wat goed en fout is. Alsof voetbal standaard gelijk staat aan vloeken en verafgoding. Je zou ze haast uitnodigen als zoals een tijdje terug Bert Konterman weer eens in Zwolle (Stinskerk) preekt in een kerkdienst.


  ⚠️ Meld

 19. Wilbert, dat ben ik met je eens. Deze mensen maken het Christendom belachelijk hiermee. Als evangelisatie een doel is, lijkt het me beter dat ze zich verdiepen in moderne communicatie. Men voelt zich niet meer getriggerd door stokken acher de deur als hel en verdoemenis. Mensen willen zich ergens in herkennen. Dat kan ook in een geloof, het licht er dan aan hoe gelovigen het brengen.
  Momenteel lijkt het geloof van sommige (strenge) kerken wel een obsessieve compulsieve stoornis.  ⚠️ Meld

 20. Bij de kwalificatie verafgoding van het voetbal kan ik me wel iets voorstellen. Niet over het spelletje op zich, maar alles wat er omheen hangt.

  En het ‘verordoneren’ van het vervoersbedrijf om geen welpies te voeren klinkt in eerste instantie wel raar. Maar ik kan er als liberaal toch weinig op tegen hebben: De klant is koning.
  Het vervoersbedrijf kan zich op zijn beurt ook weer principieel opstellen: zoek dan maar een ander. Ik begrijp dat ze dat niet gedaan hebben. Niks aan de hand dus.


  ⚠️ Meld

 21. Larry schrijft iets over verordonneren.
  Ik had wel wat beter mogen lezen want ik heb daar totaal overheen gelezen. Ik vond de zogenaamde quotes die aangehaald werden nogal ‘geenstijlerig’ en ben dus meer op zoek gegaan naar de herkomst waarbij ik de overige tekst (nagenoeg) niet heb doorgenomen.

  Als er inderdaad ‘verordonneerd’ is, dan vind ik het ook vrij triest. Vragen staat vrij maar als het wel op verordonneren aankomt, dan is het wel een triest gevalletje ‘zich verheven voelen’.

  Wat bernard zegt: klant mag dan wel koning zijn maar wel binnen enige grenzen. Persoonlijk word ik vrij recalcitrant als iets wordt opgedrongen. Vraag het en ik ben een heel stuk meer meegaand. Zoek lekker een andere vervoerder zou in eerste instantie door m’n hoofd schieten. Nu zijn er natuurlijk ook inkomsten e.d. aan de orde voor de vervoerder wat vast ook mee zal spelen maar als die school daadwerkelijk ‘bevolen’ hebben om de oranjemeuk te verwijderen, dan zou ik persoonlijk zoiets hebben als ‘stouw het lekker in een plek waar de zon niet schijnt’.

  En Roy-II: grote klasse man, gewoon even lekker trollen. Was het lekker?  ⚠️ Meld

 22. Bijbel is 1.800 tot 5.600 jaar geleden geschreven. Voetbalsport dateert uit 19e eeuw. Hoe kan er dan iets over/tegen voetbal aan de Bijbel zijn ontleend?

  Kunnen Nostradamus (Franse voorspeller uit 16e eeuw) en Jehova Getuigen (voorspelden een aantal keren foutief het vergaan van de aarde) nog een puntje aan zuigen!

  Lijkt bijna te vallen in de categorie: Autorijden mag volgens de Bijbel, want Mozes ging in zijn Eendje (zonder Welpie!) de Berg op.


  ⚠️ Meld

 23. Roy-II:

  Zeggen dat religie onzin is, is een troll.
  Als je het goed kan beargumenteren is er weinig mis mee. Een ‘subtiel’ verschilletje.


  ⚠️ Meld

 24. Toch opvallend dat er mensen zijn die de aandacht van de kern van deze onverkwikkelijke zaak proberen af te leiden danwel er niet dieper op in willen gaan, namelijk het bevelen van die school om te voldoen aan hun intolerantie t.o.v. andere mensen en hun interesses.

  Als iemand als Roy-II zegt religie onzin te vinden dan staan sommigen op hun achterste benen met beschimpingen en het verlangen van een argumentatie.
  Het staat een ieder toch vrij om te geloven wat ie wil?
  Waarom dan ineens zo intolerant naar de mening van Roy-II?
  Geef mij dan maar eens één argument, of beter nog bewijs, dat de bijbelse god wél zou bestaan, of is dat ook een troll?

  Die school stelt dat er een hoger doel is, maar geeft niet aan welk doel dat dan mag zijn…

  Wel klaagt men dat die kinderen hoteldebotel uit die taxi’s zouden komen.
  Dat is ook niet verwonderlijk, die kinderen komen er achter dat er meer is in het Leven en de wereld dan die voortdurende haatdragende, intolerante en liefdeloze zienswijze van hun school.


  ⚠️ Meld

 25. @Larry, De kern van de zaak is volgens mij hier de haatmail. En dat is achterbaks. Eigenlijk zijn er geen 38 reacties voor nodig om dat vast te stellen.

  Verder toch ook nog maar een reactie op het bericht van Willem.

  @Willem: Je zou het ook niet gevonden hebben. Wel het volgende: “dwazen bedriegen zichzelf met hun dwaasheid.”


  ⚠️ Meld

 26. Ach Larry die troll noemers laten gewoon hun ware aard zien.
  Ontopic:
  haatmails zijn triest net zo triest als die mensen die op straat of aan de deur zieltjes voor hun (bij)geloof proberen te winnen.


  ⚠️ Meld

 27. @Roy-II: Het zou best kunnen dat religie onzin is.
  Maar de waarde daarvan is in ieder geval wel dat het troost en zekerheid brengt.

  Als religie misbruikt wordt geeft dat ellende. Vanaf de kruistochten, via de inquisitie, tot en met de regering Bush die zich voor het politiek gewin ook maar bij een kerkgenootschap aansloot. Ook de islamieten en de boedhistische monnikken konden er wat van.

  Maar voor mijzelf is religie nog steeds waardevol. Het kan voor anderen onzinnig zijn. Maar mits in goede handen is er volgens mij niets mis mee.

  Btw: De afgelopen voetbalgekte had ook alle kenmerken van een religie. Niet zo gek dat de reformatoren daar tegen ageerden. Er kan volgens hun immers maar 1 God zijn.  ⚠️ Meld

 28. Leven en laten leven, iedereen in zijn/haar waarde laten. En laten geloven wat ze wel of niet willen. Op wat voor geloof dan ook opdringen zitten mensen niet te wachten. Werkt vaak averechts. Oh, zijn wel heel veel clichés geworden :'(


  ⚠️ Meld

 29. @Bernard, het is voor veel mensen idd zo dat het geloof zekerheid en troost kan bieden in erg moeilijke tijden.
  Mensen die gaan sterven en denken dat ze in het paradijs komen, dat geeft hen in het stervensproces ontzettend veel steun.
  Wat dat betreft vind ik het wel eens jammer dat ik dat maar niet geloven kan.  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.