Thuisbehandeling voor patiënten met longembolie

Zwolle – De afdeling Longziekten van de Isala klinieken in Zwolle start op 24 juni met een zorgvernieuwings-project waarbij patiënten met een longembolie na ziekenhuisopname zo snel mogelijk in de thuissituatie verder worden behandeld. Een longembolie kan leiden tot ernstige complicaties, maar bij sommige patiënten is de kans op die complicaties laag. Voor deze groep patiënten geldt dat zij voortaan, na observatie van maximaal 24 uur in het ziekenhuis, weer naar huis mogen.

De behandeling van patiënten met een longembolie is de laatste jaren ingrijpend veranderd. Aanvankelijk werden alle patiënten opgenomen in het ziekenhuis voor behandeling. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter aangetoond, dat deze patiënten in te delen zijn in vijf klassen met toenemend risico op complicaties na opname. Inmiddels is gebleken dat patiënten met een laag risico op complicaties, na observatie, ook thuis kunnen worden behandeld.

Thuisbehandeling

Na ontslag zetten speciaal opgeleide verpleegkundigen de zorg bij de patiënt thuis voort gedurende vijf dagen. De verpleegkundigen dienen bloedverdunnende medicijnen toe en controleren bijvoorbeeld de zuurstofspanning en de polsslag. Ook worden eventuele klachten besproken. In samenwerking met de trombosedienst van de Isala klinieken wordt de mate van bloedverdunning direct bij de patiënt thuis bepaald. De verpleegkundigen zijn 24 uur per dag op afroep beschikbaar en kunnen te allen tijde een arts raadplegen indien nodig. Door ziekenhuiszorg te verplaatsen naar de thuissituatie, kan de patiënt behandeld worden in z’n eigen vertrouwde omgeving, en kan de opnameduur in het ziekenhuis worden verminderd.

Voordelen

Het voorkomen van lange ziekenhuisopnames heeft voordelen voor zowel patiënt als ziekenhuis. De patiënt herstelt in de eigen vertrouwde omgeving en de reistijdbelasting naar het ziekenhuis voor familie en betrokkenen is minder. Een kortere opnameduur in het ziekenhuis bevordert de doorstroom van patiënten.

Artikel delen: