Studenten schetsen Harculo binnen een Future City - Foto: Life in Harculo - Project Future Cities
Foto: Life in Harculo - Project Future Cities

Studenten schetsen Harculo binnen een Future City

Zwolle – In de zomer 2019 is ENGIE een samenwerking gestart met Hogeschool Windesheim. Docenten van Windesheim benaderden ENGIE met de vraag of IJsselcentrale Harculo het onderwerp mocht zijn voor onderzoek naar: Hoe moet de locatie Harculo er uitzien binnen een Future City?

Studenten kregen van hun docenten de opdracht rekening te houden met de energietransitie, klimaatverandering en bevolkingsgroei en wat de gevolgen hiervan zullen zijn voor dit terrein aan de IJssel, grenzend aan natuurgebied.

ENGIE voegde daaraan toe dat het gebied een bijdrage moet gaan leveren aan duurzame energievoorziening in de omgeving. Extra uitdagingen zijn gesteld om de creativiteit van studenten te stimuleren. Wat is te zeggen over stedelijkheid/bevolkingsdichtheid, lokale voedselvoorziening en nieuwe mobiliteit? Ook afvalmanagement en de circulaire economie krijgen aandacht in de plannen.

Hogeschool Windesheim heeft wekelijks gastdocenten van de partners uitgenodigd die deskundig zijn op al deze vakgebieden. De partners in de minor Future Cities zijn BPD, gemeente Zwolle, Rova, Rabobank, deltaWonen, Zwolle Cirkelstad, Hogeschool Windesheim, provincie Overijssel en ENGIE.

In verschillende groepjes zijn de studenten aan de slag gegaan. Het beste plan hebben ze toegelicht tijdens de eindpresentatie op 23 januari bij ENGIE. De ideeën van de Windesheim-studenten kunnen ook van toepassing zijn op andere gebieden. ENGIE vindt het erg waardevol om met de studenten te werken: zij staan immers voor de toekomstige generatie.

Het onderzoek van de studenten is geen stedelijk plan, maar biedt wel inspiratie en elementen daaruit worden meegenomen. Samen met de inbreng van de werksessies met omwonenden begin vorig jaar, werkt ENGIE met de gemeente en provincie aan een gezamenlijke gebiedsvisie. Vanwege de samenhang met andere beleidskaders en omgevingsvisie vraagt dit de nodige tijd.

In deze film ziet u de Future City van de studenten.
In deze film lichten de studenten hun Future City toe.

Bron: ENGIE Nieuwsbrief Harculo

Foto's 2
Studenten schetsen Harculo binnen een Future City - Foto: Life in Harculo - Project Future Cities
Foto: Life in Harculo - Project Future Cities
Artikel delen: