Opening sportieve buurthuis Boxing Plaza

Zwolle – Zaterdagmiddag opende aan de Händellaan in Holtenbroek het buurthuis Boxing Plaza de deuren. Het buurthuis is een bijzonder project in Nederland van Stichting het Sportieve Buurthuis Boxing Plaza. De Plaza is geen traditioneel buurthuis. Natuurlijk is er plaats om ontspannen te zitten, een potje te poolen of een (sport-)drankje te drinken aan de bar. Een centrale plaats in het buurthuis wordt ingenomen door vechtsporten.


Veel vertier buiten met mega-boxhandschoenen…

De opening van het buurthuis was de aftrap voor een twee jarig project om jongeren met verschillende etnische achtergronden door middel van sport met elkaar in contact te brengen. Onder grote belangstelling van vooral de jeugd uit Holtenbroek gaf het neefje van Ali B, de rapper Yes-R, een spetterend optreden. Na de opening kon de jeugd in het nieuwe buurthuis kennismaken met de verschillende vechtsporten en gaf de bekende Zwollenaar Ricardo van den Bos met zijn vader (en eigenaar) Loek een kickbox-demonstratie. In de wijk Holtenbroek zal het buurthuis vijf dagen per week toegankelijk zijn voor jongeren uit de wijk. Indien men wil trainen betaalt de jeugd slechts één euro per dag lesgeld.


Yes-R

 


De nieuwe ruimte in het Buurthuis…


De jeugd wilde massaal de handtekening van Yes-R…


Ricardo van den Bos ‘kickt’ op vader Loek…


Een jeugdig talent slaat op een boxbal…

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

8 gedachten over “Opening sportieve buurthuis Boxing Plaza”

  1. een twee jarig project om jongeren met verschillende etnische achtergronden door middel van sport met elkaar in contact te brengen

    Ik verbaas me er over dat er dan juist gekozen wordt voor vechtsporten. Je bent wel met elkaar bezig, maar volgens mij is het niet de ideale sport om echt contact te hebben (behalve dan het lichamelijke 😉 ) en meer van elkaar te weten te komen.

  2. Wilbert, het gaat er meestal om waar de interesse ligt. Een goed sociaal cultureel werker, zal onderzoeken waar de doelgroep behoefte aan heeft en zijn/haar plan daarop baseren. Als de behoefte boksen is, is dat iets waar mensen zich het meest door aangetrokken voelen. Boksen is dan een instrument om mensen te triggeren.
    Tja, of het het mooiste istrument is, daar valt over te twisten. In deze situatie is het wel het best werkende instrument.
    Het agogische plaatje erachter kan dan in werking gezet worden. 😉

  3. waarom yesr, waarom nemen ze de minst getalenteerde en meest commerciele ?rapper? met de slechtste boodschap? En dan ook nog es boksen…tsja, wat ze daar in Vredesnaam mee willen bereiken 😛

  4. Ik denk dat als je er een tennisclub van gemaakt had je juist mensen van buiten Holtenbroek aan gaat trekken. En die mensen gaan dan weer klagen over de mensen in Holtenbroek…lijkt me juist niet wat je wil bereiken.

    Maar misschien was bijvoorbeeld een straatvoetbalvereniging beter geweest. Ik weet wel, dat bij een goede vechtsport je ook geleerd wordt niet te opvliegend te zijn, maar toch… Met name dat kickboksen ziet er gewoon ontzettend aggressief uit!

    Ach….we zullen het zien als er over enkele maanden een vervolgonderzoek is.

  5. 10% is in de ring ik denk dat de kracht buiten de ring ligt van het project, dat het een vechtsport is, is bijzaak :), en bij vechtsporten draait het om wederzijds respect, dus dat kan je mooi overbrengen op die gasten!!!

  6. Ter info:

    Het Sportieve buurthuis Boxing Plaza is een initiatief van Loekies Gym met ondersteuning van Sens Consultancy en is mogelijk gemaakt vanuit de stimuleringsregeling ‘Ruimte voor contact? van het ministerie van VROM.

    ‘Ruimte voor contact’ is een regeling die het bevorderen van duurzame contacten tussen jongeren van verschillende etnische achtergronden stimuleert. Boxing Plaza is een ontmoetingsplek voor iedereen vanaf 6 jaar, waar vechtsporten centraal staan in het activiteitenaanbod.

    Het buurthuis is van maandag t/m vrijdag geopend en zal in de wijk Holtenbroek de duurzame contacten tussen verschillende groepen jongeren bevorderen. Vechtsporten kunnen binnen een maatschappelijke context veel doen. Voornamelijk de vechtsporten zijn in staat jeugd te bereiken en door middel van de juiste begeleiding de juiste normen en waarden over te brengen.

    Dit blijkt niet alleen uit ervaringen met deze jongeren, maar ook uit onderzoek door de Universiteit van Leuven. Uit dit onderzoek blijkt dat door de fysieke vaardigheden die worden aangeleerd effecten als angstvermindering, doorzettings- vermogen, verbetering van de zelfcontrole, verminderde gevoelens van kwetsbaarheid en vermindering van agressie worden bevorderd.

    Daarnaast is vechtsport bij uitstek geschikt om jongeren met verschillende etnische achtergronden met elkaar in contact te brengen. Binnen de sport gelden gemeenschappelijke waarden over wat goed of fout, sportief dan wel onsportief, in of uit is.

    Waarden als discipline, respect, wederzijds begrip en zelfbewustzijn vormen vanuit de achtergronden van vechtsporten dan ook een belangrijke basis om integratie binnen de Nederlandse maatschappij te kunnen realiseren.

    De trainers van Boxing Plaza hebben verschillende opleidingen gevolgd om juist dat maatschappelijke aspect van de sport in de lessen tot uiting te laten komen.

    Er zijn zeer veel verschillende vechtsporten, denk aan boksen, karate, taekwondo, kickboxen.
    Bij Boxing Plaza wordt er niet in één tak van sport gespecialiseerd, maar komen verschillende vechtsporten in leuke, laagdrempelige en verrassende spelvormen aan bod.

    Boxing Plaza zal voor deelname aan de activiteiten niet met lidmaatschappen gaan werken. Iedereen kan voor een geringe eigen bijdrage per keer vrijblijvend deelnemen aan de activiteiten. Ook het aanschaffen van specifieke materialen als bokshandschoenen is niet nodig. Deze zijn allemaal aanwezig in het buurthuis, de lessen staan onder leiding van gediplomeerde trainers.

Reacties zijn gesloten.